Søvncyklus – hvad du bør vide

Hver gang du falder i søvn, passerer du fire forskellige søvnfaser, som udgør en søvncyklus.

Hvad du måske ikke ved er, at en person i løbet af en kerne-søvnperiode kan gennemgå flere søvncyklusser. Men det er ikke alt, hvad der er fascinerende for, hvad der sker, når vi sover.

Forklaring af søvncyklusfaser

Der er to forskellige slags søvnfaser: ikke-REM- og REM-søvn . De ikke-REM faser er opdelt i tre individuelle faser. Hver gang du skifter fra et trin til et andet, sker der noget andet med din krop og dit sind.

Trin 1

I trin 1 falder du i en meget let tilstand af døsighed. Du er let at vågne op, når du er i denne fase, og hvis du gør det, er du måske ikke engang opmærksom på, at du var faldet i søvn. At vågne op fra dette stadium er normalt pludselig, fordi din krop begynder at slappe af, men ikke fuldt ud.

I dette trin skifter du langsomt fra at være vågen til det næste trin i søvn. Mange mennesker oplever hypniske ryk, som dybest set er ufrivillige ryk og muskelspasmer. Andre mennesker har rapporteret en fornemmelse, der ligner at falde, da de begynder at miste kontrollen over deres krop, når de slumrer.

Trin 2

Mange eksperter anser dette for at være den første sande fase af at sove. Du er mindre tilbøjelige til at vågne pludselig sammenlignet med den første fase. Dine hjernebølger begynder at ændre sig, når du nu sover, og de bremser betydeligt. Folk, der kan lide at tage power lur, skal vågne op efter dette trin.

I løbet af fase 2 bliver din hjerneaktivitet nu en blanding af K-komplekser og søvnspindler, som har den rolle at beskytte hjernen mod pludselig opvågnen . Dit hjerte begynder at blive langsommere, når det slapper af, og din kropstemperatur falder. Hvis du nogensinde er vågnet op uden at være dækket af et tæppe midt om natten, er det på grund af dette kropstemperaturfald, der kan være ubehageligt for nogle.

Trin 3

Den tredje sovefase går under mange forskellige navne, som dyb søvn eller delta-søvn. Dette er det punkt, hvor din søvn er mest genoprettende, da dine hjernebølger har en meget langsom hastighed. Når du er i den dybe søvnfase, er det usandsynligt, at du vågner på grund af milde eksterne stimuli (du vil stadig vågne op, hvis du f.eks. Hører kraftige lyde).

Vi nævnte før, at folk, der tager power lur, skal vågne op efter anden fase af søvn, og der er fuldstændig gyldig begrundelse bag det. Den tredje søvnfase reducerer en persons søvnkørsel, hvilket grundlæggende betyder, at din krop har brug for en begrænset mængde dyb søvn inden for en 24-timers periode.

Hvis du tager rigtig lange lur i løbet af dagen og tillader din krop og sind for at nå den tredje sovefase, vil du finde det meget sværere at falde i søvn om natten, fordi du ikke har brug for så meget hvile som en person, der slet ikke sov den samme dag. Men hvis du tager en kort lur på 1 time om eftermiddagen, og du ikke når denne tredje fase, mens du sover, vil du finde det helt naturligt at falde i søvn i en rimelig time den samme nat.

Dyb søvn anses for at være den mest genoprettende søvnfase, for det er når dine væksthormoner frigives. Din krop og dine muskler regenereres hurtigere og forbereder sig på den kommende dag. Det er også, når dit immunsystem arbejder for at bekæmpe bakterier eller vira, der kan være til stede i din krop.

Det er svært at vågne op, når du er i delta-søvnstadiet. Desuden kan en person, der lider af søvnmangel, bruge mere tid end normalt i trin 3. Hvis nogen lider af parasomnias (såsom natterror eller søvngang), er dette det stadium, hvor de normalt forekommer.

