Alt hvad du behøver at vide om søvnapnø

Der er masser af individer derude, der behandler deres snorken som en vittighed eller noget at være flov over, men det er faktisk en meget seriøs ting. Snorken, når den er høj og ledsaget af træthed i løbet af dagen, er et tegn på søvnapnø. Definitionen af søvnapnø i psykologi siges at være en skræmmende lidelse, der får din vejrtrækning til at stoppe tilfældigt eller blive overfladisk, mens du sover, hvilket kan føre til ubehagelige nattesved. Dette kan vare fra nogle få sekunder til minutter og kan forekomme 30 eller flere gange i timen.

nogle af virkningerne af søvn apnø

Denne urolige lidelse kan efterlade dig cranky, søvnig, og det kan endda påvirke dit forhold til din partner. Ikke at bekymre dig, dog. Der er måder, hvorpå du kan klare sygdommen uden at skulle sætte hele dit liv på hold.

Hvad er søvnapnø?

For at starte er der to typer søvnapnø:

• Obstruktiv – Dette er den mere almindelige type apnø, dette skyldes en blokering af luftvejene. Det sker normalt, når blødt væv bag på halsen kollapser, mens du sover. Det forårsager betydeligt højt snorken og åndedrætspauser. En anden årsag til dette er, at når ansigtsbenene er og kraniet udvikler sig, kan det føre til en lille mund, lavere end normalt ansigt og en tunge, der kan være for stor.

• Central – Central søvnapnø er helt anderledes end OSA. En person, der har central apnø, lider faktisk af effekten af, at hjernen ikke signalerer musklerne om at trække vejret på grund af ustabiliteten i respiratorisk kontrolcenter.

• Kompleks – Kompleks søvnapnø er en kombination mellem obstruktiv og central.
En det største problem med denne lidelse er, at de fleste ofte ikke ved, at de har det, før en ægtefælle eller ven er vidne til det. Mere end 18 millioner amerikanske voksne lider af det, og det er ikke specifikt for kun en gruppe mennesker. Det kan påvirke alle aldersgrupper og begge køn. Det kan også få en mand til at lide af lavt testosteron på grund af den uregelmæssige søvncyklus. Heldigvis kan det vendes med behandlingen.

Et stort problem med denne lidelse er, at den syge det meste af tiden ikke engang ved, at de har det, før en ægtefælle eller ven er vidne til det. Mere end 18 millioner amerikanske voksne lider af det, og det er ikke specifikt for kun en gruppe mennesker. Det kan påvirke alle aldersgrupper og begge køn. Det kan også få en mand til at lide af lavt testosteron på grund af den uregelmæssige søvncyklus. Heldigvis kan det vendes med behandlingen.

Søvnapnø Årsager

Der er helt sikkert en hel del ting, der kan forårsage denne lidelse, men det meste har at gøre med halsen. Halsen er indkapslet af en række muskler, der er ansvarlige for at kontrollere luftvejene for at synke, trække vejret og tale. Mens du sover, er disse muskler ikke så aktive, og det forårsager indsnævring af halsen. Hos mange mennesker har dette ingen indflydelse på deres vejrtrækning. Når det kommer til andre, kan det føre til snorken med en blokeret eller helt blokeret luftstrøm. Hvis din luftvej er blokeret helt, er det obstruktiv søvnapnø.

Risikofaktorer

Risikofaktorerne, der følger med denne lidelse, er sparsomme, men er klare røde flag.

SE OGSÅ:  Sov på gulvet: godt eller skidt?

Alder Stigning:

Det kan ske for enhver, men er mere almindeligt i middelalderen eller ældre voksne.

Køn:

Mænd er to gange mere almindelige for at have obstruktiv søvnapnø, især under middelalderen år.

Vægt:

Jo mere overvægtige du er, jo højere er din risiko for obstruktiv søvnapnø.

Medicin og alkohol:

Medicin, der forårsager sedation kan forstyrre evnen til at vågne op fra søvn, hvilket fører til en længere periode med apnø med farlige konsekvenser. Det samme gælder for alkoholbrug.

Symptomer på søvnapnø

Selvom de fleste mennesker viser ingen symptomer, det er først, når nogens partner giver udtryk for bekymring for deres snorken. De, der ikke deler et hjem eller en seng med nogen, indser måske ikke engang, at de har et problem. Apnø kan forårsage følgende:

 • Hovedpine
 • Tør mund
 • Ondt i halsen
 • At blive vækket ved kvælning, kvæling eller gisp
 • Hyppig trang til at tisse om natten
 • Mangel på energi
 • Koncentration vanskeligheder
 • Nedsat hukommelse
 • Træthed
 • Rastløs sle ep
 • Groggy
 • Komplikationer

  Det er skræmmende at tænke på de komplikationer, der kan komme med apnø. Heldigvis er ikke alle så dårlige som du tror. Nogle af virkningerne af søvnapnø inkluderer:

 • Dags træthed
 • Koncentrationsvanskeligheder
 • Øget risiko for ulykker
 • Fejl i daglige aktiviteter
 • Øget risiko for hjerteproblemer
 • Højt blodtryk
  • Hjerteanfald eller smerter i brystet

  • Slag
  • Kan bidrage til angst
   • Hjerneskade

  Sådan diagnosticeres søvnapnø

  Diagnosticering af dette kan foretages af en specialist inden for søvnmedicin, der er meget vidende om lidelsen. De skal have en god forståelse af dine sundhedsmæssige problemer, og diagnosen kan stilles ud fra personens sygehistorie, test og fysiske undersøgelser. Testen udføres generelt i et søvnlaboratorium ved hjælp af en undersøgelse kendt som et polysomnogram.

