Hvad er fordelene ved melatonintilskud?

Melatonin er et naturligt kropshormon, som mange mennesker tager for givet. At have sunde melatoninniveauer kan sikre en god nats søvn, som ellers ville føre til en række sundhedsmæssige problemer. Melatonintilskud kan gribe ind i situationer, hvor kroppen ikke er i stand til at udskille nok melatonin alene, og når du fuldt ud forstår, hvad der kan gå galt, når du ikke sover, vil du sætte pris på, hvad melatonin har at tilbyde på et helt nyt niveau .

Konsekvenser af søvn Fratagelse

Dette emne er meget vigtigt, fordi mange mennesker tror, at intet kan gå galt, når de springer et par timers søvn. Uanset hvad der holder dig oppe om natten, er det vigtigt for din krop at regenerere, fordi ikke at få nok søvn kan forårsage store skader på kort og på lang sigt.

– Fordøjelses- og fedmeproblemer

Når du ikke får nok søvn, har din krop tendens til at være ude af stand til at assimilere fedt og kalorier som det skal, hvilket øger din risiko for fedme. Søvnmangel har en indvirkning på to hormoner, ghrelin og leptin.

Sidstnævnte er ansvarlig for at fortælle din hjerne, at du har haft nok mad indtil videre. Når du ikke får nok søvn, er dine leptinniveauer lavere, og dine ghrelin-niveauer er højere, hvilket betyder at du føler trang til at spise mere på trods af at du har fået nok.

– Immunsystemsuppressor

I løbet af dine sovende timer arbejder immunsystemet med at fremstille stoffer, der kan hjælpe med at bekæmpe infektioner, som holder din krop beskyttet mod forskellige vira og bakterier. Mangel på søvn forhindrer immunsystemet i at udføre sit arbejde, hvilket fører til en svækkelse af kroppen og gør det ude af stand til at modangribe en virus.

Hvis du nogensinde har haft en alvorligt tilfælde af influenza, anbefalede lægen sandsynligvis, at du får masser af hvile. Det skyldes, at immunsystemet under hvile holder dig sund.

– Problemer med centralnervesystemet

Har du nogensinde sovet så lidt, at du er vågnet og føler dig ængstelig og humørsyg, og som stort set ødelagde hele din dag? Det skyldes, at søvnløshed påvirker dit centralnervesystem. Og dette sker på mange forskellige måder:

 • Når du hviler, er der visse veje, der skaber en forbindelse mellem dine neuroner, hvilket hjælper dig med at huske friske bit af information. Når du ikke sover, er hjernen ikke i stand til at lagre information, hvilket gør det sværere for dig at lære.

 • Mangel på søvn har også indflydelse på dit følelsesmæssige velbefindende. Mennesker, der ikke sover så meget, som de skal, vil opleve en masse humørsvingninger, som kan påvirke dig og de mennesker, du interagerer med hele dagen.

   Der er også situationer, hvor mennesker, der er frataget søvnoplevelse noget kaldet mikro søvn. Under mikrosøvn falder folk pludselig i søvn i et par sekunder, hvilket er en helt ufrivillig reaktion. Det er overflødigt at sige, at dette kan være ekstremt farligt i mange forskellige scenarier, f.eks. Når du kører.

  Der er flere ting du kan gøre for at forhindre søvnløshed, såsom:

    Undgå lur i løbet af dagen.

   • Afstå fra at indtage koffeinbaserede drikkevarer efter middag.
    • Undgå at drikke for meget alkohol (et glas om dagen kan faktisk slappe af og gøre du føler dig søvnig, men store mængder alkohol vil nedsætte kvaliteten af din søvn og også få dig til at falde i søvn sværere.

    • Undgå tunge måltider to til tre timer før sengetid.
    • Undgå at udøve lige før du du går i seng. Det er bedre, hvis du tager mere afslappende aktiviteter som at tage et varmt bad, læse en bog eller lytte til noget musik.
    • Tag melatonintilskud, hvis du går igennem en hård tid og har vanskeligheder med at justere din soveplan.

    Du kan være interesseret i: 45 søvntips, der får dig til at falde i søvn på 7 minutter eller mindre

    Kardiovaskulære risici

    Folk, der ikke får nok søvn, vil sandsynligvis opleve en stigning i deres blodtryk. Når tingene bliver mere komplicerede, kan de også ende med hypertension. Søvnmangel fører også til problemer som slagtilfælde og hjerteanfald. Søvn hjælper din krop med at reducere betændelsesniveauer, men skubber den også til at reparere beskadigede blodkar.

    Sundhedsmæssige fordele ved melatonintilskud

    Af nu ved alle om fordelene, som melatonintilskud kan medføre, hvor hurtigt de hjælper dig med at falde i søvn, og hvordan de øger kvaliteten af din hvile, fordi de forhindrer dig i at vågne op om natten.

