Søvn og svimmelhed

At håndtere svimmelhed er ikke en let ting. Det kan forårsage problemer i dit daglige liv ved at gøre dig ubehagelig i ellers normale situationer. Det sidste, du vil have, er at din søvn forværrer din tilstand eller får din tilstand til at afbryde din søvn.

For virkelig at finde ud af, hvordan søvn og svimmelhed hænger sammen, skal vi have en bedre forståelse af årsagerne til svimmelhed og spørg, “hvad er svimmelhed?” Du oplever muligvis symptomer på svimmelhed og er ikke klar over, at det er hvad det er. Det er en interessant tilstand … og ikke kun navnet på en Alfred Hitchcock-film.

Hvad er Vertigo?

Hvis du nogensinde har gået sammen og tænkt på din egen forretning og pludselig følte mig svimmel, sådan føles svimmelhed. Det er som at have en svimmel trylleformular; alt begynder at føles som om det drejer. Nogle gange kan det føles som om du bliver centrifugeret, andre gange kan det føles som omverdenen er brudt fri fra sin akse. Uanset hvad er det ikke en meget sjov følelse.

Hvad forårsager svimmelhed?

svimmelhed har et par forskellige årsager. Primært er svimmelhed forårsaget af et problem med det indre øre. Nogle gange kan det være en infektion, andre gange er det noget mere alvorligt. Da dit indre øre er det, der hjælper med at kontrollere din balance og sådan, kan alt, hvad der går galt derinde, få dig til at føle symptomer på svimmelhed.

BPPV eller godartet paroxysmal positionssvimmelhed er en tilstand, der forårsages, når små calciumpartikler, kaldet kanalitter eller øreklipper, udvikler sig i kanalerne i dit indre øre. Da vi ved, at det indre øre styrer balancen, er det åbenbart ikke en god ting. En eller anden form for fremmedlegeme i dit øre får dig til at føle dig ude af balance. Årsagen til BPPV er ikke helt kendt, men det ser ud til at være forbundet med alderen.

En anden potentiel årsag til svimmelhed er noget, der kaldes Meniere’s sygdom. Ligesom BBPV er det en indre øreforstyrrelse. Det menes, at der med Meniere’s sygdom opbygges væske i de indre ører og forårsager trykændringer, hvilket fører til svimmelhed sammen med andre problemer såsom tinnitus og høretab. Af klarhedshensyn er tinnitus en ringetone i ørerne.

Endnu en mulig årsag til svimmelhed er vestibulær neuritis eller labyrinthitis. Selvom navnet er lidt sejt, er betingelsen ikke. Dette er typisk forårsaget af en infektion af en slags, normalt en viral, ved den. Infektionen kan forårsage betændelse omkring nerverne i det indre øre og igen smide den vigtige ligevægt af.

Nogle andre potentielle årsager, skønt de ikke er så almindelige, er hoved- eller nakkeskade, hjerneproblemer såsom som et slagtilfælde, medicin, som kan forårsage ørebeskadigelse og migrænehovedpine.

Det kan være en god idé at læse: Tinnitus Sound Maskiner anmeldelser til sovende

Symptomer

Vertigo er ret let at genkende, men det kan også bringe nogle andre symptomer sammen med det. Svimmelhed involverer typisk en følelse af at dreje eller vippe. Som om du ikke er i stand til at holde din balance. Du kan finde dig selv at svinge og sådan, eller endda slags trække til venstre eller højre, ude af stand til at rette dig ud. Det er noget, der kan føles mere end lidt foruroligende.

Sammen med følelsen af at miste balance kommer svimmelhed undertiden sammen med andre mindre salte følelser. Følelser af kvalme eller opkastning kan ske såvel som mærkelige, rykkende bevægelser i øjet. Nogle gange kan du også opleve hovedpine såvel som tinnitus og svedtendens.

Hvis du nogensinde er gået ud, kan disse supplerende symptomer ligne de fornemmelser, din krop går igennem, før du mister bevidstheden.

Er det virkelig svimmelhed?

Der er en hel række forskellige tilstande, der kan føre til at du føler svimmelhed og søvnbesvær, så hvordan kan du være sikker på, hvad du oplever er svimmelhed? Anæmi, diabetes, panikanfald, hjerteproblemer og endda for meget koffein kan alle føre til fornemmelser, der kan føles svimmelhed.

