Ofte stillede spørgsmål

Ifølge nyere undersøgelser er antallet af personer, der klager over søvnløshed, steget kraftigt under pandemien, fra 20 procent af de voksne sidste sommer til næsten 60 procent i foråret 2021.

Hvis du er en af de mennesker, der er plaget af dårlig søvn, er Sovehelten her for at hjælpe dig.

Vi har samlet de mest populære spørgsmål om søvn og delt svar nedenfor.

Tag en pude, sæt dig godt til rette og læs videre for at finde kuren mod de søvnløse nætter.

Her får du en gennemgang af ofte stillede spørgsmål vedrørende god nattesøvn. Har du selv andre spørgsmål, er du velkommen til at skrive ind til redaktionen og jeg vil gøre hvad jeg kan for at besvare.

Hvordan ser sund søvn ud?

Sund søvn er søvn, der genopretter og giver energi til en person, så han eller hun føler sig lysvågen, dynamisk og energisk hele dagen igennem.

Sundhed og sygdom er modsætninger, og når der findes sygdom (forstyrrelse) i søvnen, er søvnundersøgelse derfor formuleret til at identificere og behandle den. Søvnforstyrrelser er ikke sjældne, og de kan medføre alvorlige problemer, hvis de ikke behandles.

Hvor mange timers søvn bør en person egentlig få?

Det optimale krav til søvnens varighed bestemmes i høj grad af arvelighed. Store undersøgelser viser dog, at den gennemsnitlige søvnvarighed for en voksen er ca. 7-8 timer.

Teknisk set er søvnspecialister enige om, at 6,68-10 timers søvn pr. nat er den optimale mængde.

Hvad er sunde søvnvaner?

En genoprettende søvn afhænger af søvnens varighed, søvndybde og kontinuitet. Et par retningslinjer for sundere søvn:

  • Sørg for en passende mængde søvn hver nat (søvnvarighed).
  • Lav en regelmæssig søvn- og opvågningstidsplan. Start med at vælge et sengetidspunkt, hvor du let falder i søvn; hold dit opstigningstidspunkt konstant; hvis du føler, at du ikke får nok søvn, så prøv at gå tidligere i seng.
  • Sørg for, at din søvn er kontinuerlig ved at eliminere så mange søvnforstyrrelser som muligt (søvnkontinuitet).
  • Hvis du har ændret din sædvanlige søvnplan, skal du forsøge at vende tilbage til din normale plan så hurtigt som muligt.

Hvordan kan jeg få en regelmæssig søvnplan?

Oprethold en regelmæssig søvnplan ved at gå i seng på samme tid hver aften og vågne op på samme tid hver dag, syv dage om ugen. Regelmæssighed er vigtig for at stabilisere dit indre biologiske ur, så du kan falde i søvn og opretholde en uafbrudt søvn.

Kan du virkelig få et søvnunderskud?

Ja. Kronisk søvnunderskud er almindeligt og opstår, når en person ikke får den nødvendige mængde søvn på permanent basis. Der er mange årsager til det, herunder skifteholdsarbejde og andre miljømæssige krav (erhvervsmæssigt eller familiemæssigt ansvar som f.eks. pasning af børn eller ældre, ønske om socialt liv, rekreation osv.), medicinske og søvnforstyrrelser (herunder søvnapnø, søvnløshed, bevægelsesforstyrrelser blandt andet), der forringer søvnstrukturen og øger den natlige vågenhed, og den moderne 24-timers livsstilsforventning.

Hvis du får mindre end syv timers søvn hver nat, føler dig søvnig eller træt i løbet af dagen, falder i søvn med det samme og/eller ikke føler dig udhvilet ved opvågning, lever du højst sandsynligt i et søvnunderskud og bør søge professionel rådgivning.

Hvad sker der, hvis du ikke drømmer, mens du sover?

Drømme er en mental aktivitet, der finder sted i søvne, og som er blevet knyttet til fysiologien. Uanset hvilken teori der er tale om, kan fravær af drømme, hvis du er sund og rask, tyde på, at din søvn er kontinuerlig og uden afbrydelser, og at du befinder dig i en følelsesmæssigt stabil tilstand under vågen tilstand. De fleste af os drømmer hver nat. Det er normalt, at vi ikke husker vores drømme.

Hvad er REM-søvn?

REM-søvn (rapid eye movement) omtales ofte som paradoksal søvn, fordi EEG-aktiviteten består af desynkroniseret lavspændingsaktivitet, der ligner den aktivitet, der forekommer i vågen tilstand. Muskler er lammet i REM-søvn, og dette søvnstadie forbindes ofte med drømme.

Neuro-undersøgelser har rapporteret om øget hjerneaktivitet i REM-søvn sammenlignet med ikke-REM-søvn; aktivering af hjernebarker, der er involveret i logiske tankeprocesser, er dog reduceret sammenlignet med vågen tilstand.

Hvad er mikrosøvn?

Mikrosøvn henviser til korte afbrydelser i reaktionsevnen på mellem 0,5 og 15 sekunder, der er forbundet med delvis eller fuldstændig lukning af øjnene, forudgående døsighed og manglende reaktionsevne over for omverdenen. Dette er yderst relevant for højrisikobeskæftigelser, der kræver stor årvågenhed og umiddelbar reaktionsevne, f.eks. hos piloter, flyveledere, lastbilchauffører og bilister.

Hvordan kan motion påvirke din søvn?

Fysisk træning anses for at være en effektiv, ikke-farmakologisk metode til at forbedre søvnen. En nyere systematisk gennemgang og metaanalyse tyder på, at unge med højere subjektiv og objektiv fysisk aktivitet har større sandsynlighed for at opleve god søvn subjektivt og objektivt set. Ligeledes var fysisk træning som den eneste intervention blandt voksne patienter med obstruktiv søvnapnø forbundet med bedre søvnresultater.