Polyfasisk søvn; Virker det og hvordan?

De fleste af os er sovende med monofasisk mønster, hvilket betyder, at vi får hele vores søvn i én strækning. Ifølge National Institute of Health tilbringer du omkring 26 år i seng ud af din gennemsnitlige forventede levetid på 78,21 år. Vi har alle brug for søvn for at hjælpe med at bevare vores minder og lade vores muskler og organer komme sig og hvile. Det giver også vores hjerner mulighed for at rense toksiner.

College studerende følger normalt en bifasisk søvnplan, hvilket betyder, at de sover i 5-6 timer om natten og tager en 30-90 minutters lur i løbet af dagen. Imidlertid har flere mennesker gennem historien prøvet polyfasiske søvnplaner.

Hvad er polyfasisk søvn?

Den polyfasiske søvncyklus er, når du sover i korte udbrud hele dagen i stedet for at sove hele natten. Der er masser af polyfasiske søvnplaner derude, men en af de mest populære er en kernesøvn, der varer alt fra 90 minutter til 6 timer, som derefter suppleres med 20 minutters lur. Længden og antallet af lur kan variere afhængigt af hver persons tidsplan. De, der følger den normale kerne-søvnplan, bruger i alt omkring tre til syv timer i søvn. En anden tidsplan består af flere lur i løbet af dagen, der er omkring 20 minutter lange, svarende til omkring to til tre timers søvn om dagen.

Sådan fungerer det

Der er tre tilpasninger, som søvnplaner går igennem kendt som ultradian rytmeinddragelse, søvnfordeling og døgnrytmeinddragelse. Hver af disse styrer, hvordan du sover og vågner.

– Ultradian Rhythm

Dette styrer, når du vågner og føler dig træt . Du kan mærke dette hele dagen, da der er perioder med årvågenhed og døsighed. Den eneste måde, du kan forbedre dette på, er at forsøge at sove baseret på en konstant rytme og forblive vågen i lige så lang tid mellem søvntider.

– Omfordeling af søvn

Dette er, når kroppen går fra det automatiske 1,5-timers søvnstadium, som har alle tre sove stadier plus REM. Naturligvis vil vi komme videre gennem S1-4 og endelig REM. Hvis en otte-timers sovekabine har en lur på tyve minutter, vil den kun bestå af trin et og to i henhold til de første tyve minutter af normal søvn. Over tid vil kroppen tilpasse sig denne ændring og passere de andre faser ret hurtigt og suspendere hjernen i REM-stadiet. Din krop kan også ændre den første del af kernesøvnen fra det meste trin et og to til det meste trin tre. Dette afhænger også af persona døgnrytme. Dette er hvad din krop gør for at spore tidspunktet på dagen og lysforholdene.

– Circadian Rhythm

Dette ændres for at tilpasse sig den nye tid på dagen. Med dette kommer fordøjelsestidspunktet og en bestemt placering af kirkegårdstimer sammen med en generel stabilitet. Uret, der hænger på din væg, betyder ikke noget, når det kommer til din døgnrytme, men lysforhold gør det.

Typer af søvnmønstre

Der er så mange forskellige typer søvnmønstre derude. Her er nogle få:

– Monofasisk

Dette er, hvad nutidens samfund betegner som normal søvn. Dette er din sædvanlige otte timers søvn.

– bifasisk søvn

De, der har en bifasisk søvnplan, vil normalt sove i fem til seks timer om natten og hvile derefter i 30 minutter hele dagen for at få et energiboost. En siesta kan dog vare længere, normalt omkring 90 minutter. En udvidet siesta tillader en person at have en komplet søvncyklus. Lur er meget gavnligt, hvorfor tofaset sove er så populært.

– Polyfasisk

Der er faktisk tre kategorier, når det kommer til polyfasisk søvn:

 • Everyman-Tre timers søvn med tre 20-minutters lur hele dagen.
  • Uberman-Tre timers søvn om dagen med seks 30-minutters lur hele dagen.

  • Dymaxion-To timers søvn om dagen i form af 30 minutters lur hver sjette time.

  Hvorfor blive en poly-sovende?

  Der er en række forskellige grunde til, hvorfor du skal være mig en poly-sleeper. Her er et par:

  – Du har mere tid på din dag

  Har du nogensinde tænkt, at der bare ikke var tid nok på dagen skal du udføre alle de opgaver, du har brug for? I gennemsnit er dem, der sover i ni timer, kun vågen i 227,5 dage om året ud af 365. Ændring af din lureplan kan give dig 40 dage ekstra om året til at gøre alle de ting, du aldrig troede, du havde tid til at gøre. Dette er lidt som at få en gratis uges ferie. Du kan også skære ned til tre timers søvn om dagen for at få 91 ekstra dage ud af året, som du aldrig har haft. Samlet set vil du have mere tid i dit liv ved at udføre den polyfasiske sovende ting.

  – Længere liv

  Det er en velkendt tro at du har brug for otte timers søvn for godt helbred, men et seks-årigt eksperiment med mere end en million voksne i alderen tredive helt til hundrede og to har vist, at de, der kun sover seks til syv timer pr. nat har en lavere dødsrate. Dem, der sover i otte timer eller mere eller mindre end fire timer pr. Nat, viste sig at have en øget dødsrate sammenlignet med dem, der sover seks til syv timer pr. Nat.

  Disse personer, der blev testet, fik også mindre REM- og SWS-søvn end det foreslåede antal, da du er en monofasisk sovende.

  – Bedre lærer

  For dem, der tager 90 minutters lur, der går gennem både SWS og REM-søvn, viste ydeevne over 24 timer så meget læring som normalt set på to gange så lang tid. Baseret på adfærdsforbedringsperspektivet er en lur så god som en god nats søvn for bedre læring.

  – Mood Elevation

  Depression har været forbundet med at sove for meget. De, der er tilpassede poly-sleepers, viser tegn på at føle sig euforiske, have et forhøjet humør, øget glæde og bedre sociale færdigheder.

  – Mere Lucid Dreams

  Da du sover oftere, får du drømmefyldt REM i dine forskellige nætter med søvn. Dette betyder, at du vil drømme mere! Mange poly-sleepers har også klare drømme, fordi de går sammen.

  Langsigtede effekter af poly-sovende

  Selvfølgelig er der altid en risiko, der følger med ting, du gør. Da der er mindre lys søvn, reduceres også søvnspindlerne og k-komplekserne. Forskere synes at tro, at disse søvnspindler er, hvad hjernen lærer om, hvilke nerver der styrer hvilke specifikke muskler, når du sover. Denne aktivitet har vist sig at være knyttet til integrationen af ny information i den eksisterende viden og huske og glemme. Disse er alle forbundet med yngre mennesker, og det er ukendt, hvordan disse er vigtige for voksne.

  K-kompleksets funktion hjælper med at aktivere homøostase af synapser og konsolidering af hukommelse.

  Hvorfor IKKE prøve Poly-Sleep?

  – Dårlig sundhed

  Hvis du er syg eller har et svagt immunsystem, så er den første søvnmangel, du vil gå igennem kan gøre tingene værre. Oftere end ikke er folk blevet syge inden for de første to dage af tilpasningen, fordi bare en dårlig søvn kan føre dem lige til forkølelse eller influenza. Ligesom REM-undertrykkelse er der en undertrykkelse af immunitet, når søvnmangel begynder.

  Du kan hjælpe din kost ved at skære mad ud der er raffineret og sukker, så din følsomhed over for insulin og blodsukkerniveau udjævnes. Dette hjælper med at kontrollere din vægt og dit immunsystem. Hvis du har bedre madkvalitet, får du bedre søvnkvalitet.

  – Alkohol og koffein

  Din afhængighed kan og vil ødelægge dine sovevaner. De kan også forhindre dig i at få kvalitet og hurtig søvn. Depressiva og stimulanser kan generelt forsinke REM eller reducere SWS.

  Du kan være interesseret i: Hvordan påvirker koffein virkelig søvn?

  Berømte poly-Sleepers

  Mange mennesker synes, at poly-sovende er en umulig bedrift. Imidlertid er der faktisk nogle gode sind, der fulgte den flerfasede soveplan.

