melatonin i pilleform og søvn

Kan du dø af en overdosis af Melatonin? Få den chokerende sandhed her

Er det muligt at overdosere Melatonin og kan det skade at tage for meget?

Bemærk: Intet på denne side skal ses som substitut for professionel vejledning. Tal altid med din læge når det gælder kosttilskud og medicin.

Hvis du ikke allerede ved, hvad melatonin er, er det et kemisk stof i din krop, der fortæller din krop, at det er tid til at sove, når det begynder at blive mørkt.

I nogle lande kan Melatonin købes som kosttilskud i håndkøb, men i Danmark har Lægemiddelstyrelsen vurderet at der er tale om medicin og derfor skal du bruge en recept, og derfor have konsulteret med din læge først.

Hvis du stiller dette spørgsmål, er der stor sandsynlighed for, at du har eksperimenteret med kosttilskud for at hjælpe dig med at sove.

Masser af mennesker tager Melatonin for at forsøge at hjælpe sig selv med at falde hurtigere i søvn eller overvinde symptomerne på jetlag. Hvis du har talt får i timevis, kan det være fristende at tage et par piller for at få nogle zzz’s. Hvis det stadig ikke virker, begynder du måske at blive desperat og beslutter dig for at tage et par piller mere for at slå dig selv ud.

Lyder det bekendt? Du undrer dig måske over, om det kan få potentielt farlige konsekvenser. Læs videre for at få de vigtigste oplysninger om Melatonin sikkerhed, bivirkninger og dosering.

Bivirkninger ved Melatonin i pilleform

Søvnighed i løbet af dagen

Søvnighed er uden tvivl blandt de mest synlige og almindelige bivirkninger, når det kommer til at overdrive det med dit tilskud. Ideen er, at hvis du tager dette tilskud på det forkerte tidspunkt af dagen, er det sandsynligt, at du begynder at føle dig døsig. Dette kan også føre til øgede risici, når du f.eks. betjener visse tunge maskiner eller kører bil.

Hormonelle ændringer

Når du tager et hormon – hormonelle ændringer er uundgåelige. Det kan dog være langt mere alvorligt, end du tror. For eksempel anbefales gravide kvinder ikke at tage melatonin, da der ikke er lavet nok forskning til at vide, om det er sikkert under graviditet.

Det er også noget, der potentielt kan reducere libido hos begge køn. Det er i stand til at forstyrre mænds sædtal og kvinders ægløsningscyklus. Med dette sagt, hvis du forsøger at få et barn, bør du nok tale med din læge, før du tager dette supplement.

Nogle undersøgelser tyder på, at det kan forsinke puberteten og forårsage andre ændringer hos børn, så tal med dit barns børnelæge, hvis du har bekymringer om deres søvn.

Hovedpine

En anden udbredt konsekvens af at tage lidt for meget af dette tilskud er en alvorlig hovedpine om morgenen. På den ene side har nogle undersøgelser vist, at melatonintilskud kan hjælpe med at forebygge hovedpine og migræne. Men husk på, at dette hormon produceres i din hjerne, og som sådan kan det at tage mere end nødvendigt føre til kemiske ubalancer og hurtigt udvikle sig til netop det, du søger at forhindre – hovedpine.

SE OGSÅ:  Er det dumt at falde i søvn på sofaen?

Svimmelhed

Svimmelhed kan være en anden ubehagelig bivirkning ved at tage for meget melatonin. Det kan også være udløst af en allergisk reaktion på kosttilskuddet. Uanset hvad er svimmelhed noget ganske ubehageligt og er i stand til alvorligt at forstyrre din funktion.

Paranoia

Hvis du tager en højere dosis, end hvad der er nødvendigt, kan du opleve vrangforestillinger, paranoia, forvirring eller hallucinationer. Fordi dette hormon er tæt forbundet med andre neurotransmittere, der regulerer humør og adfærd, kan højere doser føre til kemiske ubalancer og disse ubehagelige symptomer.

Maveproblemer

Dette er utvivlsomt en af de mest almindelige bivirkninger af melatonin, uanset om du tager det i en almindelig mængde eller du overdoserer det. Du kan nemt opleve maveproblemer som diarré, opkastning og kvalme. Disse er ret ubehagelige, og det er noget, som du ikke ønsker at beskæftige dig med.

Angst og depression

Angst og depression er almindeligvis forbundet med hormonelle ubalancer og kan fremkaldes ved at tage højere doser af dette supplement. Hvis du begynder at opleve psykiske ændringer i dit helbred efter at have taget melatonin, skal du straks tale med din læge.

Hvor meget melatonin er for meget?

Hvor meget skal du tage?

De fleste undersøgelser har undersøgt doser fra 0,3 mg til 10 mg som den sikreste og mest effektive dosis. Den ideelle dosis afhænger dog af alder, vægt, det problem, du forsøger at løse, og eventuelle nuværende medicin, du tager. Generelt set er den ideelle dosis den lavest mulige dosis, der giver de ønskede virkninger. De fleste eksperter anbefaler, at man starter med den laveste dosis og langsomt øger den, indtil man opnår den ønskede virkning.

