Søvncyklus hos baby – hvad du behøver at vide

Hvor ofte har du hørt udtrykket “sove som en baby”? Har du nogensinde længtes efter at tage en to timers lur, ligesom et spædbarn? Der er ingen tvivl om, at babyer har forskellige soveplaner og cyklusser sammenlignet med voksne, og mens nyfødte ikke har problemer med at sove 18 timer om dagen, er det alt for meget for enhver voksen at føle sig godt tilpas med.

Men hvad mange mennesker er overraskede over at høre, er at en babys sovecyklus begynder at se ud meget mere som en voksen sovecyklus, selv før barnet når et år. Så hvordan sover babyer, og hvordan påvirker dette deres udvikling?

Stadier af søvn

En sovecyklus er en sum af svingning mellem forskellige søvnfaser, mere specifikt mellem REM og langsombølge søvn. For at få en bedre forståelse af babyens søvncyklus, skal vi først forstå, hvad faser af søvn er.

Ligesom voksne har babyer også søvnfaser, som de skifter mellem i løbet af deres hvile. Søvn er opdelt i fire forskellige faser:

 • Trin 1: Dette er en af de ikke-REM søvnstadier, og det er det letteste søvnstadie af alle. Det er når du falder i søvn let, men du på en eller anden måde er fanget mellem bevidsthed og bevidstløshed. Du er mere døsig, der sover, og din krop begynder at slappe af og gå fra at være vågen til at falde i søvn. Det er ikke ualmindeligt, at folk oplever muskelspasmer i denne fase.
 • Trin 2: Dette er den første faktiske sovefase og den første ikke-REM-fase. Du er mindre tilbøjelige til at vågne pludselig sammenlignet med trin 1. Dine hjernebølger begynder at bremse, ligesom din puls. Din kropstemperatur falder langsomt. Din hjerne vil opleve søvnpindler (hurtig aktivitet) blandet med K-komplekser (søvnstrukturer). Disse to elementer samlet, er hvad der forhindrer hjernen i at vågne op med lethed.
 • Trin 3: Dette er den dybe søvnfase. I løbet af dette trin er din søvn sødeste, og du er sværere at vågne op. Det er den mere genoprettende fase af søvn, men en, der også kan ledsages af natterror, søvntal eller søvngang.
 • Trin 4: Dette er REM-søvnstadiet (som er en forkortelse for “hurtig øjenbevægelse”). Denne hurtige øjenbevægelse opstår, fordi hjernen er mere aktiv sammenlignet med dens intensitet i trin 3 og 4. REM-stadiet identificeres bedst som drømmefasen, hvor mennesker let kan vækkes. Men når nogen er vækket fra deres REM-søvn, vil de vågne op og føle sig groggy og humørsyge.
 • Så hvad fortæller denne information os om babyens sovecyklus? Overvej følgende: I løbet af 22.00 og 06.00 når voksne normalt deres dybe søvnstadium to gange og er kun vågen en gang. Nu svinger en baby mellem at være vågen og gå ind i dyb søvn flere gange i den samme tidsramme.

  Det er også almindeligt for voksne at skifte mellem disse søvnstadier uden at vågne op, men det er ikke så let for en baby. Nyfødte forbliver ikke i dyb søvn / REM-fasen for længe, hvilket betyder, at de er mere tilbøjelige til at vågne op.

  For at udforske en babys søvncyklus i yderligere dybde skal vi forklare to begreber, som du vil ofte høre om, når du spørger om babyens sovemønstre: aktiv og stille søvn:

  • Aktiv søvn er et stadium, som nyfødte i gennemsnit oplever i ca. 30 minutter. Den aktive søvnfase svarer stort set til REM-stadiet for børn. Du vil bemærke, at de bevæger armene meget, og deres muskler rykker. Babyer i det aktive søvnstadie kan let vækkes.
  • Stille søvn svarer til voksen dyb søvnstadium. Din dørklokke kan ringe, og babyen vågner ikke op i processen. Hvis din baby falder i søvn i dine arme, og du ikke vil have dem til at vågne op, når du lægger dem ned i deres krybbe, er det bedst, hvis du venter på, at de overgår fra det aktive til det stille søvnstadium. Når dette sker, vil du bemærke, hvordan babyens muskler bliver mere afslappede, de bevæger sig ikke så meget, da deres åndedrætsrytme også sænkes. Og lad os nu samle alle disse oplysninger, så vi kan forstå, hvad en babyens søvncyklus har. består af:
  • Babyens aktive søvnstadium tager ca. 25 til 30 minutter for et barn.
  • Det stille søvnstadium varer i cirka 20 til 25 minutter, og det fuldender en babys søvncyklus.
  • Når denne fulde cyklus er afsluttet, tager babyen den enten fra starten med en ny eller vågner op.
  • Hvis barnet går over til en ny cyklus, har de muligvis brug for din hjælp som forælder. En almindelig fejl, som nye forældre laver, er at tro, at hurtig øjenbevægelse eller flagrende øjenlåg er et tegn på, at babyen er klar til at vågne op. Hvad de rent faktisk laver, er at forberede sig på at gå ind i søvncyklussen igen.
  • Hvis du ikke er sikker på, at din baby skal vækkes fra sin aktive søvn, skal du overveje følgende: Hvis du har yderligere 40 minutter, før babyen skal til en anden fodringssession, så kan du hjælpe dem igennem den næste søvncyklus.
  • Hvad forstyrrer en babys søvn Cyklus?

