Er det farligt at vække en søvngænger?

At bo med en sovevandrer i dit hjem kan være skræmmende og frustrerende på samme tid. Du er bange for, at din elskede vil blive såret eller gå tabt under natlig vandring, mens dine egne søvnmønstre forstyrres med hver episode. Du vil sikre dig, at din elskede er sikkert i sengen og vende tilbage til at sove, men du er bange for at vække en søvngang, hvis det kan føre til et større problem.

Du er måske interesseret i alt hvad du behøver at vide om søvnmyter

Hvad sker der, hvis du vågner en sovevandrer?

Ifølge BBC er farer forbundet med at vække en søvnvandrer myter. Du vil ikke få din elskede til at lide af et hjerteanfald eller falde i koma, når du vækker ham eller hende fra en sovende tilstand. Du kan dog forstyrre en søvnvandrer, som sandsynligvis bliver desorienteret, når den pludselig vækkes et andet sted end sengen.

Hvad er farerne af søvnvandring?

Når nogen sover går, er der risiko for skader ved fald, brug af skarpe genstande eller faktisk vandrer ud af døren. Du kan ikke læne dig tilbage og lade en sovevandrer gå. Hvis søvngang ofte sker, bør du overveje at tale med din læge for at se efter mulige løsninger på problemet.

– Forstå søvnvandring

Ifølge WebMD forekommer søvnvandring i den dybeste sovefase. Det betragtes som en lidelse, der får ofrene til at være aktive, mens de sover i en sund søvn, vandrer rundt i soveværelset, husstanden eller ude af døren. Alt, hvad en søvnvandrer gør, sker, mens den er helt uvidende, og den betragtes ikke som en drømmetilstand.

SE OGSÅ:  Er der en sammenhæng mellem søvn og blodtryk?

Hvad forårsager søvnvandring?

Eksperter mener, at søvngang kan være resultatet af søvnmangel. Feber, medicin og alkohol kan også udløse episoder af en lidelse, der er mest almindelig for børn, men også rammer voksne. En af de mest effektive måder at håndtere problemet på er at etablere en regelmæssig søvnrutine, der vil fremme positive sovevaner.

Hvad skal Du gør ved en sovevandrer?

Når du støder på en sovevandrer, er det bedste, du kan gøre, at prøve at guide personen i seng. Vær blid, træk ind i personen, og lad søvne gå alene. Du kan prøve at installere et alarmsystem på tværs af døren for at advare dig om yderligere søvnvandring.

– Forsøg på at vække en søvnvandrer

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at vække en sovevandrer. Hvis du føler, at risikoen er for høj til at lade en søvner gå alene, eller du ikke kan få personen tilbage i sengen, så prøv at bruge en høj lyd for at få søvnrulleren til at være opmærksom. Hvis du ryster personen, kan du risikere at komme til skade.

– Gør dit hjem til et sikrere miljø

Hvis du regelmæssigt har at gøre med søvnvandring, skal du tage forebyggende foranstaltninger for at gøre din hjemme sikkert for offeret. Cleveland Clinic anbefaler, at du gør dit hjem søvnvandrer bevis på samme måde som du beskytter en baby. Fastgør bilnøglerne, lås skarpe genstande væk, og sørg for, at alle dine indgange er låst. Et alarm- og sikkerhedsovervågningssystem kan være et ekstra sikkerhedsmål.

– Overvej alternativer til behandling

National Sleep Foundation anbefaler intervention for denne søvnforstyrrelse. Hypnose har vist sig at være effektiv til behandling af søvnvandring for nogle individer. Der er også medicin, der er gavnlige til at fremme en afslappet søvn, der holder en søvnvandrer i sengen.

SE OGSÅ:  CPAP-maskine vs BiPAP: Hvad er forskellen?

– Indstil scenen til en god nats hvile

Du kan gør din del for at holde episoder med søvn gående på et minimum ved at undgå irritationskilder. Sørg for, at sovevandreren har et køligt, mørkt sted at sove hver nat og brug behageligt sengetøj. En ventilator kan give baggrundsstøj, der er beroligende, blød musik kan være nyttigt at skabe en atmosfære, der er befordrende for at sove, og en luftfugter anbefales for at sikre, at luften er fugtig nok om natten.

– Søg professionel hjælp

Hvis søvnvandring bliver et alvorligt problem, og du frygter for af din elskede sikkerhed, kan du søge hjælp på en søvnklinik for at finde årsagen til problemet. En søvnspecialist kan udføre en grundig undersøgelse af individets søvnvaner i en søgen efter svar og behandling, der er rettet mod kilden til søvnvandring.

Der er muligheden for, at en underliggende tilstand får din elskede til at strejfe om natten. Obstruktiv søvnapnø, uregelmæssig hjerterytme, astma, krampeanfald, posttraumatisk stresslidelse og rastløs bensyndrom er kun nogle få lidelser, der har været forbundet med søvngang.

Hvordan kan du tage handling nu?

  • Hold en journal over episoder med søvnvandring til kig efter udløsere
  • Beskyt dit hjem for at beskytte sovevandreren
  • Opsæt en regelmæssig rutine hver aften inden sengetid og hold dig til det
  • Søg professionel rådgivning, hvis du ikke er tilfreds med resultaterne

Deltag i diskussionen og kommentar nedenfor.