Luftkvalitet og god søvn: Er de forbundet?

Der kan ikke benægtes, at søvn sandsynligvis er det vigtigste, du kan gøre for dit helbred. Selvom du spiser alle frugter og grøntsager i verden og træner så ofte som muligt, kan det ikke have en enorm afgift på dit helbred at ikke få den nødvendige mængde søvn regelmæssigt – det kan have en negativ indvirkning på alt fra dit immunsystem til dit fordøjelsessystemet. Der er et koncept kendt som søvnhygiejne, der indeholder alle de bedste fremgangsmåder til en god nats søvn. Det siges, at luftkvaliteten er en del af dette system, men hvordan fungerer det nøjagtigt?

Forbindelsen mellem søvn og luftforurening

Dette er et emne, der har været op til forskning i nogen tid, og de undersøgelser, der har fokuseret på denne forbindelse, havde nogle meget interessante ting at påpege . Nogle undersøgelser fokuserede på sammenhængen mellem luftforurening og søvnapnø, som er en meget alvorlig søvnforstyrrelse, der er karakteriseret ved gentagne vejrtrækningspauser, der kan være et resultat af flere underliggende problemer.

Mere specifikt undersøgte undersøgelsen to meget almindelige luftforurenende stoffer, nitrogendioxid og PM2.5 (en type finpartikelforurening, der er et konglomerat af partikler, der måler mindre end 2,5 mikrometer i diameter). Den sidstnævnte type forurenende stoffer produceres af ting som brændende træ, motorkøretøjer eller kraftværker.

Undersøgelsen afslørede det faktum, at mennesker, der bor steder, hvor store mængder af disse forurenende stoffer findes, er mere tilbøjelige til at ende med obstruktiv søvnapnø. I betragtning af at denne søvnapnø skyldes, at halsen lukker og blokerer mængden af sovende luft, er det en meget alvorlig tilstand, der ikke kun påvirker søvnkvaliteten, men kan være meget truende.

Med undersøgelser, der forbinder luftforurening med søvnapnø, er det tid til hurtigt at se på, hvad der er nogle af komplikationerne ved søvnapnø i sig selv. En af de første ting, som mennesker med søvnapnø ender med at opleve, er træthed i dagtimerne. Dette sker, fordi søvnapnø i de fleste tilfælde gør genoprettende søvn vanskelig, hvis ikke umulig. Det øger ens træthed i dagtimerne, da kvaliteten af søvn falder kraftigt.

Men det stopper ikke der. Hvis du ender med at lide af søvnapnø, øger du dine chancer for snorken kraftigt, hvilket kan føre til, at du har en søvnberøvet partner. Det er forståeligt, hvor høj snorken kan påvirke søvnkvaliteten for enhver, du måske deler et værelse med, og dette kan være et emne for diskussion i mange par.

Det er overflødigt at sige, at luftforurening påvirker mere end bare søvnkvaliteten, det kan også påvirke dit humør yderligere. Specialister har afsløret det faktum, at luftforurening lægger vægt på andres humør, da folk, der bor i mere forurenede områder, er mindre glade og mere tilbøjelige til at tage irrationelle beslutninger. Endnu mere ved at vide, at du bor i en region, hvor luftforurening er gennem taget og kan forårsage en række sundhedsmæssige problemer, vil også lægge vægt på din generelle stemning.

Kan luftrensere forbedre søvn?

Hvis luftforurening og luftbårne forurenende stoffer påvirker søvnkvaliteten, er luftrensere en levedygtig løsning. Men hvad gør luftrensere effektivt, spørger du? De er enheder, der er designet på en sådan måde, at de kan fange en høj procentdel fine luftbårne forurenende stoffer, der kan være så små som 0,3 mikron. Forureningerne kan være alt fra kæledyrshår til støv og pollen.

Du behøver ikke engang lide af allergier for at finde anvendelse i en sådan maskine, selvom folk, der har allergi, er mere tilbøjelige til at købe en. Hvis du har læst en artikel om tip og tricks til søvnhygiejne nogensinde, så har du helt sikkert set det råd, der fortæller dig at åbne vinduet til soveværelset, inden du går i seng, så du kan lade noget af den friske luft komme ind og øge chancerne for en bedre nats søvn.

Med dette argument i tankerne virker det at have en maskine, der konstant producerer ren og frisk luft, næsten et must-have, hvis du mener, at frisk luft er en vigtig del af din generelle søvnhygiejne.

En sidefordel, der taler til fordel for at bruge luftrensere til en bedre søvnkvalitet, går ud over de luftrensende fordele: disse enheder kan også fungere som hvide støjmaskiner for folk, der finder det mere beroligende at falde i søvn til sådan baggrundsstøj . uanset hvor lav støjvolumen en luftrenser måtte være, er det stadig noget, du vil bemærke, hvis du har en plug-in-enhedstype. Nogle mennesker finder det måske meget beroligende, og så længe det hjælper dem med at falde i søvn hurtigere, hvem skal vi argumentere med det?

Du er måske interesseret i: Bedste luftrensere til hjemmebrug

Konklusion

Der er faktisk en sammenhæng mellem luftkvalitet og søvn, og det kan have en negativ indvirkning på flere måder end en. Når folk tænker på luftforurenende stoffer, forestiller de sig, at disse kun udgør en trussel for dem, der lider af allergi, og selvom det er sandt, er det kun en del af historien.

Luftforurening har været forbundet med en tilstand kendt som søvnapnø. Hvis du lider af søvnapnø, er det ikke kun sandsynligt, at du snorker meget højt, men din vejrtrækning stopper gentagne gange flere gange i løbet af natten. Nogle gange signaliserer din hjerne fare og vækker dig til at trække vejret normalt ind igen. Disse kan alle tage en vejafgift på kvaliteten af din søvn, hvilket gør den underliggende årsag, luftkvaliteten, til noget at se på, hvis du i første omgang vil undgå at have sådanne problemer.

SE OGSÅ:  Sundhedsmæssige fordele ved at sove