Søvngængeri – det skal du vide om at gå i søvne

Udtrykket sleepwalking er almindeligt nok til, at alle har hørt om det, men det er ikke så almindeligt, at alle vil opleve det. Selvom det kan være noget, folk har hørt om, betyder det ikke, at de ved, hvad det er. Sleepwalking er ikke kun en eneste ting; der er flere faktorer, der går ind i det, og der er flere ting, der kan klassificeres som søvnvandring.

Hvad er Sleepwalking?

Mand, der falder i søvn bag rattet, mens hans tvilling er bange, forsøger at advare ham om en forestående kollision

På den måde, som alle tænker, er søvngang, når nogen finder sig selv gående under deres søvn. Der er flere misforståelser omkring ideen om søvne, der er klassificeret som en lidelse, og dette er en af dem. Sikker på, folk kan faktisk gå i søvn, men sleepwalking kan også klassificeres som at tale i ens søvn eller sidde op og se sig omkring. Sleepwalking kan også gå så langt som at involvere komplekse handlinger såsom kørsel.

En anden misforståelse om sleepwalking og måske den største og mest almindelige er troen på, at du aldrig skal vække en sleepwalker. Dette er forkert. En person, der sover, sætter sig selv i fare og bør vækkes, for at de ikke skader sig selv eller andre.

At vågne en søvåganger medfører dog risici, da de fleste sovende ikke kender de gør det, hvilket kan føre til noget voldelige vækkelser eller i det mindste lidt af en skræmme for sovende.

Hvad forårsager søvnvandring?

Sleepwalking har tendens til primært at sparke i de dybere stadier af søvn. Dette er ikke at sige, at det er eksklusivt i Rapid Eye Movement-fasen af søvn, men det er bestemt den mest almindelige tid for det at forekomme. Nu, mens det er kendt, er der stadig en faktisk årsag til, hvorfor folk oplever søvnløshedsforstyrrelse.


Nogle af de mere almindelige mistænkte er søvnløshed, feber, at være for træt og øget langsom bølgesøvn. Imidlertid har ingen af disse vist sig at være egentlige årsager, bare teorier.

Noget interessant ved søvne er, at det faktisk kan være genetisk. En undersøgelse viste, at 45 procent af børnene, der gik i søvn, havde en forælder, der gjorde det også. Hvis begge barnets forældre gik i søvn, steg antallet til 60 procent af børnene.

Når vi taler om børn, har de en tendens til at lide mere af søvnvandring end voksne, især mellem 3 og 7 år. Småbørn og ældre børn kan også opleve flere forekomster af upassende opførsel under søvnvandring, såsom at tisse i et skab eller andre steder, der ikke er i badeværelset.

Statistikker viser også, at børn med søvnapnø er mere sandsynlige til sleepwalk end dem uden, og børn, der oplever problemer med sengevædning, findes også oftere på sleepwalk.

Diagnostisering Sleepwalking

Finder du dig selv at vågne et andet sted end det, hvor du sov? Måske er tingene blevet flyttet rundt i din stue eller dit køkken natten over? Kan dette være en hjemsøgelse? Vi overlader det til spøgelsesjægerne, men måske sover du faktisk om natten. Hvordan kan dette diagnosticeres?

Der er et par ting, der går ind i diagnosticering en søvngangsforstyrrelse. Den første er en fysisk eksamen for at kontrollere, om der er noget, der kan knyttes til søvne. Der er andre tilstande, der kan ses som søvne, såsom natteanfald, natterror og andre former for søvnforstyrrelser.

Trin to ville være at diskutere, hvad der foregår, symptomerne og oplevelser, du har haft. Hvis du bor sammen med nogen, vil de sandsynligvis være i stand til at fortælle dig, hvad du har lavet i din søvn. At bringe dem til aftalen kan også være til stor hjælp, da din læge måske har bedre og mere specifikke spørgsmål.

