Er der en sammenhæng mellem søvn og blodtryk?

Når det kommer til vores helbred er det vigtigt, at vi forstår vores krop og hvad den har brug for.

Ofte er der mange medicinske tilstande, der kan reduceres eller kontrolleres af vores daglige vaner eller livsstil.

Dette kan omfatte forskellige aspekter af vores liv som vores kostvaner, vandindtag, søvncyklus og træningsrutiner.

Medicinske tilstande som diabetes, hjertesygdomme, kolesterol og forhøjet blodtryk kan alle kontrolleres effektivt med god træning, kostkontrol og god søvn. Dette skyldes, at disse faktorer enten hjælper med at begrænse indtagelse af skadelige fødevarer eller giver os øget helbredelse eller immunitet. Kostplaner kan hjælpe med at undgå sukker og kolesterolforøgende fødevarer, mens motion og god søvn kan øge immuniteten og fremskynde helingsprocessen.

Et sådant eksempel på livsstilsvalg, der kan hjælpe os med at kontrollere en medicinsk tilstand, er korte lure. Det er videnskabeligt bevist, at korte lure øger koncentrationen, forbedrer udholdenhed, øger kreativiteten og reducerer stress. Det er også knyttet til forbedringen af mange medicinske tilstande, såsom højt blodtryk.

Lad os se på, hvordan korte lure (eller napping) og blodtryk er relateret.

Hvad er blodtryk?

Ofte kan folk være forvirrede, når de henviser til blodtryk. Den medicinske tilstand er enten lavt blodtryk eller højt blodtryk. Dette skyldes, at alle mennesker har blodtryk, men når trykket er højere eller lavere end gennemsnittet, kan det være en medicinsk bekymring.

Samlet set refererer udtrykket blodtryk til det tryk, der er forårsaget af blodcirkulation på vægge af blodkar. I vid udstrækning er dette tryk et resultat af blod, der pumpes gennem vores kredsløbssystem af hjertet.

Blodtrykket bestemmes ud fra hjertevolumen, stivhed i arterierne, vaskulær modstand og påvirkes af specifikke situationer, følelsesmæssige tilstande, fysisk aktivitet og relativ sundhed.

Højt blodtryk (Hypertension)

Højt blodtryk, som er også kendt som hypertension er en type blodtryksforstyrrelse. Højt blodtryk kan forekomme som en indikation af andre problemer og kan forårsage alvorlige negative virkninger på lang sigt.

Trykket i arterierne forårsager tryk mod arterievæggene. Dette højere tryk kan resultere i en øget arbejdsbyrde for hjertet. Det forårsager også øget vækst af usundt væv på arteriernes vægge, der danner en atheromatøs plaque.

SE OGSÅ:  Hvordan bestemmer søvncyklussen søvnkvaliteten?

Jo højere blodtrykket er, jo højere er belastningen på arterierne, hvilket fører til øget dannelse af plaques. Hjertets muskler bliver tykkere og bliver større og svagere over tid.

Ubehandlet og konstant hypertension er en af hovedårsagerne til andre fatale problemer såsom slagtilfælde, hjertesvigt, aneurismer i arterierne og hjerteanfald . Det er også en af hovedårsagerne til kronisk nyresvigt.

Lavt blodtryk (hypotension)

Lavt blod tryk, der også kaldes hypotension, betragtes som et medicinsk problem, når der er symptomer eller tegn forbundet med det. Disse symptomer kan omfatte svimmelhed, besvimelse eller i ekstreme tilfælde cirkulationsstød.

Men vores fokus i forhold til lur og blodtryk vedrører højt blodtryk. Lad os se nærmere på, hvordan disse hænger sammen.

Lur og højt blodtryk: er korte lure godt for dig?

Højt blodtryk er knyttet til mange livsstilsfaktorer som nævnt ovenfor, og en af de livsstilsændringer, der ser ud til at sænke blodtrykket, er korte lure – fx eftermiddagslur. Dette skyldes forskellige årsager, da fordelene ved at tage en lur har mange positive virkninger på vores helbred.

Lur er forbundet med mange positive resultater i vores liv, såsom forbedring af kreativitet, reduktion af stress og forbedring af produktiviteten. Det er rigtigt, lur sænker blodtrykket. Selv hvis du har lav puls og højt blodtryk. Hvis du ser på, hvordan du hurtigt reducerer blodtrykket; lur.

Nogle mennesker hævder, at de ikke ved, hvordan de skal lur, at de falder i søvn for længe, men der er måder omkring det som at sætte alarmer. At tage en lur er fantastisk til at øge produktiviteten og give et energiboost, når du får hvile midt på dagen. Når du genoptager dit arbejde efter at have hvilt et stykke tid midt på dagen, bliver du mere energisk og derfor mere produktiv.

Ligeledes er lure nyttig i forhold til højt blodtryk, da det giver en måde at sænke stress på, hvilket er en af hovedårsagerne til højt blodtryk såvel som det giver en måde at sænke fysisk anstrengelse på, hvilket også kan forårsage højt blodtryk.

Forskning om lure og højt blodtryk

En forskningsundersøgelse udført på Asklepieion General Hospital i Grækenland antyder, at man tager en lur midt på dagen kan reducere højt blodtryk lige så meget som at foretage andre livsstilsændringer såsom at reducere dit indtag af salt og alkohol.

SE OGSÅ:  Kan du dø af en overdosis af Melatonin? Få den chokerende sandhed her

Undersøgelsen blev udført baseret på 212 deltagere. Disse deltagere blev fulgt i en periode på 24 timer, hvor deres livsstil, vaner, medicin og lur blev overvåget.

Denne prøve af deltagere omfattede også personer, der røget og havde type 2-diabetes. Der var også en kontrolgruppe, der ikke observerede middagslap. Dette muliggjorde en effektiv sammenligning af, om middagslurene gjorde en forskel i blodtrykket.

Resultaterne af undersøgelsen viste, at gruppen af deltagere, der tog lurene i løbet af dagen (optimale luretider ) har et fald på 5,3 mm i Hg i systolisk blodtryk. Forskerne forklarede yderligere, at hans er den samme mængde blodtryksfald, som man kunne forvente at se, om de tog noget blodtryksmedicin, eller hvis de foretog nogle livsstilsændringer.

Ud over denne undersøgelse viser det, at med hver stigende stigning på 60 minutter faldt det gennemsnitlige systoliske blodtryk i 24 timer med 3 mm Hg. Disse forskningsresultater er vigtige, da selv en 2 mm Hg-forskel kan give en reduktion på 10 procent i risikoen for hjerte-kar-problemer såsom slagtilfælde eller hjerteanfald.

Så hvordan sænker man blodtrykket på en dag? Samlet set siger forskerne, at hvis du er i stand til at finde tid til at tage en lur midt på dagen, skal du benytte denne mulighed, da den ikke kun kan hjælpe dig med at føle dig mere udhvilet, men det kan også hjælpe med at sænke dit blodtryk.

Konklusion

Korte lure – enten om formiddagen eller eftermiddagen – kan hjælpe med at reducere højt blodtryk så meget som at lave andre livsstilsændringer.

Det er måske ikke bedst kun at stole på en lur til at tage sig af dit høje blodtryk, men hvis du har mulighed for at tage en lur i løbet af dagen, bør du benytte dig af det. Tal altid med egen læge hvis du har, eller mistænker højt blodtryk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *