Den frygtede 4 måneders søvnregression, der får dig til at græde

Forældre til nyfødte eller små børn overalt vil sandsynligvis håndtere 4- måneders søvnregression på et eller andet tidspunkt. Det er næsten uundgåeligt. Hvis du spekulerer på, om søvnregression er noget, du i øjeblikket har at gøre med, så spørg dig selv, om babyen er ekstra kræsen, ikke lur, vågner meget om natten og har ændret appetit. Hvis dit svar er ja til nogle eller alle disse, har du sandsynligvis at gøre med den frygtede 4-måneders søvnregression.

Lad os bryde det ned for dig

Enhver form for søvnregression hos børn eller endda voksne er bare forfærdeligt. Men når det er med en 4 måneder gammel baby, er det svært at fortælle, hvem der har det værre; forældren eller babyen.

Hvad er søvnregression alligevel?

Så generelt er det når nogen oplever en forstyrrelse i deres søvn i længere tid end et par dage. Det er når din dejlige normale soveplan bliver vendt på hovedet, og dit liv bliver frustrerende, fordi alt hvad du vil gøre er at sove, men du ikke kan.

Det er mere almindeligt hos børn, men i voksne kaldes det mere almindeligt som søvnløshed. Det er et helt andet monster. Så lad os holde fokus på børn, især da det sandsynligvis er grunden til at du læser denne artikel.

Det er en forfærdelig søvnforstyrrelse, der starter omkring 3 eller 4 måneders alderen og derefter igen opstår omkring 8 måneder, 12 måneder og derefter igen efter 18 måneder. Det lyder skræmmende, ikke? Forældre til 4 måneder gamle børn læser sandsynligvis dette og fælder en tåre. Undskyld, det er ikke forbi, ikke engang tæt.

Hvad er 4 måneders søvnregression?

Så hvad er definitionen på 4 måneders søvnregression? Lad os fokusere på den ene, da det sandsynligvis er den, du har at gøre med. De fleste forældre tror, at den pludselige ændring i deres babys søvnrutine skyldes sygdom eller tænder eller voksende smerter. Disse kan alle være små faktorer, men den nitty gritty er, at de bare vokser.

Før de er 3 eller 4 måneder, sover babyer næsten hele dagen. Og det er også en dejlig, dyb søvn. Næppe noget kan vække dem. Men det er fordi det ikke ligefrem er en foryngende søvn, det er mere en genoprettende, hvor de kommer sig efter traumet ved at blive født.

Når dette er overstået, begynder babyer at sove lidt lettere. De bliver mere opmærksomme på deres omgivelser og indser endda, at de kan manipulere deres omgivelser. Dette skaber en aktiv, nysgerrig hjerne og en, der har levende drømme. Disse faktorer kan forstyrre søvnen, fordi babyen er ivrig efter at rejse sig og opleve verden.

Klare tegn på 4 måneders søvnregression

Der er så mange årsager og signaler at se efter, og de har sandsynligvis været der et stykke tid, du har bare ikke sat stykkerne sammen.

– Øget besvær

Babyer er alligevel mere kræsne. Det er bare noget, der følger med territoriet. De har ikke nogen anden måde at udtrykke sig på dette tidspunkt, og der er masser af enkle måder at berolige en kræsen baby på. Men når dette niveau af ophidselse stiger uden åbenbar grund, og det påvirker deres sengetid, så er du sandsynligvis i regression.

– Sov mere

Der skal være balance. Hvis baby ikke sover om natten, bliver de trætte i løbet af dagen. De begynder enten at tage hyppigere lur eller bare en, stor lang. Øget napping kan betyde enkle vækstspurter, men hvis det er ’tilfældet, skal de stadig sove om natten.

– Hyppig Natlig vækning

Dette tegn er slags en no brainer. Søvnregression er hyppig natvågen og manglende evne til let at vende tilbage til at sove. På dette tidspunkt i livet vågner de alligevel om natten til fodring eller bleeskift, men hvis du finder det for ofte (mere end to gange), er det sandsynligvis regression.

– Ændring i appetit

Efter 4 måneder er det svært at virkelig få en væsentlig ændring i appetitten, fordi babyer normalt har en streng diæt af modermælk eller formel. Men tegn at kigge efter er at nægte at drikke, vanskeligheder med at låse, spytte formlen eller en større stigning i at spise.

