Hvordan bestemmer søvncyklussen søvnkvaliteten?

Hvor ofte hører du, at det er vigtigt at få syv til otte timers søvn hver nat? Men det er ikke kun mængden af søvn, der er vigtig, men snarere søvnkvaliteten spiller også en rolle i, hvor udhvilet og opdateret du føler dig den næste dag.

Når din krop sover, er du muligvis ikke opmærksom på, hvor meget der foregår. En af de største faktorer, der påvirker din hvile, er at mens du sover, går din krop gennem forskellige faser af cyklussen. Disse forskellige faser af søvncyklussen har forskellige formål og forskellige effekter på den hvile kvalitet, vi får.

Et eksempel på dette er dyb søvn; det er cyklusstadiet, der hjælper dig med at føle dig opdateret, når du vågner op i mere.

For at forstå, hvordan søvncyklussen påvirker kvaliteten af hvile, lad os tage et mere dybtgående kig på de forskellige faser af søvncyklussen.

Stadierne i søvncyklussen

For at forstå cyklusens indvirkning på kvaliteten af vores hvile er vi nødt til bedre at forstå de forskellige faser af denne særlige cyklus.

Søvn er først opdelt i to forskellige kategorier; disse er kendt som REM-søvn og ikke-REM-søvn. Du starter først i ikke-REM-søvn og cykler derefter gennem REM- og ikke-REM-søvn. Denne cyklus fortsætter hele natten omkring hvert halvt minut.

Dig kan være interesseret i: På hvilket stadium af søvn drømmer du?

Ikke-REM-søvn

Scene 1

Den første fase af ikke-REM-søvn varer i flere minutter og opstår, når du skifter fra at være vågen til at falde i søvn. I dette stadium begynder kropsfunktioner som åndedræt, hjerterytme og øjenbevægelser at blive langsommere. Dine muskler begynder at slappe af, og der er kun lejlighedsvis omrøring eller ryk. Hjernens aktivitet og hjernens bølger bremser også i forhold til når du er vågen.

Dette er det letteste hvileperiode, og det er let at vække fra. Hvis du vågner ofte og har en følelse af halv bevidsthed, mens du sover, betyder det, at du bruger mere søvn tid inden for dette trin af søvncyklussen.

SE OGSÅ:  Er det bedre at sove uden en pude?

Trin 2

Den anden fase er også en del af den ikke-REM-søvn, og den udgør cirka halvtreds procent af søvncyklussen. Dette er det stadium af søvn, som det mest sandsynligt er, at du falder i sammenlignet med et andet søvnstadium i løbet af natten.

I løbet af dette trin afslapning og langsommere af kropslige systemer fortsætter. Kroppens kernetemperatur falder, og øjenbevægelser stopper også. Hjernebølgerne sænker også, selvom der er nogle korte udbrud af aktivitet. I dette trin sover du godt, men endnu ikke i dyb søvn.

Trin 3

Trin tre er den sidste fase af ikke-REM, og i løbet af denne fase er det, når du oplever dyb søvn. Dette er også kendt som søvnens genoprettende fase, da din krop kommer sig og styrker sig selv i løbet af dette trin.

I løbet af dette trin af hvilecyklussen, din vejrtrækning og hjerteslag er som langsomst, og dine muskler er afslappede. Hjernebølgerne er også de langsomst mulige i denne fase af dyb søvn. Det er også vanskeligt at vågne op i denne fase, selvom der er stimuli såsom kraftige lyde.

Den indledende fase af dyb søvn har generelt en varighed mellem 45 til 90 minutter. Denne fase har en længere varighed i den første halvdel af natten og begynder at falde i længde for hver cyklus i løbet af natten.

Dyb hvile er det stadium, hvor du får kvaliteten af hvile, der sikrer, at du vågner udhvilet om morgenen. Det er en genoprettende fase, hvor kroppen regenererer, genopliver og vokser.

Trin 4

Trin fire er det første REM-søvnstadium, det sker cirka halvfems minutter efter at have passeret gennem det ikke-REM sove stadier. I løbet af dette trin bevæger dine øjne sig hurtigt fra side til side, hvilket er en af de kendetegnende faktorer for REM-søvn.

Ud over dette oplever folk også drømme når hjernens aktivitet øges til næsten en vågen tilstand. Pulsen stiger til næsten sin vågen tilstand, og vejrtrækningshastigheden bliver hurtigere, hvilket endda kan være uregelmæssigt på bestemte øjeblikke. Endelig kan kroppens ekstremiteter endda blive lammet.

SE OGSÅ:  Sundhedsmæssige fordele ved at sove

Du vil måske læse: Alt hvad du behøver at vide om en søvncyklusberegner

Dyb søvn og søvnkvalitet

Høj kvalitet af hvile er forbundet med dyb søvn, da dette trin i cyklussen har mange fordele.

I løbet af dette fase metabolismen af glukose i hjernen stiger, hvilket fremmer udviklingen af kort- og langtidshukommelse samt generelle læringsmuligheder.

Under dyb hvile udskiller hypofysen også vigtige hormoner, der inkluderer hormoner, der er vitale for menneskelig vækst og udvikling af kroppen. Nogle andre fordele ved dyb hvile er, at det giver genoprettelse af energi, regenerering af celler og forøgelse af blod, som tilføres musklerne.

I ud over denne dybe hvile forbedrer og fremmer også væksten og reparationen af væv, knogler og muskler. Det styrker immunforsvaret for at gøre kroppen stærkere og klar til at bekæmpe infektioner og andre fremmede kroppe.

Det kan være en god idé at læse: Everyman Sleep Cycle

Hvad sker der, hvis du ikke får nok dyb søvn eller søvn af god kvalitet?

Det er meget vigtigt at få nok søvn og få søvn af god kvalitet. Dyb hvile er en del af den samlede cyklus, som er ansvarlig for behandling, lagring og konvertering af information. Det hjælper med at behandle de oplysninger, du støder på dagligt.

Hvis du ikke får nok dyb hvile, kan hjernen ikke konvertere disse oplysninger til din hukommelse. Hvis man ikke får kvalitetshvile, kan det føre til mange tilstande som hjertesygdomme, slagtilfælde, Alzheimers og diabetes.

Du kan være interesseret i: Sleep Cycle Naps

Konklusion

Den mængde hvile, du får hver nat, er ikke kun en vigtig faktor for at vågne op, men kvaliteten af hvile, du får, er også vigtig. Det trin i den cyklus, der er mest forbundet med kvalitetshvile, er en dyb søvn. Det er vigtigt at få tilstrækkelig dyb hvile for at sikre, at din krop er udhvilet og for at forhindre sygdomme som Alzheimers og diabetes.