   I løbet af deres vækstspor vågner babyer om natten. Selvom dette kan virke som en prøvelse for forældre, der bruges til at deres barn sover godt hele natten, er disse søvnregressioner, som de kaldes, helt normale i et barns udviklingsstadium. Så hvad er nogle af de helt normale grunde til, at en baby vågner om natten?

   – Søvnregression

   På grund af brugen af udtrykket ”regression” forbinder forældre disse faser med noget negativt . Sandheden bliver fortalt, søvnregression er normal, fordi de er en overgang fra baby til søvncyklus hos voksne. Mellem fire og 18 måneder har babyer bestemte søvnmilepæle, hvor de skifter mellem to forskellige søvncyklusser, og disse perioder kaldes søvnregressioner.

   Disse tidspunkter kan være udfordrende for forældre, der ikke er sikre på, hvorfor deres baby vågner op og græder midt om natten og kan være en årsag til forstyrrede sovemønstre, der forårsager ændringer i rutiner. Det bedste råd, som forældre kan gives under sådanne omstændigheder, er at sikre, at de holder sig til rutiner så meget som muligt.

   På dette tidspunkt skal forældre arbejde som et team og skiftevis tage sig af babyens behov midt om natten, da de prøver at holde sig til deres normale daglige tidsplan. Konsistens er meget vigtig, indtil babyen regulerer deres eget sovemønster.

   – Søvnmodstand

   Hvis du synes at det er kompliceret at lægge din baby i søvn igen, skal du vente og se, hvordan det er at have et lille barn, der nægter at Læg dig til at sove igen. Når børn udvikler deres egne personligheder og meninger, er de også mere tilbøjelige til at modstå søvn.

   Dette kan ske, fordi de lærer og opdager nye ting hver dag, og ligesom en voksen opdagelsesrejsende, der er begejstret for at gøre nye opdagelser, ønsker børn også at bruge mere tid på at rode med deres omgivende miljø. Det er helt normalt for et barn at være nysgerrig, men forældre har brug for at arbejde sig rundt i denne modstand.

   Selvom det er normalt, at børn får lov til at lære og udforske, skal forældre etablere nogle sovende regler og rutiner. Ellers vil barnet drage fordel af situationen og undgå at gå i seng, hvilket forhindrer dem i at få nok hvile og udvikle sig ordentligt.

   – Separationsangst

   Når babyer vokser og bliver opmærksomme på mennesker omkring dem, de begynder let at genkende deres forældre. Når dette sker, vil sandsynligvis separationsangst sparke ind. Dette gør babyen trist eller ivrig efter at være væk fra deres forældre, og du vil måske endda bemærke, at de protesterer, når deres forældre er ude af syne.

   Dette er endnu en gang et normalt stadium i et barns vækst, men en der skal være håndteres med en masse tålmodighed. Frygten for opgivelse er helt normal og er karakteristisk for både børn og voksne (nogle forældre står endda over for separationsangst og er triste, når de skal forlade deres børn hos en anden for dagen).

   Når separationsangst er håndteres korrekt, giver det barnet en chance for at udvikle sig selv. Som forælder kan du dog blive bedt om at oprette omdirigeringer, når du forlader, og sørg altid for, at barnet efterlades i plejen af en person, de genkender og føler sig godt tilpas med (og også en, du fuldt ud kan stole på).

   – Nattetilførsler

   Før de er omkring seks måneder gamle, vil babyer aldrig sove hele natten, fordi de bliver sultne og kræver at blive fodret. For nye forældre er dette en ny oplevelse, og det kan ofte vise sig at være udmattende. Den gode nyhed er, at den ikke varer evigt, men det er noget nødvendigt.

   De fleste babyer har brug for mad cirka to gange på en nat, men hvis barnet vågner op mere end tre gange om natten og har brug for mad, skal du muligvis konsultere en børnelæge. I nogle situationer falder babyer tilbage i søvn, mens de bliver ammet, hvilket betyder, at de ikke får al den mælk, de har brug for, for at nå mætning.