    Dog melatonin er et meget mere komplekst hormon, som folk kender. I løbet af årtier blev melatonin betragtet som “søvnhormonet”, men det gør langt mere end bare at sove dig. Ved at analysere, hvor gavnligt melatonin er, kan vi forstå, hvor meget gode melatonintilskud kan gøre.

    Mens emnet for langtidseffekter af melatonin stadig undersøges intenst, er der flere nøgletyper af forskning, der peger på andre potentielle fordele ved dette hormon.

    Det kan være en god idé at læse: Alt hvad du behøver at vide om melatonin-supplerende bivirkninger

    – Falde i søvn

    Melatonintilskud bruges ofte til behandling af søvnforstyrrelser. Dette er den fordel, der virkelig skubber folk mod at tage melatonintilskud. Undersøgelser har afsløret, at den tid, det tager at falde i søvn efter at have taget et supplement, reduceres med syv minutter. Der er mange scenarier, hvor melatonin kan hjælpe:

    • Hvis du lejlighedsvis arbejder natskift, skal du sove om dagen for at oplade batterierne om natten. Dette er meget vanskeligt, fordi du altid forstyrrer din søvn-vågne cyklus ved at have uregelmæssige sove timer. Melatonintilskud ved at hjælpe dig med at sove på det tidspunkt, der passer dig bedst.
    • De af jer, der nogensinde fløj langdistance og var nødt til at blive tilpasset til en ny tidszone, ved hvor svært det er at stifte bekendtskab med en anden soveplan. Dette fænomen med træthed kaldes jetlag, og det er et andet scenario, hvor melatonintilskud er nyttige.
    • I andre scenarier passerer folk perioder med ekstrem stress, såsom økonomiske vanskeligheder, parargument, sorg over et tab og andre sådanne situationer. På grund af denne psykologiske vanskelighed bliver det sværere at falde i søvn. Ved at tage melatonintilskud kan man finde det lettere at falde i søvn og opretholde søvn. Det anbefales dog ikke at tage melatonintilskud kontinuerligt i mere end et par uger. Så hvis du har problemer med angst / stress, bliver du nødt til at komme til roden af problemet og enten søge rådgivning eller finde andre midler til at løse det.

    Du vil måske læse: Brug Melatonintilskud til søvn

    – Tinnitus

    Hvis du nogensinde har hørt en underlig støj i tonehøjde, noget som en ringende, summende , hvæsende, klik og sådan har du sandsynligvis tinnitus. Tinnitus er ikke ligefrem en medicinsk tilstand, så der er ingen grund til øjeblikkelig bekymring. Det kan imidlertid være årsagen til en anden underliggende medicinsk tilstand og kan pege på en ørebeskadigelse eller et problem med kredsløbssygdomme.

    Tinnitus er en mild til forstyrrende støj, der er mere synlig om natten når der er mindre baggrundsstøj. Nogle gange kan det forhindre dig i at falde i søvn. At tage melatonintilskud kan dog hjælpe med at løse dette problem, fordi deres virkninger medfører et ukontrollabelt søvnbehov, som overvinder forstyrrelsen af tinnitus.

    Lider af tinnitus? Tjek vores bedste Tinnitus lydmaskiner

    – Hjernebeskyttelse

    Melatonin kan hjælpe med at styrke blod-hjerne-barrieren, og der er faktisk neurologiske lidelser med behandlinger baseret på melatonin. For eksempel er der et protein, der hjælper med at holde hjernens celler intakte, men også hjælper dem med at regenerere, og det kaldes “hjerneafledt neurotrofisk faktor”. Melatonin kan hjælpe med at aktivere dette protein, når det er nødvendigt.

    Det kan også hjælpe med at skabe en stærkere barriere mellem blodet og hjernen. Når denne barriere lækker, kan det føre til flere psykiatriske lidelser og kognitiv dysfunktion.

    Undersøgelser er også blevet udført på mus for at analysere virkningerne af et slagtilfælde. Disse undersøgelser har afsløret det faktum, at melatonin var effektiv til at blokere cytochrom C fra frigivelse fra mitokondrier (normalt, når dette sker, dør celler). Melatonin er også effektiv i hjerneskadebehandlinger, fordi det hjælper med at forhindre hævelse af forskellige hjerneområder.

    En anden undersøgelse af mus og rotter har vist, at melatonin også kan være effektiv til at forbedre symptomer forårsaget af Parkinsons og Alzheimers sygdom. For eksempel har undersøgelser vist, at mennesker, der lider af Parkinsons sygdom, har forstyrret søvn, og det er noget, melatonin kan hjælpe med.

    – Diabetes

    Insulin frigives i kroppen på bestemte tidspunkter om dagen, men det er noget, som melatonin kan hjælpe med at ændre til det bedre. Mennesker, der har diabetes, har ikke nok insulin i deres kroppe, og melatonin kan hjælpe med at afbalancere det.