Tal altid med din læge vedrørende dosering, uanset om du føler dig i tvivl eller ej.

10mg dosering

Dette er den højeste dosis, der typisk anvendes til behandling af søvnrelaterede tilstande, og som ikke er blevet forbundet med toksicitet. 10mg var den dosis, der blev brugt i en undersøgelse til at håndtere cirkadiske rytmeforstyrrelser hos blinde mennesker. Forfatterne af undersøgelsen konkluderede, at denne høje dosis altid bør overvåges af en læge.

20mg Dosering

Dette er en højere mængde af hormonet og bør kun bruges til specifikke formål under tilsyn af en læge. Nogle undersøgelser har f.eks. set på brugen af 20 mg melatonin kombineret med kræftbehandlinger som stråle- og kemoterapi. Denne dosis bør kun ordineres af og tages under tilsyn af en læge.

30mg dosering

Melatonindosis på 30 mg er betydelig. Nogle undersøgelser har brugt doser på 20-40 mg til at forebygge og behandle blodpropdannende celler (trombocytopeni) i forbindelse med kemoterapi mod kræft.

100 mg dosering

Dette er en alvorlig dosis, og den bør slet ikke anvendes. Med dette i tankerne er det vigtigt at bemærke, at dette ville resultere i en masse uønskede virkninger, som potentielt kan være meget skadelige. Hold dette i betragtning.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en dødelig dosis af melatonin?

Hvert enkelt lægemiddel har sin egen LD 50. Dette er den dødelige dosis, når 50% af forsøgspersonerne ville dø af eksponering. Melatonin er kendt for at være relativt sikkert, og en LD50 kunne ikke fastsættes. Selv ekstremt høje doser var ikke dødelige hos dyr.

SE OGSÅ:  Er det bedre at sove uden en pude?

Hvor længe varer det?

Plasmahalveringstiden er ret kort og ligger mellem 20 og 50 minutter. Det betyder, at ca. kun halvdelen af dosis forbliver i dit system efter dette tidsrum. Det betyder, at selv om det kan hjælpe dig med at falde hurtigere i søvn, vil det sandsynligvis ikke hjælpe dig med at holde dig i søvn eller øge kvaliteten af din søvn.

Hvorfor tager folk melatonin?

Melatonin er det hormon, der frigives af vores hjerne, når vi falder i søvn, og det bruges aktivt til at håndtere en række forskellige tilstande. Udover de almindelige søvnrelaterede er melatonin også kendt for at være særligt nyttigt i forskellige kræftbehandlinger som en ekstra ingrediens til brug gennem f.eks. kemoterapi.

Er melatonin vanedannende?

Melatonin anses ikke for at være vanedannende eller forårsage afhængighed. Det er generelt sikkert til kortvarig brug. Hvis du finder dig selv ved at bruge det hver dag i længere tid end 2 uger, er det vigtigt at tale med din læge om dine symptomer for at udelukke underliggende tilstande, der forårsager problemer med din søvn.

Hvad skal du gøre, hvis du spiser for meget?

Hvis du er bekymret for, at du har taget for meget, skal du ringe til din læge eller et giftkontrolcenter. Selv om melatonin anses for at være meget sikkert og har en lav toksicitetsprofil, kan det forårsage ubehagelige bivirkninger og være farligt for personer med visse lidelser eller som tager visse medikamenter.

Hvad sker der, hvis jeg tager melatonin sammen med anden medicin?

Ifølge Mayo Clinic bør det være sikkert for de fleste mennesker at tage melatonin, selv om det under visse omstændigheder kan interagere med anden medicin såsom blodfortyndende medicin, blodtryksmedicin, antikonvulsiva, orale præventionsmidler og andre. Dette betyder dog ikke, at interaktionen vil være farlig, i nogle tilfælde kan det blot hæmme melatonins evne til at simulere døsighed.

Før du tager melatonin, skal du sørge for at drøfte din nuværende medicin med din læge for at være sikker på, at det er det rigtige valg for dig.

Afsluttende tanker

Melatonin er et naturligt hormon, der produceres i kroppen. Det er vigtigt for regulering af mange aktiviteter, herunder søvn. Det har mange fordele og en høj sikkerhedsprofil med få bivirkninger.

Når det er sagt, er det muligt at tage for meget melatonin og opleve ubehagelige symptomer som hovedpine, døsighed, dårlig mave og andre. Den bedste måde at undgå disse på er at starte med den lavest mulige dosis og langsomt øge, indtil du ser den ønskede effekt. Som altid skal du tale med din læge, før du tager et kosttilskud.

Yderligere læsning

Ønsker du mere information om Melatonin, tjek Medicin.dk