En ting er sikkert, hvis du konstant finder dig selv svimmel, skal du se en medicinsk ekspert. Ikke alene kan de diagnosticere ordentligt, hvad der sker, de kan redde dit liv, hvis det er noget langt mere alvorligt end noget som svimmelhed.

Hvornår skal jeg se en

Hvis du oplever mild svimmelhed, er du sandsynligvis sikker på at lave en regelmæssig aftale for at se din familielæge. Selvom det er mildt, er dette noget, du skal gøre. I nogle situationer kan en tur til skadestuen være i orden.

En pludselig debut af flere svimmelhedssymptomer, dobbeltsyn , en følelse af svaghed, problemer med at tale, mærkelige øjenbevægelser, ulige opførsel og bevægelsesbesvær kan være tegn på noget meget mere alvorligt, såsom et slagtilfælde, og bør ikke tages let. Hvis du oplever nogen af disse typer af symptomer, skal du sende den til skadestuen, da dit liv kan afhænge af det.

Hvad Vertigo ikke er ‘t

I mange år var svimmelhed forbundet med akrofobi, højdefrygt. Dette er, som jeg er sikker på, at du har fundet ud af nu, forkert. Det er her Hitchcock-filmen Vertigo fik sit navn. Måske var det derfor, det gjorde det ikke så godt, da det blev frigivet i 1965. Svimmelhed kan dog modregnes ved at se ned fra en stor højde i en tilstand kaldet ”højde svimmelhed.”

Derudover er det er ikke korrekt at kalde nogen form for svimmel stavning “svimmelhed.” Det er ikke usædvanligt at høre nogen sige, at de oplever svimmelhed, når de bare føler sig svimmel, men de ville tage fejl. Vertigo har nogle ret specifikke egenskaber.

Behandlinger

Andet end “Hvad er sker der med mig? ” Jeg er ret sikker på, at det første spørgsmål, som enhver svimmelhed vil stille, er “Hvordan løser jeg det?” I mange tilfælde vil svimmelhed forsvinde af sig selv. Dette gælder især i tilfælde, der er forårsaget af infektioner og lignende. Fix infektionen, fix svimmelheden.

Vi er dog også meget adaptive væsner. Ikke kun kan vi tilpasse os forskellige miljøer og sådan, vores krop kan tilpasse sig problemer, den oplever. Ændringer i det indre øre er en af disse ting, selvom det måske ikke er en perfekt videnskab. Din krop kan tilpasse sig og begynde at stole på andre sanser for at opretholde din balance. Der findes dog behandlinger i mere ekstreme tilfælde.

Vestibular rehabilitering

Da en del af systemet, der bliver lidt sløret og forårsager svimmelhed, er det vestibulære system, kan man gennemgå vestibulær rehabilitering. Det er en slags fysioterapi, som kan hjælpe med at fremskynde den naturlige proces, hvor din krop tilpasser sig svimmelhed. Processen er beregnet til at hjælpe med at træne dine andre sanser til at kompensere for de problemer, du måtte have for at stoppe tilbagevendende svimmelhed.

Canalith Repositioning Maneuvers

For BPPV-syge har American Academy of Neurology nogle retningslinjer for hjælper med at slippe af med de kalkaflejringer, som kan opbygge sig i det indre øre og forårsage svimmelhed. En række hovedbevægelser kan flytte aflejringerne ud af øregangen og ind i det indre ørekammer, hvor de kan absorberes.

Selve processen kan forårsage en svimmel svimmelhed, men hvis den løser sig problemet kan det være det midlertidige ubehag værd. Hvis dette er noget, du er interesseret i, kan en læge eller en fysioterapeut give dig en hånd og guide dig gennem, hvad der skal gøres. Processen er sikker og ganske effektiv. Der er flere af disse, men den metode, der oftest bruges, kaldes Epley Maneuver.

Medicin

Selvom medicin ikke kan helbrede nogle former for svimmelhed, kan det helt sikkert hjælpe med de slags, der er forårsaget af en infektion. Antibiotika eller steroider kan ordineres i et forsøg på at reducere irritation og hævelse, der kan forårsage problemet.