    Undersøgelser har afsløret, at både mennesker og mus med type 2-diabetes har et lavere melatoninniveau sammenlignet med deres sunde modparter. At overnatte en søvnløs nat kan forårsage insulinresistens, men også stofskifterelaterede problemer.

    Når du lider af diabetes, er det muligt for bugspytkirtelcellerne at dø. Diæt melatonin hjælper med at beskytte disse celler, som producerer insulin. Det er også blevet bemærket, at rotter, der tog melatoninkorrektionsmedicin, viste tegn på diabetesforbedring.

    – Blodtryk

    Ligesom din døgnrytme har dit blodtryk også cyklusser, hvilket betyder, at det bliver lavere om natten, men stiger i løbet af dagen. Visse former for hypertension har været forbundet med melatoninmangel.

    Selvom det ikke var tilfældet, kan blodtrykket øges betydeligt, når du har en søvnforstyrrelse, eller noget andet får dig til at sove mindre end dig bør. Ved at tage melatonintilskud sikrer du en afslappet søvn og regulerer blodtrykket, der stiger i perioder med angst, stress og træthed.

    – Væksthormoner

    Som de fleste forældre nu har børn brug for masser af søvn for deres kroppe for at udvikle et sundt immunsystem, men også for at hjælpe dem med at vokse. Forskning har afsløret, at væksthormonniveauer hos drenge kan påvirkes af deres melatoninniveauer.

    Væksthormon frigøres af kroppens hypofyse . Melatonin kan være med til at påvirke hele denne proces, fordi det gør hypofysen mere følsom og får det til at frigive dette hormon oftere.

    – Antioxidant

    En af de mange fascinerende ting ved menneskekroppen er, at den omdanner ilt til energi, hvilket er meget vigtigt for at holde cellerne i live. Hvad der virkelig sker, er at kroppen deler ilt i frie radikaler, som er iltatomer med en negativ ladning.

    Derefter binder disse atomer sig til andre proteiner, hvilket fører til en række forskellige sundhedsrelaterede problemer. I mere drastiske scenarier kan atomerne dræbe selv sunde celler. Konsekvenserne af denne oxidation fører til problemer som kræft, hjerte-kar-sygdomme og andre problemer.

    Her er hvor antioxidanter spiller ind. Deres rolle er at neutralisere frie radikaler og forhindre dem i at forårsage nogen skade på cellerne. Vi tager en masse antioxidanter for at hjælpe med at stoppe denne sårende proces, såsom vitamin C. Kroppen er dog også i stand til at producere nogle få af sine egne antioxidanter, og melatonin er en af dem.

    Hvordan fungerer dette arbejde? I hjertet af hver celle ligger mitokondrierne, som spiller en vigtig rolle i at omdanne mad og ilt til energi. Hvis ilt kommer ind i ligningen, skal man naturligvis overveje risikoen for frie radikaler.

    Når melatonin transporteres til mitokondrierne, kan det fungere som en antioxidant og forhindre frie radikaler i at udføre deres arbejde, men også hjælper med at hæmme deres dannelse.

    – Aldring

    Aldringsprocessen kan fremskynde på grund af en række forskellige faktorer. Melatonin kan først hjælpe, fordi det som nævnt ovenfor forhindrer frie radikaler i at ødelægge celler, hvilket normalt vil føre til for tidlig ældning. Emnet for, om melatonintilskud rent faktisk kan hjælpe med dette, undersøges stadig, som dem, der virkelig har vist sig nyttige i et sådant scenarie, hvor topiske melatoninapplikationer.

    – Fertilitet

    Melatonin kan også hjælpe med at forbedre den samlede sædkvalitet, fordi det forhindrer sædcelledød. Til gengæld kan dette hjælpe med at øge fertiliteten hos mænd. En specifik undersøgelse afslørede det faktum, at oral melatoninindtagelse forhindrer oxidativ skade på ægcellerne og kan hjælpe med at øge fertilitetsgraden i processen. Undersøgelsens resultater er dog stadig en smule ufattelige på grund af det faktum, at der ikke var nogen kontrolgruppe.

    Du vil måske læse: Bedste melatonintilskud Det er sikkert for børn

    Bundlinje

    Melatonin har så mange fordele at tilbyde, det ville være en skam ikke at kunne udnytte så meget som vi kan. At have sunde niveauer af melatonin var altid vigtigt for dem, der ønskede at være i form og sove så meget som “lægen beordrede”, men at falde i søvn er ikke altid så simpelt, ikke når du har interne og eksterne faktorer, der holder dig vågen.

    Men som flere undersøgelser hidtil har vist os, er melatonin ikke kun ”søvnhormonet”, det kan påvirke dit helbred både direkte og indirekte (da det hjælper dig med at sove og forhindre problemer, der kan opstå på grund af til søvnmangel).

SE OGSÅ:  Interessante søvnapnø fakta og statistik