Jet-lags effekt på din søvn

Hvad er jetlag nøjagtigt? Jetlag, også kendt som desynchronosis, er den effekt, vi føler, når vores cirkadiske rytmer sænkes for at tilpasse sig tidsændringer. Efter at have rejst i lang tid over lange afstande vil din rytme stadig være indstillet til din tidszone eller dit søvnmønster, og du kan have problemer med at bestemme, om din krop skal sove eller være vågen.

Heldigvis er dette en midlertidig tilstand og kan helbredes. Mens du tilpasser dig, vil du dog føle dig “slukket”. Fortsæt med at læse, hvis du vil vide mere om, hvad du kan gøre for at lette jetlag og lære, hvad der præcist forårsager det.

Du er måske interesseret i: De bedste tip til at sove på et fly

Jet Lag og Sleep

Jetlag-sovende kan vise sig at være en vanskelig opgave. Grunden til? Du har lige rejst over to tidszoner, og din familie vil feste, men alt hvad din krop vil gøre er at sove. Dette kaldes jetlag. Det kan ske for alle i alle aldre og fitnessniveauer uanset dit helbred. Det forværres normalt, når du flyver østpå snarere end vest, fordi du mister tre timers dagslys og bliver mørkere hurtigere, før din krop kan tilpasse sig.

Symptomer på Jet Lag

Udover din normale følelse af træthed og mulig søvnløshed, er der en hel del andre symptomer, der kan komme sammen med denne lidelse, såsom:

 • Forvirring
 • Diarré
 • Fordøjelsesbesvær
 • Forstoppelse
 • Angst
 • Sved
 • Svimmelhed
 • utilpashed
 • Koordinationsspørgsmål
  • Uregelmæssigheder i hjerterytme

  Normalt behøver folk ikke at være medicinsk behandles for jetlag, medmindre du har alvorlige symptomer, der kræver receptpligtig medicin. Generelt, hvis dine symptomer varer mere end et par dage, skal du konsultere en læge.

  Jet Lag Tips til at håndtere det

  Jetlag kan ikke helbredes med det samme, men der er bestemt nogle veje, som du kan tage for at få din tidsplan tilbage på sporet.

  Melatonin

  Melatonin er et naturligt forekommende hormon i din krop, der regulerer din søvn- og vågecyklus. Dette hormon vil stige midt til sent om aftenen og forblive på et højt og stabilt niveau det meste af natten. Hvis du tager kosttilskud, før du skal i seng, hvor du normalt bor, kan det muligvis sparke din krops originale cyklus tilbage i gear. Undersøgelser har vist, at melatonin kan hjælpe med at få dit biologiske ur tilbage, hvor det skal være. Men inden du overvejer at få en, skal du kontakte din læge.

  Inden du rammer flyet

  Du kan tage nogle forholdsregler, inden du går ombord på flyet for at forberede dig på tidsændringen:

  • Hvil på forhånd
   • Gå i seng en time tidligere, hvis du går østpå hver aften på forhånd og en time hvis du rejser vestpå, medmindre din tur varer 2 dage eller derunder.

   • Sov når det er natten på flyet. Søvnmasker, hovedtelefoner og ørepropper kan hjælpe med støj og lys.
    • Drik vand i flyet for at undgå dehydrering.

    Efter du ankommer

    Når du er ankommet til din destination, her er hvad du kan gøre for at hjælpe med jetlag:

    • Skift din tidsplan til det nye tidspunkt så hurtigt som muligt. Prøv at holde dig vågen indtil din normale sengetid, hvis du kan, og stå op på din normale tid.
    • Overvej lyseksponering.
    • Koffein er din ven. Dette hjælper dig med at holde dig opmærksom dagen efter din ankomst og kan hjælpe din krop med at tilpasse sig.

    Jetlageffekter

    Hovedeffekten af jetlag-søvnforstyrrelse er på din døgnrytme. Din døgnrytme er din søvn- og vågecyklus. Det styres af din hypothalamus og er ansvarlig for at fortælle din krop, hvornår det er tid til at sove og vågne op. Det fungerer bedst, når du har gode søvnvaner som at gå i seng og vågne op på samme tid hver nat. Din rytme fungerer 24 timer i døgnet og bruger sollys til at bestemme, hvor meget melatonin din krop producerer. Hvis din tidsplan er slået fra, vil dine melatoninniveauer også være.

    Jet Lag Cures

    Jetlag-kur er faktisk ret enkle og ret velkendte. En måde, hvorpå du kan helbrede denne midlertidige søvnforstyrrelse, er at tage alt det skarpe lys, du kan, ind. Dette er en af de vigtigste miljømæssige signaler, når det kommer til træning og nulstilling af din døgnrytme. Du kan bruge lysbokse til at flytte din rytme langsomt mod det destinationstidspunkt, du rejser til. Hvis du ikke kan få fat i en lysboks, skal du bruge så meget tid udendørs som du kan.