  Denne undersøgelse måler iltniveauer i blodet, hjerterytme og hastighed, kropsposition, bevægelse af lemmer, varighed af forskellige stadier af søvn og vejrtrækning og luftstrøm. Du kan også få en testapparat til søvnapnø derhjemme eller monitor for at udføre testene. Dette er et godt alternativ til traditionelle studier i testcentre. Det kan kun gøres, hvis patienten ikke lider af andre sygdomme og mistænkes for at have et moderat eller alvorligt tilfælde af apnø.

  Diagnosticering af lidelsen er baseret på en eller flere af disse retningslinjer:

 • Højt blodtryk og resistent over for behandling
 • Halsstørrelse (mere end 17 inches for mænd og 16 for kvinder)
 • Observation af patienten under episoder med apnø, kvælning eller gisp under søvn.
 • En lille øvre luftvej
 • Klager over snorken eller ineffektiv søvn

Hvis du kan forholde dig til nogen af disse, skal du tale med din læge.

Behandling af søvnapnø

Den bedste måde at behandle lidelsen på er at få hjælp fra en søvnmedicinsk specialist. De fleste af behandlingerne kræver brug hele natten, og hvis de udføres ordentligt, kan det eliminere symptomerne, og de langsigtede sundhedsmæssige konsekvenser kan også blive reduceret. 1. Kontinuerligt positivt luftvejstryk (CPAP)

Dette er en af de bedste behandlinger og kur mod søvnapnø. CPAP er en mekanisk enhed, der bruger lufttryk til at holde den øvre luftvej åben, mens du sover. Enheden fungerer ved at placere en vedhæftet fil, der er lufttæt på næsen, som normalt er en maske af en slags, forbundet med blæser og rør, der skaber trykket. Enheden testes normalt i søvnlaboratoriet for at sikre, at trykket er korrekt, og at den bedste maskine bruges. Der er også en “automatisk” enhed, der selv kan justere trykfunktionen, så længe der er korrekt viden og træning. I starten kan det virke støjende og ubehageligt, men det er den bedste måde at hjælpe med lidelsen på.

SE OGSÅ:  CBD olie vs hampolie: Hvad er forskellen?

2. Essentielle olier

Dette er et af de midler, der kan synes ud over det sædvanlige, men æteriske olier kan hjælpe med at reducere virkning af snorken. Olier som citronolie, timian, lavendel og pebermynte viste sig at reducere snorken med op til 82%. Mens sådan forskning blev udført, blev det konkluderet, at disse olier også var gavnlige for søvnapnø. Når du køber disse forsyninger, skal du sørge for at få de egentlige olier og ikke en blanding, som du ser i butikker til en lav pris. Disse er ikke så effektive som rene æteriske olier og fungerer muligvis ikke korrekt.

Æteriske olier bruges til afslapning og stressaflastning, hvilket resulterer i et mere afslappet hjemmemiljø og mere fredelig søvn. Læs mere.

3. Justering af søvnposition

At sove på ryggen kan gøre snorken værre til at begynde med, så de, der skift deres position fra ryggen og på deres side eller mave kan se lindring fra deres tilstand. Dette kan vise sig vanskeligt at gøre hele natten, hvorfor det ikke er den bedste forebyggelsesmetode. Hvis dette er noget, der faktisk er en plausibel mulighed, skal du kigge efter en behagelig madras og nogle understøttende puder, der hjælper din positionsovergang lettere.

4. Undgå alkohol og visse lægemidler

Alkohol kan virke som en god idé at få noget sove, men det gør faktisk tingene værre. Dem med obstruktiv søvnapnø rådes til ikke at drikke alkohol, og hvis de gør, lidt af det. Dem, der bruger visse lægemidler, rådes også til at tale med deres sundhedsudbydere. Folk, der bruger medicin mod angst eller anden beroligende medicin til at udsætte, kan øge deres risiko for blokerede luftveje.

5. Vægttab

De, der lider af fedme, som vi så , er mere tilbøjelige til at lide af en slags apnø. Det er nyttigt for dem at tabe sig. De kan gøre dette ved slankekure, træning og / eller behandling kirurgisk. Selv efter vægttabet kan det være svært at vedligeholde. Kun 5 procent af dem havde succes i løbet af fem år, hvilket efterlod de øvrige 95 procent til at lide af vægtøgning og vendte alt, hvad de arbejdede så hårdt for at opnå.

Du er måske interesseret i: Kan træning hjælpe din søvnapnø?

6. Tandlige enheder

En mandibular fremskridt Enheden kan hjælpe med at flytte kæben for at bringe tungen og den bløde gane fremad. Denne orale enhed kan hjælpe med at lindre forhindringen hos visse personer. Denne behandling er også fantastisk til at reducere snorken. Disse enheder er en alternativ mulighed for dem, der ikke tåler CPAP-maskinen.

Du vil måske læse: Mundbeskyttere for søvnapnø

Konklusion

Dette er en hård tilstand at leve med, især hvis du ikke er klar over, at du har det. Du kan få det med eller uden snorken, det hele afhænger af, hvor alvorligt halsen kollapser. Hvis du tror, at du har søvnapnø baseret på symptomerne eller retningslinjerne, skal du tale med din læge. Din læge kan henvise dig til en specialist, der vil oprette dig med et testcenter eller behandling.