  – Nikola Tesla

  Opfinder Nikola Tesla er ansvarlig for et stort antal bekvemmeligheder, som vi alle bruger i dag, og han var en poly-sleeper . Han var ansvarlig for udviklingen af skiftende strømme, der løber gennem de fleste hjem i dag. Han udviklede også en måde at transportere elektricitet over 25 miles bare ved at tænde en 200 lampe. Han fandt tid til at gøre dette, fordi han sov mindre end to timer om dagen, fordi han fulgte den flerfasede søvnplan.

  – Leonardo Da Vinci

  Leonardo Da Vinci sov kun 1,5 til 2 timer pr. dag. Han var videnskabsmand, ingeniør og kunstner. Han var kendt for at male Mona Lisa og skabe krigsvåben. For ikke at nævne var han ansvarlig for at designe nogle af de allerførste flyvemaskiner. Han var kendt for at tage meget korte lur hele dagen i cirka 10 minutter.

  – Buckminster Fuller

  Billedkilde

  Han var kendt for en hel del ting. Han var den, der skabte Dymaxion. Dette siges at være en kombination af ordet dynamisk maksimal spænding. Han ville bruge dette til at skelne sine værker fra andre. Han sov polyfasisk i omkring to år ifølge TIME Magazine i 1943.

  – Winston Churchill

  Han var sandsynligvis en af de mest dokumenterede polyfasiske sveller hele tiden. Han ville få ca. fem timers søvn pr. Nat, og så sov han yderligere 1-3 timer mellem frokost og middag. Han sluttede tilvenningspolitikken for Neville Chamberlain. Han blev også valgt som premierminister to gange så godt.

  Tips til poly-sovende

  Hvis du tænker stadig på poly-sovende, her er et par tip og tricks, der kan hjælpe dig med at erobre det:

  – Start langsomt

  Du kan ikke gå lige fra monofasisk til polyfasisk på en nat. Du og din krop har brug for at tilpasse sig den, især når du prøver at hvile dig under lur. Du bør skære ned to timer fra din normale søvn og tilføje to lur på tyve minutter hele dagen. Hvis du har problemer, skal du overveje en søvnmaske.

  – Skær ikke koffeinen ud med det samme

  Koffein er noget, du absolut har brug for til de øjeblikke, hvor du vågner på det forkerte tidspunkt. Når du først vågner op, skal du have et stykke chokolade eller en kop grøn te. Halvdelen af det vil være ude af dit system inden for fem timer efter at have vågnet op. Dette er lige i tide til din næste.

  – Vågn ikke op på den forkerte tid

  Nogle gange er du nødt til at vågne op og føle dig flishugger, og andre gange har du brug for masser af vækkeure. Det optimale vækkepunkt er i slutningen af din REM-cyklus. For at bekæmpe dit sind i disse tilstande kan du udsætte alarmen eller tilføje en anden alarm med 15 minutters intervaller. Der er en app kaldet Sleep Cycle, der registrerer alle dine bevægelser, mens du sover, og den vækker dig lige på det perfekte tidspunkt mellem et interval.

  – Meditere

  Hvis du vil begynde at have klare drømme, skal du meditere. Dette hjælper dig med at få ekstra opmærksomhed om natten og hjælper dig med at holde fokus og kontrollere din spænding under klare drømme, så du ikke vågner op hver gang.

  – Udholdenhed

  Der kommer gode og dårlige dage i hvert liv, men vi ved alle, at en vinder vil aldrig stoppe og en quitter vinder aldrig. Nøglen er at holde fast ved det, hvis du begynder at tvivle på dine evner til poly-sleep. Sørg for, at du har nok ting at gøre for at holde dig vågen og klar til at gå så godt som motiveret. Du kan skrive om det online eller fortælle så mange mennesker som muligt at hjælpe med at holde dig motiveret.

  Konklusion

  Som du kan se, er der mange fordele og ulemper ved polyfasisk søvn. Dette er noget, du ikke bare kan hoppe lige ind i. Sørg for at lette dig ind i det. Følg de enkle tip og tricks, og vær ikke bange for at prøve noget nyt. Lad os vide, hvis du har erfaring med polyfasisk søvn. Glem ikke at prøve den praktiske polyfasiske søvnberegner. Dette hjælper dig med at planlægge din søvn, og der er også en app.

SE OGSÅ:  Natsved og overgangsalder: Tips og sengetøjsprodukter for at få en bedre nats søvn