Desuden kan symptomerne på Meniere’s sygdom også dæmpes lidt ved hjælp af et diuretikum for at reducere væskeophobning. Reduceret væske betyder reduceret tryk, som skal hjælpe med problemer med det indre øre, der kan have forårsaget svimmelhed.

Bortset fra selve svimmelheden kan mange typer medicin hjælpe med nogle af de yderligere symptomer på svimmelhed som kvalme og køresyge.

Kirurgi

Da svimmelhed også kan være forårsaget af tryk fra mere alvorlige kilder, såsom tumorer eller skader på kroppen, er operation undertiden nødvendig. Hvis en tumor lægger pres i et område, der forårsager svimmelhed, ville det være nødvendigt at gå ind og fjerne det, hvis du vil stoppe symptomerne i at fortsætte.

SE OGSÅ:  Søvnmyter: Alt hvad du behøver at vide

Hvor længe varer det?

Hvor lang tid svimmelhed varer er helt afhængig om hvad årsagen er. Hvis du lider af BPPV, og du laver de specielle hovedbevægelser, kan du normalt finde symptomer, der forsvinder om cirka en uge. Hvis det er forårsaget af betændelse, vil det sandsynligvis ikke blive løst, før du får problemet løst.

Svimmelhed forårsaget af slagtilfælde kan faktisk være permanent, hvis hjerneskade er opstået. Det samme kan siges om svimmelhed forårsaget af hoved- eller nakkeskader.

Er søvnapnø og svimmelhed relateret?

Ja, slags. Mens der er foretaget adskillige undersøgelser, er ingen af dem helt afgørende, men de viser en mulig sammenhæng mellem de to. Det ser ud til, at konsensus ikke nødvendigvis er, at at have søvnapnø forårsager svimmelhed, men at den manglende søvn, man oplever på grund af at lide af søvnapnø, kan forværre symptomerne forbundet med svimmelhed.

Når du er træt, du bliver alt for følsom over for mange ting, herunder lys og lyde og lignende. Hvis du lider af problemer med det indre øre, er dette ingen undtagelse. Du vil sandsynligvis opleve mere intense problemer, end du ville gjort, hvis du fik en anstændig nats søvn. Af disse grunde er søvntips til svimmelhed ret vigtige.

Søvntips til svimmelhed

Da svimmelhed for det meste skyldes problemer med dine ører, ville det være fornuftigt at hvordan du sover kan have en indflydelse på, hvor dårligt din svimmelhed virker. Der er visse ting, du kan gøre, både i dine sovevaner, herunder positionering og hovedplacering, og i hvordan du håndterer ting før sengetid, hvilket kan hjælpe med at sikre, at du er i stand til at sove igennem natten.

At få en god nats søvn bliver dit første og største mål, hvis du vil holde din svimmelhed under kontrol. Som vi diskuterede i afsnittet om søvnapnø, kan en dårlig nats søvn føre til reelle problemer med svimmelhed i løbet af den næste dag. Jo mere træt du er, desto mere følsom er du over for eksterne og interne problemer.

Hvis du ikke fik nok søvn, kunne du finde ud af, at du er langt mere modtagelig for en svimmelhed og bilsygdom. mens du kører til arbejde om morgenen. Hvis du er for træt, kan du let finde dig selv ved at snuble eller miste balance, hvis nogen kalder dit navn, og du drejer hovedet for hurtigt.

Hvis du nogensinde har vågnet op midt om natten og følte en intens svimmelhed, så har du måske en idé om, hvordan det at vågne op med svimmelhed føles, for det er stort set hvad det er.

Du kan være interesseret i: Hvorfor vågner jeg om natten?

Tips inden sengetid

Nogle af disse “Inden sengetid” -tips føles lidt indlysende. Når det begynder at komme tættere på sengetid, er det tid til at skære nogle ting ud. Drik ikke koffein om aftenen. Undgå krydret mad til middag. Se ikke på din telefon, når du er i seng.

Koffeinet skal være åbenlyst, men krydret mad er det måske ikke. Der er få ting værre end at vågne op om natten på grund af syreopbygning. Hvis du går på den krydrede rute, skal du tage en slags antacida. At vågne op med halsbrand og derefter få svimmelhed ville ikke være en særlig god kombination.