Det måske mest involverede trin ville være en søvnundersøgelse. Dette er en proces, som din læge vil anbefale, som får forsøgspersonen til at sove i et søvnlaboratorium natten over for at overvåge hjerneaktivitet og forskellige andre søvnfaktorer.

En søvnundersøgelse vil i teorien være i stand til at se, hvad der kan påvirke søvn til det punkt, hvor man oplever problemer som søvngangsforstyrrelse.

Behandling af søvnvandring

Nøglen til behandling af sleepwalking afhænger helt af, hvad der forårsager det. Dette er igen noget, der ikke er let at fastgøre. Nogle ting er mere indlysende, såsom at forsøge at få mere søvn, når du finder ud af, at du ikke får nok. Hvis du kun sover på nætter, hvor du er for træt til at fungere, kan der ligge dit svar deri.

Nogle andre trin ville være at justere enhver form for medicin, der kunne forårsage et problem, at deltage i terapi, der kan hjælpe med at justere eventuelle eksterne søvnproblemer, man måtte have, eller at anvende selvhypnose.

Selvhypnose, som måske lyder en smule ekstrem, menes at give nogen mulighed for at skabe ændringer i deres liv gennem forslag fremsat under hypnose, som kan hjælpe med at justere søvncyklusser og problemer med handlinger, der er taget under søvn.

Andre måder at behandle eller muligvis helbrede søvne er mere et forsøg på at undgå det ved hjælp af en teknik kaldet planlagt opvågnen. Dette er noget, som forældre kan bruge til at hjælpe deres børns søvnvandring, men en partner eller en værelseskammerat kan hjælpe i en voksnes tilfælde.

Planlagt opvågning tager lidt tid, da det kræver, at nogen holder øje med sovekabinen for at finde ud af omkring det tidspunkt, de typisk sover. Nøglen til teknikken er at vække søvngangeren omkring 15 minutter, før de begynder at gøre deres natlige ophold. Ved at gøre det kan de vågne og derefter falde i dvale igen og springe over perioder, hvor der muligvis forekommer søvne.

Hvis situationen bliver for almindelig eller begynder at blive skadelig for en patients helbred, kan en læge også ordinere medicin som en levedygtig behandling, specifikt anti-angstmedicin, såsom benzodiazepiner eller en slags antidepressiv medicin.

Hvad kan man gøre for at bekæmpe søvnvandring?

Når det kommer til at bekæmpe søvne, er forebyggelse nøglen. Når du ved, at du er en søvnvandrer, skal visse ting tages i betragtning for din sikkerhed og andres sikkerhed. Når sleepwalking er en kendsgerning i livet, er dette bare den enkle sandhed.

At få nok søvn er den første ting, du skal sørge for, at du laver. Det er forståeligt nok svært i den moderne tidsalder med så meget der foregår og så lidt tid til at gøre det. Men mangel på søvn har været forbundet med søvne, så det er et første skridt mod at gøre tingene bedre at rette op på det.

SE OGSÅ:  Vejledning til søvn og sengetøj til overvægtige

En del af at få nok søvn indebærer at have en god søvnrutine. At gå i seng og vågne op på samme tid hver dag sørger for, at din søvn er konsistent. Hvis dette ikke er muligt på grund af roterende arbejdsplaner eller noget andet, skal du prøve at være så konsekvent som muligt inden for rammerne af din tidsplan.

For at sikre, at din søvn er kvalitet søvn, man bør også gøre deres bedste for at sikre, at de skaber gode sovevaner. Oprettelse af en rutine før sengetid er en fantastisk måde at gøre dit sind og krop klar til søvn til at komme, hvilket hjælper dig med at falde i søvn lettere og få en mere afslappet søvn.

Dette kan inkluderer meditation, massage, et varmt bad, læsning af en bog eller andet, der kan være beroligende for dig. Ting, der skal undgås, er tv-skærme, mobile enheder eller andre ting, der udsætter blåt lys, da det vil stimulere din hjerne til at holde sig vågen.