– Udrøstelig uden grund

Som jeg sagde før, er gråd og ballade en 4-måneders eneste egentlige måde at kommunikere eller udtrykke sig på. Så det forventes. Men når det kommer til det punkt, hvor mors snuggles og beroligende midler ikke trøster barnet, er det sandsynligvis et vist niveau af regression. Så lad det ikke komme dig ned. Mommys snuggles er stadig nødvendige og meget værdsat.

– Rastløs når de endelig sover

Endelig! Klokken er 04:00 og babyen har besluttet, at nok er nok, de skal sove lidt. Men du bemærker, at selv nu er de rastløse. De hviler ikke i samme stilling eller falder i den dybe søvn, som du ønsker, du kunne i det øjeblik. Det er fordi resten, de får, er lys, og deres kroppe er rastløse.

Hvad man kan forvente

   Tab af søvn – Det er klart, men nogle forældre synes stadig at være overraskede over tabet af søvn. Dette gælder både dig og babyen. Ingen af dem får nogen værdig hvile under en regression, så accepter det og find tid til at lurke, når du kan.

  • Øget utålmodighed – utålmodighed kommer igennem hos babyer via besvær. Men du, som forælder, vil også opleve det selv. Du får ikke tilstrækkelig hvile, og du er træt af at håndtere et barn, som du ikke synes at trøste. Ja, der forventes utålmodighed.
  • Følelsesmæssig – Som ny forælder følelser løber højt på en god dag. Men når man har at gøre med en regression, er følelser overalt. Du er træt, du føler dig bare forfærdelig, at din søde baby gennemgår noget, og intet du gør ser ud til at fungere. Du har lyst til en fiasko, for at sige det enkelt. Så forvent, at du vil være følelsesladet i løbet af denne tid. Det er helt normalt.
  • Betydelig vækst – Vækstspidser og bare normal , forventet vækst er to forskellige ting, men begge kan tilskrives søvnregression. Når det er passeret, kan du forvente en betydelig forskel i dit barns højde og vægt.
   • Mere tid med baby – Forvent at være sammen med dem endnu mere end normalt. Der vil være nætter, du tilbringer i sengen med dem, så du begge kan få en times søvn. Du vipper dem i stolen og går rundt om natten med dem i dine arme. Det er en hård tid, men også en bindingstid.

    Gør hver baby Oplever du det?

    Nej, ikke alle babyer har oplevelser med søvnregression. Min søn havde det aldrig, men min treårige datter vågner stadig hver aften. Hun har ikke sovet natten igennem en gang i sit liv. Det er noget, du kommer til at leve med og arbejde rundt.

    Hvis dit barn har nået en betydelig alder (over 5 år) og stadig beskæftiger sig med regression, kan det være en god ide at besøg lægen. Der kan være underliggende problemer som anæmi eller refluksproblemer.

    Hvordan er det anderledes end andre regressioner?

    Det er anderledes, fordi dette er den allerførste, dit barn sandsynligvis vil opleve. Når denne er gået, og den næste kommer omkring 8 måneder, er både dig og baby bekendt med processen.

    Det er altid svært at håndtere søvntab, men stol på mig, det bliver lettere hver gang. Lettere end det sidste, alligevel. Du finder din rille, finder ud af en rutine og lærer, hvad der fungerer for jer begge.

    Nap Schedule

    Hvis babyen ønsker at lur i løbet af dagen, så lad dem. En af de vigtigste ting ved søvnregression er, at søvn stadig er påkrævet. Du kan oprette en rutine senere, bare sørg for at de får hvile nu.

    Små, hyppige lur er bedre. Hvis de vil lure i lange perioder, skal du vække dem og holde dem vågen et stykke tid, før du lader dem falde i søvn igen. Dette hjælper med at holde deres “nætter og dage” på sporet. Hvis baby sover hele dagen, kan de let skifte deres opfattelse af de to.

    Så sigter mod korte, hyppige lur på ca. 60 minutter hver og forsøger at have perioder med at være vågen i mellem mindst 30 minutter.

    Hvordan man undgår eller mindst styrer det

    Enhver forælder ønsker at vide, hvordan man undgår søvnregression, men sandheden er, at det næsten er umuligt at undgå. Det er bare en del af at vokse og udvikle sig. Selvom der er babyer, der ikke oplever det. Når det er sagt, er der løsninger og måder at håndtere det på.