Det kan være lidt hårdt at se på din telefon. Mange af os afslutter dagen med at slappe af i sengen og tjekke, hvad der sker i verden på vores mobile enheder. Eller måske spille et spil eller se en episode af noget eller andet. Dette er desværre ikke befordrende for en god nattesøvn.

De blinkende lys og lyse billeder kan hjælpe med at holde din hjerne aktiv i stedet for at bremse den. Hvis du vil slappe af, så prøv en bog. Ordene på siderne er langt mindre hårde for dine øjne, og læsningen er beroligende i sig selv. Z

Mange søvneksperter anbefaler, at du slet ikke gør noget i dit soveværelse, undtagen søvn og sex. Ved kun at bruge det til disse formål forbinder din krop det ikke med noget andet, så når du ligger om natten, ved det, at en af to ting vil ske, snarere end at det tænker, at det er tid til at læse eller se tv i en

Hvis du har problemer med at falde i søvn, kan du overveje at gøre dit soveværelse netop det. Det er lettere sagt end gjort, især i dag og i dag, men det er vigtigt, hvis du vil sikre dig, at du får nok hvile til at holde dig godt tilpas den næste dag.

Sovestilling

Din sovende stilling kan have en ret alvorlig effekt på følelsen af svimmelhed. Hvis du lider af BPPV, som undertiden kaldes svimmelhed i øverste hylde, kan det være et stort problem at ligge på en sådan måde, der kan få de forkalkede materialer i dit øre til at skifte. Du kan meget let finde dig selv at rykke vågen midt om natten og føle, at verden omkring dig er gået løs.

At finde ud af, hvad der fungerer bedst for dig, kan dog tage et par nætter med ubehag. Der er bestemt nogle forsøg og fejl involveret, især i tilfælde af BPPV. Hvis du ikke er blevet lært de korrekte bevægelser, mere specifikt Epley og Semont Manøvrer, når du finder ud af den rigtige position, kommer det til ikke at lægge på din dårlige side.

At sove i en skråning hjælper også, men jeg lader det være til vores næste afsnit.

Hvis dit problem ikke er BPPV, vil du bare ønsker at sikre dig, at du ikke sover på en sådan måde, at du er lægge pres på det område, der oplever betændelse eller irritation. Da ændringer i det indre øre kan smide din ligevægt og få dig til at opleve svimmelhed, er det en god idé at gøre alt hvad du kan for ikke at påføre yderligere belastning.

I virkeligheden er der ikke rigtig en “Bedste” soveposition for svimmelhed, men der vil være en der fungerer bedst for dig, du skal bare tage lidt tid på at finde ud af, hvad det er.

Når du først har fundet ud af det behøver dog ikke at være særligt vanskeligt at holde sig i denne position. Hvis du f.eks. Har brug for at sove på den ene side, skal du gøre det vanskeligt for dig at rulle over. Dette kan gøres ved at placere puder eller et samlet tæppe bag dig. Hvis det er svært at vælte i søvn, er det mindre sandsynligt, at du gør det.

Puder og hovedplacering

Brug kun en pude? Du kan overveje at tilføje et sekund. At sparke hovedet op til en hældning er en fantastisk måde at sikre, at de forkalkede partikler, der er udviklet på grund af BPPV, ikke falder i en position, der kan give dig problemer. Dette kan også hjælpe, hvis du har at gøre med en slags infektion.

Hvis du har en øreinfektion, der får dig til at udvikle væske i dit indre øre, kan justering af hovedets vinkel hjælpe med at holde væske fra pooling i områder, der kan forårsage svimmelhed. Til dette formål kan en kilepude være den bedste pude til svimmelhedssyge.

Hovedpositionering for svimmelhed

Hovedpositionering og placering går hånd i hånd. Ja, du vil have dit hoved hævet, men hvordan skal du stille dig selv op, når dit hoved er i luften? Ruller du det over til en bestemt side? Forsøger du at holde det lige hele natten?

Hvad du ikke vil gøre er at sove med dit dårlige øre nede. En undersøgelse blev udført i 2012, som viste, at at sove med hovedet i en 45 graders vinkel med det dårlige øre nedad kan medføre, at du lider af BPPV-svimmelhed.

