Alt hvad du bør vide om søvnregressionstrin

Søvn er en regenerativ og nødvendig kropsproces, der hjælper os med at genvinde styrke. Emnet søvn er blevet undersøgt i nogen tid, ved at analysere de forskellige aspekter som hvor meget tid du har brug for at sove for at være godt udhvilet, hvad er fordelene ved en power lur, eller hvorfor søvnregression forekommer hos børn. Hvis du er en ny forælder, kan søvnregression fange dig uden for bevogtning, så vi går over nogle af de ting, der kan hjælpe dig med at få en bedre forståelse af, hvorfor søvnregression opstår.

Hvad er søvnregression?

Udtrykket bruges til at beskrive et tidsrum, hvor en baby, der har sovet fredeligt i hele natten, begynder at vågne uden nogen åbenbar grund. Det er ofte en grund til bekymring, og nye forældre kan føle sig overvældede, når babyen vågner op midt om natten. Søvnregression er ofte en udmattelsesperiode for nye forældre, men hvad de måske ikke ved, er at dette er en helt normal udviklingsproces.

Søvnregression er dybest set en ændring i din babys sovemønster. Det kan forekomme når som helst inden for babyens første år og kan vare fra et par dage til måneder. Imidlertid er udtrykket “regression” i sig selv ret forkert, da definitionen af ordet indebærer at gå tilbage til en tidligere tilstand eller et tidligere sted. Regression betyder at vende tilbage, men din baby “vender ikke” til noget som helst: de vokser bare og overgår.

Nogle eksperter mener, at denne fase var forbundet med regression for at give den en mere dramatisk indvirkning, gør det mere mindeværdigt som en periode med stress og udmattelse blandt forældre, men brugen af udtrykket er ikke så korrekt. En bedre måde at definere denne periode på ville være “søvnovergang”, hvilket er mere nøjagtigt i betragtning af hvor hurtigt babyer vokser og udvikler nye vaner, når de prøver at opdage verden omkring dem.

En nyfødt baby har en søvncyklus, der består af stille og aktiv søvn. Sidstnævnte er, hvad din baby gør mere end halvdelen af den tid, de sover, men også den periode, hvor de er mere tilbøjelige til at vågne op. Det stille stadie er en meget dybere søvntilstand, og babyer er mindre tilbøjelige til at blive vækket med lethed.

Bevis tyder på, at når en baby er omkring fire måneders alder, sker der et skift i deres sovemønster , og de begynder at udvikle søvnvaner, der mere ligner voksne. Når babyen begynder at vokse, får deres udvikling dem til at blive mere besværlige og mere klamrende, hvilket er hvad disse søvnforstyrrelser betyder. Når de gennemgår en søvnregression, finder forældre det sværere at sætte deres babyer i søvn igen, når de er vågnet op.

Så uanset hvor svært eller frustrerende det kan virke på det tidspunkt, har du at tænke på søvnregression som et normalt stadium i dit barns udvikling, og have tålmodighed til at behandle det som blot endnu et skridt at overvinde. Dette skal også passere.

Forståelse af søvnfaser

For at studere en babys søvn dybtgående er det naturligvis vigtigt at forstå et par begreber, der er relateret til generel søvn. Mennesker har sovecykler, der består af forskellige stadier. De fire sovefaser er:

 • Trin 1 : Den første søvnfase er en, som vi alle kender. Du sover ikke helt, men du føler dig heller ikke helt vågen. Du føler dig temmelig svimmel og klar til at udsætte.
 • Trin 2 : Når du falder i søvn, går du ind i denne anden fase. Hvis nogen skulle vække dig lige nu, ville du helt indse, at du sov.
 • Trin 3 : Dette er stadiet i dyb søvn eller langsom bølgesøvn som eksperter kalder det. Dette er det stadium, hvor dit immunsystem begynder at arbejde for at helbrede, hvor din energi begynder at blive gendannet, når dit muskelvæv regenererer, og når babyer begynder at vokse og udvikle sig.
 • Trin 4 : Du har sikkert hørt om, at den fjerde fase ofte kaldes REM-søvn. Forkortelse for “hurtig øjenbevægelse”, i dette REM-trin, er dine hjernebølger ens, når du vågner op. Mens du faktisk stadig sover, bevæger din krop sig ikke, og du kan have levende drømme. Dette er, når de fleste af dine drømme opstår, og din hjerne begynder at gennemse minderne om dagen og konsoliderer information.