Da stress ofte påpeges som en årsag til søvngang, identificere og håndtere stressende problemer i dit livet kan komme langt i at hjælpe med at undgå problemet. Undgåelse er faktisk altid en bonus, når det kommer til stress. Selvom det er meget lettere sagt end gjort at undgå stressende situationer.

Du bør også undgå ting, der direkte kan påvirke din søvn, såsom alkohol, krydret mad, koffein og andre stimulanser og kemikalier. Disse ting forhindrer dig i at være fuldt udhvilet og bør springes over, når sengetid nærmer sig.

Endelig og måske vigtigst af alt er du nødt til at indse, at søvngangere skal være i et sikkert miljø. I ekstreme tilfælde har sleepwalkers været kendt for at gå udenfor eller gøre andre ting, der kan skade dem. Hvis du sørger for, at døre og vinduer er lukkede og låste, kan en søvngangere ikke vove sig udenfor.

Hvis du holder stier fri for genstande, som nogen kan rejse, vil det sikre, at søvngangeren ikke vækkes af en hård efterår. Hvis det er muligt, skal alle våben og skarpe genstande også fjernes. Ingen forholdsregler bør betragtes som for ekstreme, når det kommer til familie og venners sikkerhed.

Sleepwalking Komplikationer

Mens sleepwalking i sig selv er et dårligt problem, er der visse ting, der kan få situationen til at blive værre og muligvis sætte personens liv i fare. Bortset fra nogle af de mere ekstreme potentielle årsager og deres egne problemer, har du ting som søvnfrygt eller natterror.

Natterror er mere end bare dårlige mareridt. Når man ser på symptomerne, lyder det meget som et panikanfald kan være. Mennesker, der lider af natterror, vækkes ofte midt om natten og finder sig selv skrigende, forvirrede, svedende og ser ikke nogen grund til, at de ville være.

Sleepwalking og sleep terror er begge klassificeret som en parasomnia, og de kan undertiden ske sammen. En sleepwalker kan være vågen et fremmed sted, skrigende og bange. Den nye placering kan føje til følelsen af frygt og gøre ting sammensat til niveauer, som ingen ønsker at opleve.

Fakta om søvngang

Der er et par ting ved søvne, du måske ikke kender, da de er ikke alt det åbenlyse og kan gå imod det, vi altid er blevet ført til at tro. At vække en sleepwalker er for eksempel en sådan ting. Du kan vække en sleepwalker uden at skade dem, selvom det er bedst at lede dem tilbage til sengen, lader du dem ikke bare fortsætte med at sove.

Det er en almindelig opfattelse, at sleepwalkers ikke husker alt, hvad de gjorde, mens de sovede. Nogle af de dele af hjernen, der styrer hukommelsen, ser ikke ud til at se, mens der foregår søvne, men dette er ikke tilfældet for enhver person, der lider af lidelsen. Nogle mennesker husker faktisk, hvad der skete, mens de sovede. De sidder som en slags mellem en tilstand af fuldstændig søvn og helt vågen. Dette skyldes sandsynligvis, at vores hjerner ikke ser ud til at gå i dvaletilstand på én gang.

Vi har allerede diskuteret, hvordan sleepwalking er mest udbredt hos børn, men betyder det ikke, at når de vokser til voksne, vil de fortsætte med at gå i søvn? Alle tegn peger på nej. Da sleepwalking typisk sker i de dybere søvnfaser, som bliver kortere, når vi bliver ældre, er sleepwalking i sig selv mindre sandsynligt i længere perioder, hvis det overhovedet er tilfældet. I kun omkring 25 procent af tilfældene med søvngang overføres aktiviteten fra barndommen til ungdomsårene.