SE OGSÅ:  Stadier af søvnmangel: Virkningerne af søvngæld

På trods af at de kender al denne information, mener forskere, at de stadig ved meget lidt om dyb søvnstadiet. Nogle spekulerer i, at det er på grund af dette dybe søvnstadium, at hjernen er forberedt på en ny dag, grundlæggende forfriskende sig selv.

Trin 4

Dette er REM-søvnstadiet og sandsynligvis den mest intenst studerede af dem alle. Dette er når drømme opstår, så det er derfor, folk har taget meget interessant med at analysere en persons hjernebølger i løbet af dette trin.

Det er betragtes som scenen med levende drømme, når hurtig øjenbevægelse registreres på grund af den blandede frekvens af hjernebølgerne. Faktisk har undersøgelser vist, at hjernebølgerne hos en person, der er i REM-søvnfasen, er påfaldende magen til den, de har, når de er vågen.

Disse oplysninger dukkede op i 1953, da folk var i stand til at bruge maskiner for at overvåge en persons hjerneaktivitet. Før det var det en almindelig overbevisning om, at folk havde nul hjerneaktivitet, mens de sov.

Der er masser af kontroverser om REM-søvn, og hvordan det påvirker mennesker på et følelsesmæssigt niveau. Det vides, at den del af hjernen, der kaldes amygdala, er aktiv under REM-søvn. Amygdalaen har ansvaret for vores følelser, hvilket kan forklare, hvorfor folk undertiden påvirkes af det, de drømmer om.

Mens undersøgelser har vist, at drejning af kortsigtet til langvarig viden sker i ikke-REM-søvn stadier, menes det, at i REM-stadiet spiller folk disse minder ud med et fantastisk twist, mens de drømmer.

Den fulde søvncyklus

I gennemsnit , kan en komplet søvncyklus tage mellem 90 og 120 minutter. Når du falder i søvn, går du igennem de fire sovefaser, vi har nævnt tidligere. Da du sover mere end 120 minutter hver nat, passerer du naturligvis søvncyklusserne igen og igen, indtil du vågner op.

Hvad der er interessant er, at folk dog ikke bevæger sig fra scenen. 3 til trin 4 uden pause. Når du sover, går du fra det letteste søvnstadium til din dybe søvn (det er trin 1 til trin 3), men i stedet for at flytte til REM-søvn (hvilket er trin 4), går du tilbage til trin 1 og flytter derefter til REM fase. Dybest set er en søvncyklus omtrent som: trin 1 – trin 2, trin 3 – trin 2 – trin 1 – REM.

Når du er klar til at falde i søvn, glider du langsomt mod fase 1, som typisk er et meget kort sovnetrin. Derefter går du over til den anden fase, som generelt er længere end den første. For de fleste udgør trin 6 40 til 60 procent af deres søvntid.

Dernæst går du til trin 3, det gendannende stadium af søvn. Trin 3 er kortsluttet i forhold til trin 2 og udgør cirka fem til 15 procent af din søvncyklus. Denne fase med dyb søvn varer normalt længere for børn og teenagere.

REM-søvnstadiet kan sparke ind når som helst i søvncyklussen, men undersøgelser har antydet, at det normalt gør en indgang ca. 90 minutter efter søvnudbrud. . Når det første REM-trin er afsluttet, fortsætter din søvncyklus med de andre tre faser. Den første søvncyklus tager cirka 90 minutter, og de følgende er typisk længere og kan nå op på 120 minutter.

Om let søvn

Hvis trin 3 betragtes som fase af dyb søvn, trin 1 og 2 er lette søvnstadier. Trin 1 tegner sig for cirka tre procent af den samlede søvncyklus, og voksne bruger typisk det meste af deres tid på at sove i anden fase.

Under let søvn er det mere sandsynligt, at folk bevæger sig, men nogle gange kan de opleve drømme . Det er også meget sandsynligt, at hvis du vågner op og husker, hvad du drømte i dette trin, giver det ikke meget mening for dig. Dette kan skyldes, at forskere foreslår, at du i det lette sovefase måske sammensætter billedfragmenter af det, du oplevede i løbet af dagen. Dine drømme har ikke en fortælling, da det er mere sandsynligt, at dette forekommer i REM-søvn.