   Når dette sker, kan lægen foreslå, at du holder babyen er vågen, indtil de er fuldt fodret, hvilket får dem til at sove længere mellem fodring. Dette kaldes natstimulering, og det er typisk en proces, der bør undgås, fordi det gør det sværere for babyen at falde i søvn igen. Derfor er det vigtigt at tale med børnelægen.

   – Selv beroligende manglende evne

   En anden af grundene til, at babyer måske har søvnproblemer, er fordi de endnu ikke er i stand til at berolige sig selv. Du har måske set eller oplevet på første hånd, hvor hurtigt en baby falder i søvn, mens den holdes af moderen, men når babyen er lagt ned i deres krybbe, vågner de straks og begynder at græde. Dette om selvberoligende som en læringsproces, men i mellemtiden afhænger dit barn af dig næsten alt.

   Hvor meget skal en baby sove?

   Spørgsmålet er helt normalt, men husk at hver baby er forskellig, så tænk ikke altid på følgende oplysninger som et ubrydeligt regelsæt:

   • Inden de fylder to måneder, sover babyer typisk mellem 14 og 18 timer om dagen.
   • Mellem to og fire måneder får de ca. 13 til 15 timers søvn hver dag.
   • Babyer i alderen seks til otte måneder sover i gennemsnit 13 til 14 timer om dagen.
   • Fra otte måneder til et års alder sover børn ca. 12 til 14 timer om dagen.
   • Når de er mellem et og to år gamle, falder børns søvntider 11 til 14 timer om dagen.

   Kan babyer sove?

   Vi vil meget gerne give dig et direkte nej til denne. Desværre er der et fænomen kaldet SIDS, som er en forkortelse for “pludselig spædbarnsdødssyndrom”. SIDS betyder som udgangspunkt pludselig død af børn under et år.

   Ingen forældre vil tænke over det, men informationen er et værdifuldt aktiv som forælder. Nogle af risikofaktorerne ved SIDS inkluderer rygende forældre, der udsætter deres babyer for brugt røg, hjernefejl, der kan få barnet til ikke at være i stand til at regulere deres åndedrætsmønster eller lav fødselsvægt, hvilket kan forhindre regelmæssig hjerterytme og korrekt indånding spædbørn.

   Den nøjagtige årsag bag SIDS er endnu ikke opdaget, men det er vigtigt for forældre at tage alle de foranstaltninger, der er i deres magt for at undgå søvnrelaterede dødsfald:

   • Placer altid babyen på ryggen inde i krybben. Babyer, der ligger på deres mave, kan ende med at have blokeret luftveje og kan kvæles.
   • Placer ikke noget indeni babyens krybbe, mens de sover. Bortset fra madrassen og et lagen, bør babyer ikke have andre genstande som fyldt legetøj eller løse tæpper. Hvis du vil dække babyen, er det bedst at bruge et bærbart tæppe.
   • Sov inde i rummet som din baby mindst i de første seks måneder. På den måde kan du overvåge dem og være tæt på dem i tilfælde af nødsituationer.
   • Undgå at lade barnet være til sove på alle de forkerte steder. Det er endda bedst, hvis du ikke deler den samme seng. Hvis du ikke bruger en barneseng, kan du overveje en sengeseng eller sengelinned, der er fastgjort til din hovedseng. På denne måde kan du holde din baby tæt uden at de er i fare for, at nogen ruller over dem, mens de sover.
   • Vælg en fast soveflade. Undgå bløde madrasser, der giver babyen mulighed for at synke ned i sengen og dermed sætte dem i fare.

   Læs vores relaterede artikel om Fordele og ulemper ved co-Sleeping.

   Konklusion

   Det er vigtigt at forstå, at et barns soveplan er meget forskellig fra en voksnes, i det mindste i de første par måneder. Babyer vil i sidste ende regulere deres sovemønster, men nyfødte har ikke regulerede døgnrytmer, som voksne gør.

   Når en babys sovecyklus slutter, følger en ny det meste af tiden, så selvom din baby er ikke i den dybe søvnfase (eller stille søvn), betyder det ikke, at de er klar til at vågne op endnu.

   At vide alt dette er uvurderligt for en førstegangsforælder, der er fristet til tænk, at hvis barnet begynder at tøste eller ryste, er de klar til at vågne op. Det hjælper også med at fortælle forskellen mellem babyer, der er klar til at vågne op, fordi de er sultne, og dem, der bare skifter mellem to cyklusser.

SE OGSÅ:  Sov med nakkesmerter? Tips til at undgå nakkesmerter