    At tage melatonintilskud eller jetlag-piller er en anden god måde at nulstille dit ur på. Vi talte også lidt om dette tidligere. Disse kosttilskud er en del af et naturligt forekommende hormon i din krop og kan hjælpe med at kontrollere din søvn- og vågecyklus. Det er dog bedst at bruge det som en fase-skifter snarere end en søvnhjælp. Du bør også tage det i lavere doser for at skifte dit ur i stedet for højere doser. De højere doser fungerer som et beroligende middel. Inden du overvejer det, skal du igen konsultere din læge.

    En sidste kur mod dette er at gå på en mini-hurtig. En nylig undersøgelse foretaget af Harvard Medical School antyder, at eliminering af mad på vej til din destination kan hjælpe din krops ur til at tilpasse sig den nye tidszone.

    Du vil måske læse : De bedste søvnhjælpemidler til at flyve

    Jet Lag Sleep Calculator

    Hvad i alverden er en jetlag-regnemaskine, spørger du? Nå, det er dybest set en lommeregner, der bestemmer din plan, hvis du flyver eller rejser gennem tidszoner. Lommeregneren udarbejder en plan for dig ved hjælp af antallet af tidszoner, du krydser, den retning du går og dit søvnmønster. Antallet af tidszoner fortæller programmet, hvor mange timer bag eller foran din krop vil være. Retningen bruges til at finde ud af, hvor mange timer din krop kan bevæge sig hver dag. Når du har indtastet dine oplysninger, f.eks. Hvor du rejser til og fra, og datoen, genererer lommeregneren din plan og fortæller dig stort set hvornår du kan og ikke kan sove. Jet Lag and Kids

    Hvis du ikke troede, at jetlag kunne blive værre, kan det. At rejse med et lille barn kan være svært nok, og når det kommer til at afbryde deres søvn, er det som apokalypsen. Heldigvis er der et par måder at hjælpe med at forberede sig på og håndtere dit barn og deres mulige eller aktuelle jetlag – fordi ingen kan lide et skørt barn.

     Overvej alder

   • Dit barns alder påvirker i høj grad potentialet for jetlag. Babyer, der er yngre end 2 måneder, har endnu ikke en cyklus, så jetlag vil ikke påvirke dem. Børn, der er 2 til 5 år, vil få regression. Når børnene bliver ældre, kan de foretage justeringer, såvel som voksne gør det.

     Forbered dem

   Før du rejser til din rejse, er det vigtigt, at du taler med dit barn om jetlag og de effekter, det kan have på dem. Det er bedst at lære børn, der er gamle nok til at forstå, at de er ved at have nogle søvnproblemer. Det er bedst at justere deres sengetid før turen med op til en halv time hvert par dage for at begynde at få dem klar til ændringen.

    Vælg den rigtige flyvning

  • Vælg en flyrejse, der vil forstyrre dit barns søvnplan så lidt som muligt. Hvis du ikke kan, skal du muligvis bruge nogle metoder til at overbevise dem om, at det er natten, og at de har brug for at sove. Du kan få dem nogle søvnkremer, en smule melatonin, en bog, ørepropper, en søvnmaske, et behageligt tæppe osv.

  • Plan for landingen

  Når du ankommer, skal du minde dine børn om, at der er en tidsændring. Dette hjælper med at reducere forvirring. Du bør også kommunikere med den familie, du bor hos, hvis det er tilfældet. Fortæl dem, at dine børn kan have svært ved at sove de første par nætter. Det er bedst at kommunikere åbent om jetlag og de effekter, det kan have på børnene. Hvis du befinder dig på et hotel, kan du overveje at bestille ind for at undgå at rejse med skøre børn.

  • Få hjælp

 • Hvis du rejser med en ægtefælle eller ven, skal du arbejde dobbelt. Hvis du har pengene, skal du rejse separat for at bryde det slag, som jetlag kan have på to børn. Du kan også tage flyrejser på forskellige tidspunkter eller dage for at undgå den samme situation. Hvis penge er et problem, skal du bare sørge for, at din partner er ombord for at hjælpe, når du håndterer virkningerne af denne søvnforstyrrelse. I deler opgaverne, hjælper hinanden og sørger for, at børnene forstår.

  Du vil måske læse: Sådan falder du i søvn på et fly

  Konklusion

  Som dig kan se, kan jetlag have en alvorlig effekt på din krop. Det kommer til at rod med din døgnrytme, det vil gøre børnene cranky, og det kan endda gøre dig cranky. Det er en ret ubelejlig ting at skulle håndtere. Men hvis du forbereder dig med denne lommeregner, kan det muligvis gøre din rejse meget lettere. Husk at fylde melatonin, søvnmasker og ørepropper for at gøre flyvningen eller turen bedre.

SE OGSÅ:  Hvordan påvirker koffein søvn?