Stadierne af søvn

Vi bruger næsten en tredjedel af vores liv på at sove for at nulstille, genoplade og helbrede vores sind og kroppe fra hverdagens stressfaktorer og påvirkninger udefra. Det er et afgørende element, der kan skabe kaos på vores evner til mentalt at behandle information og skaber fysiske lidelser, når den ikke behandles ordentligt.

Selvom du føler, at du får den rigtige mængde hvile, hvis du vågner, føler dig træt, træg eller kæmper med at udføre opgaver, er du sandsynligvis ikke cykle gennem søvnfaser, som du burde. Stadier af søvn defineres som dybden af søvn, du oplever, og graden af hjernefunktion, der opstår. Det er normalt at bevæge sig gennem disse faser, mens du sover, og det er faktisk nødvendigt, for at hele krops hvile skal forekomme.

Følgende beskriver videnskaben bag alt dette, så du bedre kan forstå, hvad der sker, når du går i seng hver nat.

Hvor meget søvn har du brug for

Søvn og søvnmønstre er unikke for hver enkelt på trods af tætte mønstre forbundet med dem. Hvor meget søvn du har brug for varierer også fra aldersgruppe til aldersgruppe, men i gennemsnit kræves de følgende timer for at cykle korrekt gennem søvnprocessen:

  • Nyfødte – 14 til 17 timer
  • Spædbørn – 12 til 15 timer
  • Småbørn – 11 til 14 timer
  • Børnehaver- 10 til 13 timer
  • Børn i skolealderen- 9 til 11 timer
  • Teenagere- 8 til 10 timer
  • Unge voksne / voksne- 7 til 9 timer
  • Ældre voksne – 7 til 8 timer

Når du sover tid er forstyrret, eller hvis du ikke får den mængde søvn, der er beskrevet ovenfor, kan du begynde at opleve søvnløshed. Dette hæmmer hjernens funktion i løbet af dagen på grund af din krops manglende hvile, og over tid kan dette føre til mange mentale og fysiske problemer.

Din krops immunsystem sænkes , og øg din chance for infektion dit hjerte kan blive beskattet, hvilket øger din risiko for forhøjet blodtryk og slagtilfælde; du vil ikke være så mentalt i stand til at træffe beslutninger, huske ting eller løse problemer; og du øger dine chancer for vægtøgning og diabetes.

Sleep Anatomy: Terms to Know

Vores hjerner er utroligt komplekse, og der er specifikke dele af vores hjerne forbundet med søvn. Forståelse af hver enkelt rolle kan bedre hjælpe dig med at forstå søvnstadier og hvordan de påvirker os.

SE OGSÅ:  Er madrasser med memory-skum sikkert at sove på?

– Suprachiasmatic Nucleus (SCN)

Dette er en klynge af tusinder af celler, der modtager information om lyseksponering fra dit øje. Det er placeret inde i en lille struktur placeret dybt i din hjerne kaldet Hypothalamus.

Billedkilde

SCN sender også signaler, når dagen mørkner til pinealkirtlen, der ligger mellem hjernens to halvkugler, for at øge hormonet melatonin, hvilket er det, der giver dig mulighed for at sove

– Hjernestamme

Billedkilde

Vores hjernestamme, der er placeret i hjernens bund, er relæcentret mellem resten af kroppen og hjerneaktivitet. Mens vi sover, fungerer det med hypotalamus at udskille kemikalier kaldet GABA for at reducere aktiviteten. Dette hjælper med at holde vores kroppe i at bevæge sig, mens vi drømmer.

– Thalamus

Billedkilde

Thalamus videresender oplysninger fra vores sanser til et område af hjernen, der er forbundet med kort til langvarig hukommelseslagring. Det er generelt stille under søvn, men bliver meget aktiv under REM-søvnfasen, når det sender billeder, lyd og andre sensoriske oplevelser ind i vores drømme (forklaret nedenfor).

Typer af søvn

Der er to typer søvn, ikke-REM og REM. REM står for Rapid Eye Movement og er knyttet til hjernebølgeaktivitet. Det meste af vores søvn forekommer i ikke-REM-faser og cykler regelmæssigt gennem dem med stadig længere REM-søvncyklustider op om morgenen.

– Ikke-REM-søvn

Ikke-REM eller NREM definerer tre faser af søvnbølger, vi oplever flere gange hver nat. Den psykologi, vi oplever gennem hvert trin i søvn, forklares også her, hvor meget lidt hjernebehandling finder sted gennem de første tre faser, og perioder med aktiv hjernefunktion i REM-faser.

Trin 1: Overgang

Dette er tiden brugt mellem vågenhed og falder i søvn. Det varer normalt kun et par minutter til 10 minutter og er en periode, hvor dine muskler slapper af, dit hjerterytme og vejrtrækning sænkes, og dine øjenbevægelser begynder at stoppe. Din krop kan trække, og du kan vågne let i løbet af denne tid, hvis du forstyrres.

SE OGSÅ:  Snooze: Sådan stopper du med at bruge den

Trin 2: Let søvn

Dette er en periode med let søvn og kan vare alt fra 30 til 60 minutter ad gangen. Din krop slapper af yderligere i løbet af dette stadium, øjenbevægelser stopper helt, og din kropstemperatur begynder at falde. Hjerneaktivitet er meget langsom, men kan have små udbrud af aktivitet. Du tilbringer det meste af din nat i denne fase, mens du cykler tilbage til den.

Trin 3: Dyb søvn

Denne periode med dyb søvn varer alt fra 20 til 40 minutter og cykles gennem mere ofte i den tidlige del af natten med det sjældnere, jo længere du sover. Dit hjerterytme, vejrtrækning og kropstemperatur falder til det laveste punkt på dette tidspunkt for fuld afslapning af kroppen. Hjernebølger er langsomme, og det er meget svært at vække nogen fra dette stadium.

– REM Sleep

Denne periode med søvn er dybere end trin 3, men er præget af uregelmæssig vejrtrækning og en stigning i hjertefrekvenser og blodtryk. Øjenbevægelse og øjenlågs flagrende er almindelig, deraf navnet: hurtig øjenbevægelse. Hjernebølgeaktivitet øges, og det meste af din drømning opstår i denne fase.

Det er typisk at cykle ind i dit første REM-trin ca. 90 minutter efter at du falder i søvn. Længden af tid, du bruger i det, varierer, men du cykler typisk mindst fire gange hver nat, hvor REM forekommer i længere perioder og oftere jo tættere du er på at vågne.

Konklusion

Hvis du er interesseret i at bestemme, hvornår du oplever hvert søvnstadium gennem natten, kan du nemt begynde at kortlægge din egen mønstre. Du kan nemt oprette dine egne stadier af søvnkort ved hjælp af søvncyklusapps til at hjælpe dig med at bestemme, hvornår du oplever hvert trin, og hvilke problemer der kan bidrage til enhver dårlig hvile, du har bemærket.

Cykling gennem søvn hver nat over den rette tid er afgørende for dit generelle helbred. Det er især vigtigt for at udvikle børn, da det giver mulighed for både fysisk vækst og hjerneudvikling med normale hastigheder. Voksne har også brug for denne tid for at forbedre kognitiv hukommelse og give mulighed for ordnede helingsprocesser.