SE OGSÅ:  Søvnmyter: Alt hvad du behøver at vide

Selvom let søvn ikke er så genoprettende som dyb søvn eller så drømmeværdig som REM-søvn, spiller den en meget vigtig rolle i din søvncyklus. Når du er i lette sovefaser, reparerer dine celler, selvom de ikke er i et tempo så hurtigt som i dyb søvnfasen.

Neurovidenskaben mener, at dette er det tidspunkt, hvor din dagligt akkumulerede viden overføres til minder, hvilket grundlæggende betyder, at dette er, når du overfører ny viden til langsigtet information og dermed hjælper dig med at lære nye oplysninger.

Du har måske tidligere hørt om lette sveller og tunge sveller. Dette er faktisk udtryk, der bruges til at beskrive de faser, som enkeltpersoner sover mest i. F.eks. Er lette sveller mere tilbøjelige til at vågne op på grund af eksterne stimuli, fordi de bruger det meste af deres tid i de første to sovefaser. Tunge sovende bruger mere tid i dyb søvn og er sværere at vågne op.

Sovemekanismer

Du har muligvis hørt om døgnrytme nu, men der er en anden vigtig sovemekanisme, der kunne forklare mere om søvncyklusser: homeostase.

Døgnrytme er vores naturlige indre ure, der fungerer bag på vores hjerne hele tiden. På grund af dem cykler den menneskelige hjerne mellem søvnighed og årvågenhed hele dagen. De er ansvarlige for at regulere vores søvn / vågne cyklusser.

Men døgnrytme gør så meget mere end det. De styrer vores stofskifte og endda vores hormonfrigivelse. Dette interne biologiske ur er synkroniseret med flere interne og eksterne signaler, såsom det faktum, at naturligt dagslys dikterer de timer, hvor mennesker er mere tilbøjelige til at vågne op.

Homeostase er det, der sporer en persons behov for søvn. På grund af det ved kroppen, hvornår den føles træt og er tid til at hvile. Takket være homeostase føler du dig mere søvnig med hver time, du bruger væk, og da denne tilstand af træthed opbygges, er du mere tilbøjelig til at opleve dyb søvn, når du går i seng.

Et ord om parasomnia

Parasomnia fortjener sit eget afsnit, fordi de er søvnforstyrrelser, der inkluderer ud over den almindelige søvnrelaterede opførsel

  • Gå i søvne
  • Sovefrygt
  • Mareridt – ligner mere levende drømme, der opstår under REM-søvn. Når et mareridt opstår, vågner personen øjeblikkeligt (det meste af tiden, men det er ikke en regel) og er næsten i chok. Nogle mennesker er ude af stand til at fortælle, hvad de drømte om, men mange af dem har problemer med at sove igen.
  • Søvnlammelse – kan være ret skræmmende, fordi det sker, når du er vågen, men ikke er i stand til at bevæge dine lemmer eller krop. Søvnlammelse opstår, når du enten falder i søvn eller vågner, og en sådan episode varer typisk et par sekunder.
  • Forvirrende ophidselser – har tendens til at dukke op, når nogen er vækket fra deres dybe søvnstadium. Hvis du nogensinde har vågnet op midt om natten og bare har siddet på sengen forvirret og for det meste uvidende om dine omgivelser, så har du også oplevet forvirrende ophidselse. Jo flere mennesker prøver at interagere med dig, jo længere tid tager det at ryste denne forvirrende tilstand af.

Sammenfatning og konklusion

I løbet af en persons kernetimer, passerer de gennem en række forskellige søvncyklusser, da deres længde varierer mellem 90 og 120 minutter.

Der er ikke meget, du kan gøre for at påvirke din søvncyklus uden at ændre dine sovemønstre drastisk. En søvncyklus består af fire forskellige faser, hver med sine egne karakteristika og vigtige rolle at spille i den samlede effektivitet af dine hviletimer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *