Natsved og overgangsalder: Tips og sengetøjsprodukter for at få en bedre nats søvn

Hvis du er kvinde og har haft svedtendens om natten og vågner regelmæssigt for at skifte tøj eller endda svedede lagner, kan du opleve symptomer på perimenopause: udtrykket bruges til at beskrive tiden op til overgangsalderen. Overgangsalderen er den medicinske forklaring, der bruges til at beskrive den nedsatte produktion af kvindelige hormoner østrogen og progesteron, der fører til den fuldstændige ende af æggestokke, der producerer æg. Efter dette finder sted, er kvinder ikke længere i stand til at blive gravid naturligt.

I gennemsnit oplever kvinder i USA overgangsalderen i en alder af 51, men det kan forekomme i løbet af 40’erne eller endda tidligere og er stærkt knyttet til genetik. Da de fleste symptomer finder sted i perimenopausen, kan du have noget ubehag i et par år inden overgangsalderen finder sted. Det er vigtigt at bemærke, at ikke alle kvinder oplever det samme. Nogle kvinder kan have få eller slet ingen symptomer, og andre kan kun opleve det i kort tid.

Hvis det ikke er nok at håndtere dine hormonelle ændringer i løbet af dagen, kan denne periode også forstyrre din sover også. Den gode nyhed er, at der er mange ting, der kan hjælpe med at lindre disse symptomer, så der er ingen grund til at gå i panik om at leve i fuldstændig elendighed, hvis du er bekymret for, at du måske oplever overgangsalderen. Og i dag vil jeg hjælpe med at forklare, hvordan jeg kan kræve dine nætter tilbage for at få en god nats hvile og fortsætte som normalt. Naturligvis er intet af følgende en sikker nattesvedbehandling, men de givne oplysninger bør i det mindste give dig en vis lettelse.

Hvad er symptomerne på perimenopause?

Som nævnt kan præmenopausale symptomer muligvis ikke opleves ens af alle kvinder eller i samme tid, men mange af følgende vil blive oplevet på en eller anden måde i varierende grad:

  • Hot flashes
  • Humørsvingninger
  • Urinlækage eller haster
  • Træthed
  • Sænket sexlyst
  • Vaginal tørhed
  • Søvnløshed
  • Uregelmæssige perioder

Hvis du oplever flere symptomer, vil du måske spørg din læge, der kan lave en simpel test for at bestemme dine hormonniveauer. At vide, om du måske deltager i, hvad mange kvinder kalder en ‘ændring i livet’, hjælper dig med at afgøre, om dit søvnbesvær overhovedet er relateret til denne overgang. Og i så fald er der mange ting, du kan gøre for at få en uafbrudt nattesøvn.

Hvad er nattesved?

Billedkilde

Hvis du vågner om natten gennemblødt af sved eller står op hver morgen med fugtigt sengetøj eller lagner, kan du oplever nattesved. Hvis dette kun sker lejlighedsvis eller i et varmt sovende miljø, oplever du højst sandsynligt ikke nattesved, men snarere reagerer dine kroppe i et forsøg på at afkøle sig selv.

Natsved refererer til gentagne episoder af ekstrem svedtendens relateret til en underliggende medicinsk tilstand eller sygdom. Hvis du for nylig har været syg eller på medicin, kan du opleve bivirkninger i disse situationer. Men hvis du har et godt helbred og har andre mulige menopausale symptomer, er chancerne for, at du oplever nattesved.

Hvad forårsager nattesved i overgangsalderen?

Det kan være en god idé at læse: Bedste temperatur til søvn

Først og fremmest har vi alle hørt om varmt blinker. De er et almindeligt udtryk, der bruges af kvinder i midten af livet for at beskrive en pludselig begyndelse af varme og rødmen af huden. Det er blevet brugt meget i film og tv og ofte sjovt om, men det er ærligt talt ikke en sjov. Når en kvinde oplever et blitz, gennemgår deres krop en temmelig kompliceret proces, der begynder med en pludselig udsving i østrogenniveau.

Når dette sker, bliver hjernen forvirret og forsøger at regulere temperaturen gennem dilatation af blodkar. og en udløsning af svedkirtler. Resultatet er en varm hudflush, en stigning i hjerterytmen og en følelse af angst. Forskellen mellem hedeture og nattesved simpelthen at den ene opstår, mens du er vågen, og den anden, mens du sover, når det er sværere at genkende symptomer for at hjælpe med at lindre det mulige ubehag. Dette kan vække dig og lade dig føle dig stresset og desorienteret og for ikke at nævne fysisk ubehageligt.

Nattsved og links til hjertesundhed

Kvinder oplever både hedeture om dagen og nattesved om natten med jævne mellemrum basis i præmenopause kan have en højere risiko for koronar hjertesygdom. I løbet af de sidste par år har undersøgelser vist en sammenhæng mellem kvinder, der har specifikke kropsindikatorer med hyppigheden af deres nattesvedforekomster. Disse indikatorer inkluderer kontrollerbare faktorer såsom forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk og et højere kropsmasseindeks.

Disse indikatorer er også direkte stressfaktorer for koronar hjertesygdom, og nattesved kan være et advarselstegn for fremtidig sundhed problemer. Den gode nyhed er, at det foreslås ved at arbejde med dine læger for at sænke disse indikatorer, og du vil også sænke dine chancer for hjertesygdomme og sandsynligvis også opleve færre nattesved.

Hjælp med at lindre nattesvedesymptomer

Hvis du oplever ubehag om natten og har brug for lidt lettelse, er den gode nyhed, at der er mange ting, du kan gøre for at hjælpe med at lindre, eller endda stoppe, disse symptomer helt. Alt fra læge godkendt hormonbehandling til at spise rigtigt kan hjælpe med dine symptomer og lade dig fortsætte med dit liv uden irriterende og uventede ubehag.

Hvad du spiser, og når du spiser kan spille en rolle i hvad du oplever hver nat. Der er bestemt stimulanser, som du bør undgå at lægge i dit system, når aftenen bærer på for at undgå en dårlig nats søvn, og når du oplever menopausale symptomer, kan disse blive irriterede. Men der er visse fødevarer, du bør læne dig mod for at hjælpe med at lindre symptomer og en diæt til hedeture og nattesved, du måske vil prøve.

Medicin og kosttilskud

Hver gang du overvejer at tage receptpligtig medicin eller receptpligtig, skal du først konsultere og diskutere eventuelle bivirkninger, du kan opleve med din læge. Mange medikamenter kan også annullere hinanden eller endda reagere med hinanden, så det er afgørende at være opmærksom på vigtigheden af at konferere med en læge.

Hormonudskiftningsterapi er et meget efterspurgt valg for kvinder. med alvorlige symptomer, der hjælper med at give østrogen, og i nogle tilfælde også progesteron, tilbage i deres system. Der kan være alvorlige risici forbundet med dette valg, såsom stigning i brystkræft, slagtilfælde og blodpropper.

Antidepressiva er også blevet brugt til specifikt at behandle hedeture og nattesved og synes at være jævne. mere effektiv end hormonbehandling til at reducere eller helt slippe af med disse hændelser. De har også deres egne bivirkninger, og det er et must at arbejde med en læge for at finde dit bedste valg af antidepressivt middel til behandling af specifikke symptomer, især da nogle antidepressiva faktisk kan forårsage nattesved.

At tale med din læge om Neurontin (også kendt som Gabapentin), hvis du har haft alvorlige temperatursvingninger, kan også give den lindring, du søger. Neurontin er et lægemiddel mod anfald, der også bruges til at behandle nogle migræne og nervesmerter. Dette hjælper med at hæmme visse neurologiske overførsler, hvilket teknisk set får dine hedeture til at begynde med.

Blodtryksmedicin Clonidin har også haft succes med at reducere hedeture for både præ- og postmenopausale kvinder, skønt der kan være bivirkninger, der opvejer ubehaget ved selve symptomerne.

Visse vitaminer har også været kendt for at reducere virkningerne af menopausale hedeture og angst. Vitaminer B og E (taget separat) har begge vist i undersøgelser at hjælpe med at lindre symptomer og give en mindskelse af forekomster.

Hvad man skal spise

Fødevarer med højt proteinindhold, såsom æg, mandler, græsk yoghurt, magre stykker kød og linser er alle eksempler på de typer fødevarer, du gerne vil spise regelmæssigt, da de tjener som et fundament for hot flash-lindring. Proteiner er de råvarer, der bruges til at afbalancere hormoner, så det giver mening at en diæt med højt proteinindhold hjælper med at lindre menopausale symptomer.

Du skulle få 20% til 35% af dine daglige kalorier fra fedt, men ikke alle fedtstoffer skabes ens. Du ønsker at kigge efter de sunde fedtstoffer som flerumættede fedtstoffer, der findes i fisk og nødder, samt monoumættede fedtstoffer som olivenolie og avocado.

SE OGSÅ:  Hvordan bruges CBD olie?

Fisk har også Omega-3 fedtsyrer, der hjælper på mange måder, den ene er, at de sænker blodtrykket. Især Omega-3 kan hjælpe med at sænke dine nattesvedforekomster, da de betragtes som en del af den hormonbalancerende fedtfamilie på grund af deres cellevedligeholdelsesegenskaber. Det antages, at de hjælper med at reducere betændelse, som er en del af nattesvedresponset.

Grøntsager skal en del af din daglige diæt alligevel, men hvis du er på udkig efter hormonhjælp, skal du bunke dem på den måde, du finder det passende. Uanset om de er dampet, sauteret eller rå, har de stadig fiberkraft til at påvirke fordøjelsen, sund vægt og hormonelle udsving.

Sojamælk eller andre former for soja har vist sig at være nyttige til at reducere nattesved. Som et protein hjælper det med at regulere hormoner, men det er også en stor talsmand for at halvere dine nattesvedforekomster. At inkorporere soja i din kost som mad eller supplement har vist sig at være en effektiv foranstaltning til at lindre menopausale symptomer.

Den gennemsnitlige voksen mister op til 10 kopper vand om dagen, så kombineret med rotation af hedeture og nattesved er det fornuftigt, at du regelmæssigt fugter for at hjælpe med at udligne dit vandtab. Det er heller ikke overraskende, at kvinder, der er mere hydreret, oplever færre symptomer på nattesved på grund af dette.

Hvilke fødevarer skal undgås

Koffein og sukker kan tage op til seks timer til at forlade dit system og bør undgås senere på eftermiddagen / aftenen for at undgå de ændringer, det foretager i din krop. Hvis disse stadig behandles, når du går i seng, risikerer du ikke kun at forstyrre din søvn, men også udløse nattesved.

Mælk kan lejlighedsvis være svært for nogle mennesker at fordøje, og hvis du ved, at du har enhver form for mælk eller mejeri, intolerance, vil du helt sikkert ønske at undgå det, da det får din krop til at arbejde hårdere for at behandle det. Dette får din krop til at varme sig op og kan muligvis udløse hedeture.

Højraffinerede og forarbejdede fødevarer fordøjes muligvis ikke så let og får din krop til at fortsætte med at arbejde for at lade det behandle fuldt ud gennem dit system. Dette holder din krop godt i gang efter sengetid, afhængigt af når du spiser, og kan fungere som en udløser for at holde din krop i fuld hvile og være mere modtagelig for nattesvedproblemer. Hvidt sukker, pasta og brød kan være problematisk. Selvom de måske ikke er så dårlige for dig, skal du overveje at tage mærke til, hvad du spiser, og hvornår du spiser for at se, om du har haft nogen tilknyttet ubehag om natten.

Alkohol kan generelt også være problematisk, da det er et raffineret kulhydrat, der fungerer som sukker. Alkohol er også et vanddrivende middel og kan hurtigt dehydrere dig, hvilket som forklaret ovenfor er hydrering vigtig for kropsfunktionen. Især rødvin kan være særlig potent på grund af det høje niveau af tanniner, den indeholder. På trods af de mange fordele, rødvin kan tilbyde, er det ikke noget, du vil indtage, hvis du forsøger at undgå nattesved.

Fysisk kan du gøre en hel del ting for at hjælpe med at reducere en atmosfære, der er mere befordrende for nattesved. Det er klart, at varmere temperaturer understøtter disse hændelser, og da vores krop naturligt afkøles, mens vi sover, hjælper det med at hjælpe denne proces alene ikke kun med at reducere dine nattesvedforekomster, men også hjælpe med din søvnkvalitet.

Sænk temperaturen i dit værelse : Den ideelle sove temperatur er mellem 60 og 67 grader fahrenheit. Dette giver din krop mulighed for naturligt at bremse sine processer og understøtter et naturligt søvnrespons. Desuden kan det have en køligere kropstemperatur at hjælpe med at regulere din hjernes reaktion på østrogenændringer om natten.

Hold en fan tændt : Ventilatorer i boks og ventilatorer til overhead hjælper med at cirkulere luft, som når den bevæger sig mod din hud, hjælper med at overføre varme væk. Hvis din krop begynder at varme om natten, kan dette hjælpe med at holde din krop ved en mere ensartet samlet temperatur og forhindre dig i at vågne.

Sov i nøgen eller i åndbare materialer : At sove nøgen har faktisk mange sundhedsmæssige fordele udover at hjælpe med at holde dig kølig. Men hvis dette ikke er din ting, vil sove i afkølende, åndbare materialer, såsom bomuld eller andre naturlige fibre hjælpe din krops varme til bedre at sprede sig og absorbere også overskydende kropsfugtighed.

Fjern ark og tæpper : Slip af med alle de ekstra lag på din seng. Det kan tage et par nætter at finde den ultimative balance, hvad du bærer og dækker dig over, men tæpper og lagner er lavet til at holde kropsvarmen inde for at holde dig varm. Dette betyder, at hvis du vågner op om natten, dækket af tæpper, skal du slippe af med disse lag for at lade din kropsvarme slippe ud.

Sip køligt eller iset vand : Det er en bevist kendsgerning, at at drikke kølet eller isvand kan reducere din kerne kropstemperatur og hjælpe med at holde det køligere i en bæredygtig tid bagefter, selv under træning. Hvis du gør det inden sengetid, eller når du oplever nattesved, kan det hjælpe dig hurtigere med at regulere din krops reaktion på hormonelle udsving.

Motion

Din krop kan gennemgå nogle drastiske ændringer under overgangsalderen og overgangsalderen, så det er vigtigt at holde din krop sund og fit gennem processen for at undgå mere alvorlige symptomer og hjælpe din krop med at håndtere dem, du oplever. Vægtforøgelse og tab af muskelmasse, der fører til osteoporose gennem hormonniveau falder, er almindelige i disse år, og regelmæssig træningsrutine kan hjælpe med at afværge de værste af disse effekter.

Hvis du ikke allerede træner , vil du i sidste ende sætte et mål for cirka 150 minutters let til medium træning om ugen eller 75 minutter med hård træning. Vær realistisk og sæt dig først mål, som du ved, du kan opfylde, og sørg derefter for at gøre det. Nogle forslag til at overveje inkluderer:

Regelmæssige anfald af kardio, såsom hurtig gå, løb, svømning, dans eller cykling i mindst 10 minutter om dagen hjælper med at få din puls i gang og frigørelser føles gode endorfiner. Overvej at deltage i en klasse, der mødes regelmæssigt og vil udfordre dig til at lære noget nyt.

Brug styrketræning til at opbygge knogle- og muskelstyrke og øg dit stofskifte gennem gratis vægttræning, modstandsbånd, eller vægte maskiner. Alt, hvad der kræves, er 12 reps om dagen for at begynde at høste fordelene ved dette.

Kom rundt i huset eller haven. Hvis du ikke har tid til at flytte ud af huset, skal du tænke på, hvad du laver derhjemme, som du kan indarbejde i en træning. Ved at rengøre kraftigt, klippe plænen og arbejde i haven har du bevægelse, bøjning og løft for at arbejde ud af din krop. Tilslut dine hovedtelefoner og dans med på et slag, mens du gør det for at få dit hjerte til at pumpe!

Yoga stimulerer kernestyrke, forbedrer kropsholdning, hjælper med at uddybe åndedræt og giver øget cirkulation. Fra alt dette begynder din krop at høste fordelene ved en stærkere og sundere dig.

Alternative applikationer

Der er en masse alternative fremgangsmåder, du måske ønsker at overveje, at hjælper i dit generelle helbred gennem konsekvent og korrekt brug. Hvis du nogensinde har spekuleret på fordelene ved massage eller akupunktur, kunne det ikke være kommet på et bedre tidspunkt at indarbejde nogle af disse ideer i din livsstil. Alle nedenstående forslag er koncentreret om hele dit helbred og fysiske væsen og kan være gavnlige til reduktion af menopausale symptomer.

Kiropraktisk tilpasning er fokuseret på dit nervesystems sundhed. Dette er kommunikationssystemet, der styrer alt hvad du gør, fra vejrtrækning til gang til beslutningstagning. Kiropraktorer hjælper med at lindre det stress, du kan opleve på rygsøjlen, for bedre at regulere meddelelser til hjernen, hvilket igen hjælper med at regulere hormonbeskeder.

SE OGSÅ:  Hjælp til at sove med coronavirus-angst

Massage gør mere end at øge blodgennemstrømningen og løsne stramme muskler. Det øger også de gode receptorer i hjernen for at hjælpe dig med bedre at klare stress, både mentalt og fysisk. Muskelfrigivelse stimulerer også naturlige hormonelle smertestillende midler og kombineret med øget blodgennemstrømning kan hjælpe med, hvordan din hjerne fortolker hormonsvingninger.

Akupunktur er praksis med at stimulere specifikke punkter, der findes på kroppen forbundet med nervesystemreceptorer i hjernen. I tilfælde hvor menopausale kvinder blev behandlet ved hjælp af akupunkturteknikker, oplevede de færre hændelser med nattesved, der varede i op til seks måneder eller mere.

Meditation er en tilstand til at øve sindets beroligelse for at opnå en mental ro, der bruges til at hjælpe med fokus og koncentration. Det indebærer også en dybere vejrtrækning, der forbedrer blodcirkulationen. Undersøgelser har vist, at regelmæssigt at øve meditationsteknikker hjælper med at reducere nattesvedforekomster; højst sandsynligt en bivirkning af den øgede blodgennemstrømning og kropspositionering, der understøtter korrekt rygmarvstilpasning og nervesystemets sundhed.

Udløsere, der skal undgås

Der er mange ting, der yderligere kan udløse nattsved, og du vil måske overveje at anvende nogle af eller alle følgende forslag, hvis du regelmæssigt har oplevet nattesved. Selvom meget af disse kan hjælpe med at mindske eller lindre dine symptomer, kan du bruge dem sammen med nogle af ovenstående forslag drastisk reducere deres forekomster.

Undgå nikotin, uanset om du ryger eller indånder brugt røg. Dette indsnævrer blodkar og kompromitterer din blodcirkulation.

Undgå stramt, restriktivt tøj, der ikke tillader din krop at trække vejret naturligt.

Krydret mad kan fungere som en udløser for nogle kvinder, mens immunforsvaret, som mange krydderier giver, kan hjælpe med at øge blodgennemstrømningen og bedre cirkulation for andre . Overvej din krops typiske reaktion på krydret mad før forbrug, da den kan hæve din krops kernetemperatur.

Varme drikke hæver også din krops temperatur, så hvis du typisk kan lide at nyde en varm kop te før sengetid, kan du undgå det for at lade din kropstemperatur bedre begynde at køle ned, når den gør sig klar til søvn.

Stress kan få alle mulige negative ting til at ske med vores krop. Hvis du har haft høje niveauer af stress, forårsager det sandsynligvis allerede problemer både fysisk og mentalt. Dette har en negativ indvirkning på, hvordan din krop reagerer på ting og vil afbryde naturlige processer og forårsage højere hændelser med hedeture og nattesved. Prøv stressaflastende teknikker som meditation og dyb vejrtrækningsteknikker. Hvis stress er blevet overvældende, overvej også at tale med en rådgiver.

Varme brusere eller badekar hæver din kropstemperatur og bør undgås inden du går i seng eller helt, hvis du er tilbøjelig til at blive varm flash symptomer.

Bedste sengetøj til nattesved

Varmelagring forekommer ikke kun på grund af antallet af tæpper du bunker over dig selv hver nat. Det, du ligger på, påvirker cirka halvdelen af din kropsoverflade og kan forårsage nogle alvorlige problemer med varmelagring af sig selv.

Visse materialer kan være bedst at undgå i løbet af denne tidsperiode, såsom blød overfladehukommelseskum på grund af deres evne til at omslutte kroppen og reducere, hvor godt varme slipper væk fra din hud. Syntetiske fibre, der ikke trækker vejret så godt som naturlig bomuld, bambus og uld, så kig efter en madras, der giver åndbare fibermaterialer.

De bedste madrasser at overveje er dem, der adresserer en køligere nats søvn og bruger materialer, der fugter fugt og varme væk fra din krop.