Alligevel kan søvne gå op hos enhver til enhver tid, eller nogle mennesker har bare en højere tilbøjelighed til det takket være genetik eller forskellige underliggende faktorer. Du tror måske, at ikke alle vil opleve søvne i deres liv, men flere mennesker måske end du måske tror.

Strange Tales of Sleepwalking

Nogle mennesker sidder bare op i sengen. Andre kan gå rundt i huset. Nogle mennesker har dog vilde oplevelser under søvne, som nogle måske har svært ved at tro på. En kunstner. En morder. En kok. Der er mange interessante historier derude, og her er et par.

– Kipasso

Lee Hadwin er sygeplejerske. Nå, det er hans daglige job. Om natten ser det ud til, at han bliver en talentfuld kunstner. Ifølge Hadwin, som nogle kalder Kipasso, kommer kunsten til ham, mens han sover. Han hævder, at det hele begyndte i hans teenageår, skønt han siger, at han begyndte at gå på søvn i en alder af fire. Som teenager begyndte han at tegne på væggene i sit soveværelse, mens han sov. En begivenhed, der viste sig at være noget pinligt, var da han tegnede sig over køkkenet i en vens hjem, da han havde overnattet.

I 20’erne, hævder Hadwin, havde sleepwalking og tegning haft blive mere intens, så han placerede kunstmaterialer inden for rækkevidde, da han sov og håbede om morgenen at finde kunst der snarere end på sine vægge, tøj, duge og andre overflader i sit hjem. Planen gik ud, og Hadwin har produceret kunst i søvn lige siden.

SE OGSÅ:  Guide til bedre søvn og mentalt helbred

Hadwin har fået høflighed af store kunstgallerier. Han havde tilsyneladende en dokumentar i værkerne på et tidspunkt og fik en hel masse opmærksomhed takket være en video af ham, som sovetegning blev sendt til YouTube.

Måske den mest interessante bit af alt dette er Hadwins manglende interesse for kunst og tilsyneladende mangel på nogen form for kunstnerisk talent, mens han er vågen. Hans kunst har også udviklet sig gennem årene, startende med rå tegninger af mennesker og heste i sin ungdom og flyttede i senere år til mærkelige tegninger af eventyrskabninger med eksploderende vinger.

Når en læge blev hørt om sagen, fandt han det meget underligt, men satte det ikke udenfor inden for muligheden. Lægen antyder måske, at Hadwin lider af en slags epilepsi, men han siger, at der er behov for mere undersøgelse for at finde ud af, hvad der virkelig sker.

– The Nighttime Texter

Tilbage i 2012 lå en kvinde i seng og sms’ede med sine venner og tilsyneladende har det fint. Mærkeligt nok sov hun, mens hun gjorde dette. Ifølge sin far, der var vidne til begivenheden fra første hånd, ville hun nogle gange ligge i sengen med sin telefon holdt i luften, mens hun skriver væk med lukkede øjne, mens hun sover i søvn.

Ifølge kvinden, der hedder Kandi Gay, kan hun ikke huske at have svaret på sms’er eller sendt nye, men der er de hver morgen. Da hun senere interagerede med venner, måtte hun bede om detaljer om samtalerne, da hun ikke var klar over, at de var sket. Heldigvis for hende ser alt ud til at have fungeret godt nok. Man kan forestille sig, hvor potentielt pinlig sms’er kan være, når man ikke er opmærksom på de meddelelser, der sendes ud.

– Sleepwalking og Sex


En australsk kvinde viste sig at have sex i sin søvn, fuldstændig uden at vide det for hende med fremmede. Ifølge kvinden og hendes partner ville hun stå op om natten og gå ud for at have samleje med mennesker. Dette skete over flere måneder, alt sammen uden at hun vidste om det, angiveligt.

Parret begyndte at blive mistænksomt, da der blev fundet kondomer rundt om i huset. Partneren fandt faktisk mere fordømmende bevis, da han fandt hende en nat og havde sex med nogen, efter at han var vågnet for at finde hende savnet fra deres seng.