Alders- og søvncyklusændringer

Hvis der er en ting, der er klart for alle, er at en persons søvncyklus ændres gentagne gange gennem hele deres liv, og sådan gør du det:

 • Nyfødte mellem nul og fire måneder har kun en aktiv og stille søvn. Den aktive fase af deres søvn svarer stort set til REM-søvn. Da babyer bruger meget tid i deres aktive søvnfase, vil de sandsynligvis kun vågne, når de er sultne.
SE OGSÅ:  Alt hvad du bør vide om endocannabinoid-systemet og søvn

 • Spædbørn mellem fire måneder og en år begynder at udvikle en mere standard skelnen mellem søvnstadiet. Dette er, når de begynder at vise tegn på søvnregression, når det, de rent faktisk laver, er at konsolidere deres sovemønstre.
 • Småbørn mellem en og tre år gammel år har veludviklede sovemønstre. Disse børn bruger cirka 25 procent af deres søvn i den dybe søvnfase og sover i gennemsnit ca. ni eller ti timer om dagen.
 • Børnehaver mellem tre og seks år har sandsynligvis en sovecyklus, der minder meget om småbørn.
 • Sleep Regression Stages

  Selv om søvnregression er en fase, der går ganske hurtigt, er det kan stadig være et mareridt for forældre, der aldrig har haft nogen til at vække dem konstant om natten. Det er rigtigt, at hvert barn vil opleve søvnregression forskelligt, men der er teknisk omkring fem forskellige aldre, når det mest sandsynligt forekommer.

  – 4-måneders søvnregression

  Når en nyfødt fylder cirka fire måneder, begynder der at forekomme mange store ændringer. Når de er omkring seks uger gamle, begynder de at udvikle deres egne døgnrytmer, så når de når fire måneders alder, begynder deres søvn-vågne lignende at ligne meget på en voksen. De blander mellem REM og ikke-REM-søvn. Oversættelse: I lighed med voksne begynder de at vågne om natten, men er ikke så ivrige efter at falde i søvn helt alene.

  4-måneders søvnregression er et kæmpe skridt for din baby, og en, som de har brug for din hjælp til håndtering. Det er ikke ualmindeligt, at børn i dette stadium føler sig sultne oftere, så hvis de vågner op om natten og beder om at blive fodret, tøv ikke med at gøre det. Nogle babyer begynder endda at rulle i denne alder, og selvom ikke alle har succes, klarer nogle af dem at rulle på deres mave og råbe om hjælp til at blive sat tilbage i deres oprindelige position.

  – 6-måneders søvnregression

  Dette er langt mere usædvanligt sammenlignet med 4-måneders søvnregression. Dette er den alder, hvor babyer er mere tilbøjelige til at trække sig op i deres krybbe eller kravle rundt i huset, hvilket kan rod med deres sovende rutine ganske meget. Da de holder sig vågen i længere tid og har tendens til at bevæge sig, når de er vågen, kan forældre måske have det sværere at få deres børn i søvn, når de er så nysgerrige efter at udforske.

  Det er en almindelig tid for forældre at begynde at træne deres børn om natten , mens du drager fordel af dette søvnregressionstrin. Vi kommer ikke i søvntræning, fordi det er et meget komplekst emne og fortjener en egen artikel, vi kan fortælle dig, at der ikke er en type løsning, der passer til alle, og det måske ikke fungerer endda i nogle tilfælde.

  – 8-måneders søvnregression

  I lighed med 4-måneders søvnregression er denne endnu en gang almindelig. Det er fordi dette er en anden tid til at nå nye baby milepæle, såsom at kravle rundt i huset. I denne alder vil de fleste babyer trække sig op og prøve at gå. Nogle babyer har tendens til at trække sig op i deres krybbe og er ikke sikre på, hvordan de skal sætte sig ned, på hvilket tidspunkt de måske begynder at græde.

  Otte måneder er normalt, når børn begynder at føle separationsangst. Dette sker, fordi babyen bliver mere opmærksom på din eksistens som forælder og måske begynder at blive bange, når du ikke er i syne, så vær ikke overrasket, hvis de pludselig begynder at protestere, når du forlader rummet.

  I løbet af denne tid ville det være bedst, hvis du opfordrede barnet til at lege rundt i krybben i løbet af dagen, bare for at sikre, at de forbinder det med en positiv oplevelse og ikke er bekymrede for at sove der.