Hvis du ikke er på markedet for en ny madras selvom du føler, at du sover for varmt, kan du overveje, hvilken der er den bedste madrasunderlag, der i øjeblikket er tilgængelig for at hjælpe med at lindre de værste af dine symptomer og give en ekstra buffer mellem dig og dig r madras til både at tjene som madrasbeskyttelse fra de nætter, du oplever ukontrolleret svedtendens og ekstra luftstrøm.

De bedste arktyper at bruge når du oplever nattesved, er et køleplade lavet af naturlige fibre som nævnt ovenfor. Det kan også være en god idé at overveje lavere trådantal, da ark med høj trådantal er vævet tættere sammen, hvilket gør dem mindre åndbare. Det kan også være en god idé at shoppe rundt efter køling af lagner lavet specielt til hedeture og nattesvedesymptomer.

Hvis du simpelthen ikke kan gå uden et tæppe om natten, og find uld eller uldblandede dyner, dyner eller tæpper vil give dig den bedst mulige komfort. Selvom vi relaterer uld til vintervarme, ved du måske ikke, at det holder dig varm ikke gennem isolering, men på grund af de fantastiske egenskaber, der fugter fugt væk fra din hud og absorberer den i sine egne fibre. Dette giver dig mulighed for at holde et tyndt luftlag mellem dig og tæppet, som tjener til at køle dig om sommeren, men varme dig om vinteren. Uld er også allergivenlig, antibakteriel og afskrækker støvmider.

Der er få bedste valg, du kan tage omkring også dine puder for at holde dig køligere. Pudegelmåtter og puder infunderet med kølegeler og lavet med åndbare fibre. Disse er meget populære valg for at holde dit hoved og nakke køligere hver aften. Da meget af din kropstemperatur frigøres gennem dit hoved, giver det en kølende fornemmelse og åndbare materialer bedre, så varmen spreder sig meget lettere.

Hvis du ikke er sikker på, om du vil bruge pengene på et køleprodukt, kan du lave dine egne ved hjælp af nogle enkle, over-the-counter ingredienser. Disse fungerer ikke nøjagtigt på samme måde som teknologien bag, hvad der bruges i pude- og pudematerialer, men det kan give dig tilstrækkelig lettelse til at få en bedre nats hvile.

Pleje af sengetøj

Overraskende nok, hvordan du plejer dit sengetøj, kan hjælpe med, hvor godt det trækker vejret. Som nævnt er et højere trådantal ikke rigtig den bedste løsning, selv med naturlige fibervalg. Overvej at vælge lavere trådantal (tænk 300 trådantal eller mindre) og billigere ark i løbet af denne tid for at tillade øget luftstrøm. Plus, hvis du oplever nattesved, udskifter du sandsynligvis dine lagner oftere. Gentagne vaske slides dit materiale hurtigere, så det giver mening at ikke bruge de dyrere fiberblandinger.

Sørg for at vaske dine lagner en eller to gange efter købet for at fjerne kemikalier fra emballagen. der kan hæmme åndbarhed. Undgå også skyllemiddel t ved vask og tørring hat kunne binde fibre sammen og opbygge sig over tid og skabe problemer med din luftstrøm.

Konklusion

Hvis du var usikker på, hvad du skulle gøre for at bekæmpe nattesved før denne artikel, forhåbentlig har jeg belyst de mange måder, du kan løse dette ubehagelige problem på. Husk, at hvis du har oplevet hedeture, men ingen nattesved, kan det kun være et spørgsmål om tid, da de to begge skyldes din krops reaktion på et pludseligt fald i østrogenniveauer.

Din kost, dit generelle helbred, medicin og sengetøjsvalg kan alle have en væsentlig indflydelse på, hvor ofte du oplever disse symptomer, og hvor alvorlige de er. Hvis du har haft høje niveauer af ubehag kombineret med andre præmenopausale symptomer, skal du alvorligt overveje at tale med din læge for at se, hvilke muligheder der kan være åbne for dig.

Tilføj regelmæssigt nogle af ovenstående forslag, såsom ændringer i kost og motion, og undgåelse af udløsere kan være nok til at lindre de værste af dine nattesvedesymptomer for at hjælpe dig med at rejse dig vågen og ubelastet hver morgen. Det kan tage tid at finde ud af, hvilken kombination af tip der fungerer bedst for dig, men ved at føre en oversigt over dine vaner vedrørende aktivitet og mad vil du få en bedre idé om, hvilke mønstre der kan forårsage ubehag, og hvad der hjælper.