CPAP-maskine vs BiPAP: Hvad er forskellen?

Søvn er en så enkel del af vores liv; vi tænker ikke meget over det. Men der er mennesker, der har problemer med at trække vejret og har brug for hjælp, når de får angreb eller sover. En måde at sikre, at du trækker vejret den rigtige mængde luft om natten, er at bruge en maske, der trykker luft og sender den gennem dine luftveje.

To forskellige typer masker, der udfører denne opgave, er en CPAP-maske og BiPAP-maske.

Søvnapnø

Da både CPAP og BiPAP bruges til at hjælpe mod søvnapnø giver det kun mening at forstå fuldt ud, hvad søvnapnø er. Søvnapnø er en mere alvorlig søvnforstyrrelse, hvor din vejrtrækning gentagne gange stopper og starter om natten. Et bemærkelsesværdigt symptom på søvnapnø er høj snorken og træthed, selv efter en ordentlig nattesøvn.

Der er 3 typer af søvnapnø. Den første er obstruktiv søvnapnø, som er den mest almindelige form, når halsmuskler slapper af om natten. Den anden er central søvnapnø, hvor din hjerne ikke sender de rigtige signaler til dine muskler, der styrer din vejrtrækning. Den endelige form er kompleks søvnapnøsyndrom. Dette er en kombination af central og obstruktiv søvnapnø.

CPAP

– Trykindstilling

CPAP eller kontinuerligt positivt luftvejstryk er en enhed, der hjælper dig med at trække vejret ordentligt om natten. Sådan fungerer din CPAP-maskine er, at den flytter trykluft gennem halsen, så den ikke kollapser, mens du sover. CPAP har kun en trykmulighed, som diagnosticeres og leveres af din læge. Dette målte tryk giver dig mulighed for at trække vejret den rette mængde luft, du har brug for, mens du hviler. Nogle mennesker finder det frustrerende, da de konstant føler, at de kæmper mod lufttryk, når de udånder.

CPAP tilbyder en mulighed, der giver dig mulighed for at starte natten med et lavere tryk, og det stiger til det foreskrevne tryk om natten. Dette gør det lettere for brugeren i starten at kæmpe mod det pres, der kommer ind.

– Fordele ved CPAP-maskine

Fordelene kommer ikke så snart du begynder at bruge CPAP-maskinen . De opstår efter vedvarende brug af CPAP-maskinen. Efter konstant brug vil du bemærke, at du ikke er så træt eller træt hele dagen, som du måske har været før.

Søvnapnø har været forbundet med højere blodtryksniveauer. Dette kan i sidste ende føre til et slagtilfælde, da din hjernes blodkar er væsentligt svækket. Du kan også udvikle blodpropper i arterierne. CPAP har vist sig bedre at kontrollere dit blodtryk om natten. Dette kan også hjælpe med at reducere dine chancer for at få slagtilfælde.

Andre kardiovaskulære tilstande kan også hjælpe, såsom bradykardi, som er en langsom hjerterytme, atrieflimren, som er et uregelmæssigt hjerterytme, og hjertesvigt. CPAP sikrer også, at du sover i en længere, konsistent periode fredeligt, hvilket kan resultere i en mere produktiv dag.

– Bivirkninger af CPAP

Der er selvfølgelig nogle bivirkninger af ved hjælp af en CPAP-maske, da den handler direkte om, hvordan du trækker vejret om natten. Ved mindre problemer kan din kæbe føles stiv efter at have været i en plastmaske hele natten. Dine øjne og hud kan også føle sig irriteret over trykluften. Da CPAP har tendens til at sætte dig i en dybere søvn, er du mere tilbøjelig til at drømme og endda mareridt.

Over tid kunne du udvikle ondt i halsen og en tør næse fra rushen af trykluft, der konstant oversvømmer din næse og hals luftveje. Du kan også støde på næsestop efter tid, som varer hele dagen, endda et par mere.

Du er måske interesseret i: Bivirkninger og farer ved en CPAP-maskine

BiPAP

– Trykindstilling

Når det kommer til BiPAP-maskinen, er der ikke meget af en forskel i, hvordan det fungerer. Igen har du at gøre med trykluft for at sikre, at din hals ikke kollapser om natten. Hvad der er forskelligt med BiPAP-maskinen er, at den har to trykfunktioner. En funktion er til når du inhalerer, hvilket er en stærkere mængde trykluft. Det andet tryk er blødere og hjælper dig med korrekt udånding af alle kuldioxidene i dit system. Denne funktion hjælper med at fjerne belastningen fra CPAP-maskinen, hvor du kan føle, at du kæmper mod trykluften.

BiPAP-maskiner ordineres normalt til brugere, der allerede har brugt CPAP-maskinen og fundet ud af, at de var ikke fortrolig med det.

– Fordele ved en BiPAP-maskine

Fordelene ved en BiPAP-maskine svarer meget til fordelene ved en CPAP. De yderligere fordele, der følger med de forskellige mekanikker, er, at din udånding om natten er lettere og mindre udslæt. Det er en meget bedre mulighed for brugere med større vejrtrækningsbegrænsninger, og den valgfri vejrtrækningsfunktion hjælper din åndedræt til at virke mere naturlig og sikrer derfor, at din nats hvile er mere tilfredsstillende.

– Bivirkninger af en BiPAP-maskine

Der er en typisk stigning i prisen, da du går over til en mere teknisk og nyere maskine. Nogle mennesker, der har brug for det, har ikke råd til det og har derfor CPAP som eneste mulighed. Justeringsperioden for denne maskine tager også længere, da der er to arbejdstryk på en nat, som du skal vænne dig til. Den stramme maske er måske ikke en god idé, hvis du er klaustrofobisk og endda kan fremkalde en frygt for klaustrofobi hos dem, der ikke havde det før. De andre bivirkninger er ret ens, såsom næsestop og tør hals.

CPAP BiPAP
Et trykindstilling To trykindstillinger
Fordele inkluderer: reduktion i dagtimerne søvnighed, sænker blodtrykket, reducerer hjerteproblemer Fordele inkluderer: bedre for vejrtrækningsbegrænsninger, udånding er lettere, valgfri vejrtrækningsfunktion
Undergang inkluderer: tør næse, ondt i halsen, øgede drømme / mareridt, næsestop, irritation af hud og øjne Fald inkluderer: udgift, justeringsperiode, klaustrofobi, næsestop
SE OGSÅ:  Luftkvalitet og god søvn: Er de forbundet?

Afsluttende tanker

CPAP- og BiPAP-maskinerne er to yderst nyttige opfindelser, der har hjulpet mange mennesker i det sidste årti med at trække vejret ordentligt om natten. Ja, det kan virke lidt underligt i starten at skulle sove med en maske, der er forbundet til en stor, voluminøs genstand, men det gør dine dage og nætter mere fredelige, og der er langsigtede fordele at høste.

Vi håber, at denne artikel hjalp med at fjerne enhver forvirring, du måtte have haft mellem de to maskiner, og du har nu en større forståelse af, hvad CPAP- og BiPAP-maskiner kan gøre for dig.