  – 12 måneders søvnregression

  Denne fase er ikke særlig almindelig, men den forekommer hos en hel del børn. Under denne søvnregression er det mere sandsynligt, at børn skifter fra to lur om dagen til kun en. Det er op til dig at sørge for, at lur er frugtbar, men hvis dit barn vågner op og ser træt ud, vil du måske holde fast med to lur om dagen i længere tid.

  SE OGSÅ:  Æteriske olier til en perfekt nattesøvn

  Et år er også det tid, hvor mange børn begynder at gå. Det gør det vanskeligere for forældre at overbevise dem om at ligge i sengen, især når de unge føler, at der er masser af udforskning tilbage at gøre. Vejen omkring dette er at sørge for, at dit barn går og kravler rigeligt i løbet af dagen, så de vil have opfyldt mere af nysgerrigheden ved sengetid.

  – 18-måneders søvnregression

  Dette er sandsynligvis det mest usædvanlige søvnregressionstrin, fordi dit barn stort set er et lille barn på et og et halvt år. Det betyder, at de har en personlighed og stærke meninger om ting, især om sengetid. Det er dog ikke ualmindeligt, at børn har svært ved at slå sig ned og falde i søvn, især når de har så meget energi.

  Det bedste du kan gøre på dette tidspunkt er at arbejde på en søvnrutine. Det er meget vigtigt at prøve at holde fast ved det, især når du skal møde det protesterende lille barn, der sandsynligvis vil fortælle dig, at de ikke vil sove.

  Tips til håndtering af søvnregressionsperioder

  Som nævnt i første afsnit af denne artikel kan søvnregression hos børn være ekstremt udmattende for forældre. Når du aldrig har oplevet søvnregression og er førstegangsforælder, er der nogle generelle råd, der kan hjælpe dig under rejsen:

  • Det vigtigste at huske ikke kun når det kommer til søvnregression, men for andre babyrelaterede aspekter er at bede om Hjælp. Du og din partner bør dele ansvarsområder, når det kommer til at vågne op om natten. Du kan altid henvende dig til andre familiemedlemmer og venner for at få hjælp: de kan holde øje med babyen i løbet af dagen, så du kan holde øje.
  • Hvis det er nødvendigt, vær ikke bange for at give din baby et ekstra måltid eller to. Husk, at din baby vokser og måske kræver ekstra mad nu og da.
  • Hvor fristende det end måtte være, tilskynd ikke gamle eller nye dårlige vaner. For eksempel må du ikke få din baby til at vænne sig til at blive vugget til at sove hver nat, men falder heller ikke ind i den anden ekstreme: det er vigtigt at give din baby den ekstra kærlighed, de har brug for i denne fase.
  • Hvis du føler at din baby ikke får nok søvn, skal du ikke være bange for at sætte dem i seng tidligere. Mens søvnregression er normal, er søvnmangel ikke, så sørg for at gøre dit bedste for at undgå udmattelse.
  • Prøv ikke at ødelægge din daglige rutine for meget. Det bliver en hård tid, og fordi du føler dig træt, kan du blive fristet til at ændre dine daglige opgaver, men prøv at holde dig på sporet så meget som muligt. Hvis du ændrer din daglige rutine for meget, vil det være sværere for dig at komme tilbage på sporet, når babyen har en normal søvnplan.
  • Prøv at holde babyens værelse så mørkt som muligt, når det er tid til søvn. Bare rolig, din baby vil ikke være bange for mørket. De vil dog være lydhøre over for lys, så hvis du vil skabe et ordentligt sovemiljø, er måske mørklægningsgardiner ikke sådan en dårlig ide.
  • Vent ikke på, at babyen skal sove helt, inden du lægger dem i deres krybbe.

  Konklusion

  Når du er ny forælder, vil der være masser af førstegangsoplevelser under denne rejse. Mens de fleste af disse oplevelser vil fylde dit hjerte med stærke følelser, vil ikke alt være et stykke kage. Du kan finde dig selv vred, frustreret eller bare udmattet. Der er tidspunkter, hvor det kan blive overvældende, især når dit barn oplever søvnregression.

  Det vigtige at huske er, at det bare er en fase og en meget kortere fase sammenlignet med andre vækstfaser, du vil nødt til at stå over for. Tænk på det faktum, at søvnregression er et vigtigt trin i din babys vækst, og det hjælper dem med at skifte til et mere voksenlignende sovemønster.