Kvinden gik til en søvnlæge, der efter at have evalueret kvinden og talt med parret fastslog det, at det hele var sandt og ikke en måde at dække urimelighed på. Han indrømmer, at situationen syntes svær at tro, men han gjorde sin omhu.

Der blev udført tests på kvinden, både af psykiatere og andre eksperter, og der blev ikke fundet nogen fysiske problemer, der muligvis har haft førte til den mærkelige opførsel.

– Sleepwalking and Murder?

Det er sjældent og ikke ofte troet, men der har været adskillige tilfælde af mennesker, der dræbte andre i deres søvn eller deromkring hævder de. Måske er den mest kendte Kenneth Parks, der, mens han sov, klatrede ind i sin bil, kørte omkring 15 miles og derefter dræbte sin svigermor. Sådan gik det hele sammen, og du kan selv bestemme.

Kenneth Parks var 23 år gammel og boede i Toronto sammen med sin kone og datter. Han havde nogle problemer i sit liv, nemlig et spilproblem. For at fodre hans afhængighed og gøre godt på gælden, stjal Parks omkring 32.000 dollars fra sin chef, hvilket førte til hans eventuelle ophør i marts 1987. Alt dette fik ham til at lide af alvorlige problemer med søvnløshed og angst. Som man kan forvente, fik han ikke søvn af høj kvalitet.

Bare et par måneder senere, en tidlig morgen i maj 1987, lå Parks dybt i søvn i sengen. Han klatrede op af sin seng, tog sig vej til sit køretøj og kørte 24 km til Barbara Ann og Denis Woods, hans kones forældre. Hvad der ville ske næste er svært at forstå, når vi tænker på sammenhængen mellem søvngang.

Ved ankomsten plukkede Parks et dækjern ud af sin bil og lod sig ind i huset ved hjælp af hans nøgler. Han gik ind i Woods soveværelse og begyndte at kvæle sin kones far og gjorde ham bevidstløs. Parks vendte derefter sin opmærksomhed mod sin kones mor, slog hende med metalværktøjet og stak hende med en kniv fra køkkenet.

Han klatrede derefter op ad trappen til soveværelserne til parrets teenageår. døtre og stod simpelthen uden for dem, inden de gik tilbage nedenunder og forlod hjemmet. Det ser ud til på dette tidspunkt, at han var vågnet, indså, hvad han havde gjort, og derefter vej til den nærmeste politistation for at fortælle dem, hvad der var sket.

Parks blev til sidst frikendt for mord. Det tog en jury ni timer at træffe deres beslutning, og de fandt, at hans søvngående forsvar var logisk.

Sleepwalking and You

Lad ikke disse mærkelige historier om sleepwalkers, der laver underlige ting, få dig til at føle dig for bekymret over din egen sleepwalking. Dette er ekstreme tilfælde, og nogle der er blevet set på med tvivl om deres gyldighed som forsvar. Alligevel kan man ikke udelukke tanken om, at sleepwalking var involveret, vi har trods alt utrolig komplicerede hjerner.

Hvis du lider af sleepwalking, er nøglen at sikre dig, at du er sikker, når du ender med at opleve det. Uanset om du bare sidder op i sengen om natten, taler i søvn eller går rundt i huset, skal du sørge for at holde alle dine vinduer og døre låst og holde fri ruter fra ledninger og kabler.

Hvis du er bekymret for dine problemer, bør du konsultere en læge for mere information om, hvordan du kan lære at kontrollere din søvne. Måske er det vigtigste at bemærke, at du ikke er alene. Folk har sovet i lang tid, og selvom ikke alt er kendt om tilstanden, er der tilstrækkelig information tilgængelig til at hjælpe dig med at håndtere det, du måtte gennemgå. Nød du denne artikel? Var det nyttigt for dig? Sørg for at kommentere og dele nedenfor, hvis du har spørgsmål eller bekymringer!