Interessant nok fandt undersøgelsen også, at mennesker hvor BPPV havde været tilbagevendende, var mere tilbøjelige til naturligt at gå over til at sove på deres dårlige øre. Dette kan bekæmpes ved at bruge det rigtige udstyr (puder og lignende) og sørge for, at du starter i en korrekt position, når du først går i seng.

SE OGSÅ:  Naturlige søvnhjælpemidler til en bedre nats søvn

Dårlig hovedposition kombineret med andre faktorer, såsom BPPV eller labyrinthitis , er hvad der forårsager svimmelhed mens du sover. Hvis du ikke tager hensyn til din tilstand, når du går i seng, har du en rimelig chance for at få en temmelig uhøflig opvågnen.

Du kan være interesseret i: The Sleep Judge Sleep Bot: Individualized Help When You Brug for det

Typer af puder til svimmelhed

De bedste puder til svimmelhedssyge vil være alle, der giver en anstændig hovedvinkel. I virkeligheden fungerer mest enhver pude, men en kilepude vil sandsynligvis være din bedste chance. På nogle måder er det næsten som at have din egen vertigo pude, så du kan justere din vinkel, mens du yder støtte til både dit hoved og din nakke.

Et af de største problemer, jeg har med brugen af flere almindelige puder, er at min hals ikke får støtte. En kilepude kan strække sig fra din nedre ryg helt op til dit hoved, hvis du ønsker det, hvilket giver dig al den støtte, du har brug for for at få en god nats hvile.

Det er svært at sige, hvad der er bedste kilepude til svimmelhed, da det helt sikkert afhænger af personlig smag, men jeg vil anbefale en, der vil give fuld støtte til din ryg og nakke, så du ikke ender med yderligere problemer, som du måtte, når du støtter dit hoved op på en normal måde.

Ud over deres anvendelse til svimmelhed er kilepuder generelt ret praktiske. Du kan indstille dem i forskellige positioner for at fungere som en ryglæn, mens du læser, før du går i seng, for eksempel.

Ud over kilepuden er der også puder derude designet til folk, der lider af svimmelhed. Det ser ud til, at deres hensigt er på en eller anden måde naturligt at replikere Epley-manøvren og dens familie for at sikre, at BPPV-syge vågner uden svimlende fornemmelser.

Almindelige puder fungerer også, men du har sandsynligvis brug for mere end en. Uanset hvilken rute du går, foreslår jeg, at du får en, der giver dig en hel del støtte. Hvis du har to bløde puder, ser du muligvis ikke så meget af en hældning som med to faste puder.

Nogle mennesker har også fundet rejsepuder at være særligt praktiske. Den slags, der vikles rundt om halsen, kan tvinge dit hoved lidt højere, end det ellers kunne være, hvilket hjælper med at holde de irriterende øreklipper fra at falde på steder, du ikke vil have dem.

Det kan også være klogt at investere i en kropspude, noget der er stort og tæt nok til at forhindre dig i at rulle rundt i sengen. Hvis du er i stand til at opretholde en konstant position hele natten, vil du være mindre tilbøjelig til at vågne op og føle dig svimmel om morgenen.

Tips efter at have vågnet op

Når dine øjne endelig er klar til at åbne om morgenen, skal du ikke rejse dig hurtigt. Ryst ikke dit hoved for meget. Prøv at bevæge dig langsomt og med hensigt, og sørg for at du ikke gør noget for at modvirke din svimmelhed. Hvis du dukker op om morgenen lige når du vågner, har du en rimelig chance for at få en helt forfærdelig start på din dag, som kan sende dig krængning.

Dine chancer for at lide af følelser af svimmelhed efter vågne er mest sandsynligt i tilfælde af BPPV. Da denne form for svimmelhed modregnes af øreklipper, der skifter inden i dit indre øre, kan en hurtig bevægelse af hovedet have alvorlige effekter. I betragtning af dette kan det være en god ide at få en anden slags vækkeur.

I stedet for den typiske slags, der rykker dig til at vågne med høje lyde, kan du prøve nogle af de subtilere alarmer. . Der er flere slags, som kan gavne dig. Nogle vil langsomt vibrere dig til at vågne, mens andre fungerer som en standardalarm, men begynder stille og gradvist bliver højere.

I de senere år er alarmer, der bruger lys, blevet mere populære. Når alarmen går, begynder enheden at udsende lys, som gradvist bliver lysere og lysere. Disse er klinisk bevist for at hjælpe dig med at vågne op blidere, men også mere effektivt. Det er næsten som en simuleret solopgang når som helst på dagen.

Jeg har ingen personlig erfaring med disse, men konceptet lyder positivt solidt. At vågne op naturligt til solen får mig altid til at føle mig meget bedre end at høre et hårdt vækkeur. En morgen er jeg dog nødt til at stå op, før solen står op, og andre skal jeg muligvis arbejde sent, så det er nødvendigt at sove i.

Med et vækkeur i lys stil ville jeg være i stand til for at bevare denne fornemmelse af at vågne op naturligt, og det lyder ikke som om det overhovedet kan være en dårlig ting.

Andre søvnprodukter til svimmelhed

Vertigo kommer ofte med nogle ubehagelige rejsepartnere, som kvalme og opkast. På grund af dette er det sommetider nødvendigt med midler til disse specifikke symptomer. Et antiemetikum kan være til stor nytte, og nogle af dem inkluderer også søvnhjælpemidler, som kan hjælpe dig med at omgå svimmelhed ved at falde i søvn hurtigere.

At leve med svimmelhed

Som ved mange kroniske tilstande betyder det ikke at leve med svimmelhed at lade det styrer dit liv. Medicin, kirurgiske procedurer og mere kan hjælpe med at løse de mere intense årsager til svimmelhed, og tilstande som BPPV kan løses regelmæssigt ved hjælp af teknikker som Epley Maneuver.

Nogle ændringer skal foretages, af Rute. Du bliver nødt til at lære at håndtere dig selv, og en del af det vil blive omskoling af din krop for at afbalancere sig selv ved hjælp af forskellige sanser. Det kan være nødvendigt at holde muligheden for at komme i tankerne og sørge for at være forberedt på det ved hjælp af en stok eller anden hjælp.

Selv diætændringer kan hjælpe med svimmelhed. Nogle ting, såsom salt, kan forværre tilstanden. Generelt kan det hjælpe at være sund, så det at spise rigtigt og træne er en fantastisk måde at bekæmpe problemer på.

Det, der sandsynligvis er det vigtigste at bemærke, er imidlertid, at du ikke er alene. Svimmelhed har eksisteret i lang tid, og folk har fundet ud af, hvordan man skal håndtere det i hele strækningen. Der er grupper og organisationer derude for mennesker, der lider af svimmelhed, hvor de kan dele deres historier, og hvad de har fundet ud af at have hjulpet dem. Hvis du føler dig stresset på grund af din tilstand, kan du overveje at deltage i en gruppe som denne og få lidt støtte.

Hold heller ikke bare din tilstand for dig selv. Tal om det med din familie og venner. Fortæl dem, hvad der sker med dig, så hvis du oplever svimmelhed, mens du er sammen med dem, er de opmærksomme på, hvad der sker, og kan hjælpe dig. Uddannelse af befolkningen er en fantastisk måde at sikre, at du ikke kommer til skade, og de bekymrer sig ikke for meget.

Det kan være en god idé at læse: Hvorfor gør solen dig træt?

Indpakning af det

En svimmelhedsdiagnose behøver ikke betyde, at dit liv er forbi. Ja, det er ret ubehageligt, men det er også mange ting. Med de rigtige procedurer, medicin eller hvad der er nødvendigt, kan tilstanden meget let komme under kontrol, det tager bare lidt tid.

Du kan hjælpe det sammen med visse teknikker og ændre din diæt og soverutiner. Sove er især vigtigt. At være udhvilet vil gøre dig mindre tilbøjelige til at opleve ekstreme svimmelhedssymptomer, hvilket er et stort plus.

Bare for at understrege det en gang til, er du ikke den første person, der har svimmelhed. Hvis du føler dig alene i din tilstand, og som om det er noget, du ikke ved, hvordan du skal håndtere, skal du tilmelde dig et supportfællesskab. Nå ud til andre syge, og måske finder du ud af, at du kan hjælpe en anden ud undervejs. En af de bedste måder at helbrede er at hjælpe med at helbrede en anden.