    – Tidlig sengetid

    Hvis de normalt går i seng kl. 19 og bruger timer vågen og græder, så prøv at sætte deres sengetid tilbage for at give dem mere plads til at få det ud af deres system. Prøv at lave sengetid kl. 18 og etablér en god rutine med bad, massage, sange og derefter sove.

    – Mere hyppige indføringer

    Vær ikke bange for at fodre dem oftere. Hvis det er det, de bliver ved med at vågne efter, og det er den eneste måde at få dem til at sove igen, så gå med det. Du kan bruge fodring som en krykke, du skal bare lære at bryde den senere, efter at regressionen er gået.

    Tip: Hvis du bruger fodring som en søvnkrykke (en måde at få baby på at sove) så tilføj ikke andre som at gynge, ligge med dem osv. En krykke er hård nok til at bryde senere ned ad vejen.

    – Stigende mængde mad

    En stor del af regression er, at babyen vil vokse. Så det er ikke en dårlig idé at øge mængden af mad, de spiser. I løbet af dagen skal du fodre dem, indtil de er tilfredse i stedet for at stoppe ved det foreslåede beløb.

    I løbet af natten forventes hyppige fodringer, men skar dem ikke korte. Lad babyen spise så meget, som de vil, og lad dem derefter sove igen. Deres kroppe råber efter noget; mere søvn, mere mad, mere … alt.

    – Masser af beroligende

    Selvom det måske føles meningsløst, når du har at gøre med det, kræver regression tonsvis af beroligende. Hold baby, vipp dem, syng for dem, leg mere i løbet af dagen, giv masser af kram og snuggles.

    Selvom de sandsynligvis slår arme og skriger på dig, og det er så meget fristende at bare give op, IKKE! Dette er en af de ting, der hjælper babyen med at komme igennem det hurtigere og lettere. På dette stadium realiserer de stadig deres verden og har brug for konstant beroligelse og trøst fra forældrene.

    – Justér soveværelse

    Prøv at gøre sovemiljøet lidt hyggeligere til babyen. Juster rummets temperatur en grad eller to køligere, sørg for, at lagnerne er pæne og bløde, men stadig lette og åndbare, og bloker alt påtrængende lys med mørklægningsgardiner. Opret det perfekte sted at sove, og de kan komme igennem dette lettere og hurtigere.

   • Tjek vores liste over foreslåede bedste barnesengemadrasser

    Tips til at klare

    Nogle gange hjælper de mindste ting os med at komme igennem en hård oplevelse, men det er ofte svært at realisere dem i øjeblikket. Så her er en lille påmindelse.

   • Forbliv rolig – Babyer fodrer vores energi. Hvis du er rolig, er de rolige (noget). Men hvis du er uregelmæssig og stresset, vil babyen tage fat på det og antage, at situationen kræver det. Det er svært, men bliv rolig. Lær nogle vejrtrækningsteknikker, der hjælper dig med at holde dig kølig.
   • Vær tålmodig – Denne slags går hånd i hånd med at forblive rolig, men tålmodighed er et must, når man håndterer regression på ethvert tidspunkt. Bare husk at baby ikke kan hjælpe det, de betyder ikke at holde dig oppe hele natten, og de har lige så meget af en hård tid som dig.
   • Bede om hjælp – Denne, tro det eller ej, er undertiden det sværeste tip at huske. Især som mor. Det er svært at give efter og bede om hjælp, det får os til at føle, at vi svigtede lidt. Men det modsatte er sandt. At bede om hjælp er en af de bedste ting, du kan gøre, og somme tider kan du løse hele situationen. Du er ikke god til babyen, når du er stresset, søvnløshed og lidt tålmodighed. Men prøv at undgå at lade det komme så langt. Hvis der er en anden forælder, så bed dem om at tage over, mens du tager nogle Z’er. Ring til dine egne forældre og bede dem om lidt hjælp. Selv en nær ven.

   Hvor længe varer det?


   Det kan føles som om det aldrig kommer til at ende. Dette er dit liv nu. Nul søvn og en baby, der ser ud til at hader dig. Men jeg lover, det går… et stykke tid. Derefter begynder den næste regressionstrin omkring 8 måneder.

   Afhængig af miljøet og dit barns individuelle temperament bør det indtil videre kun vare et par uger. Bare prøv at bruge mestringstipsene og hjælp babyen med at håndtere situationen så godt du kan. Det går meget hurtigere, hvis du bare “går med det”.

   Er du klar til at starte søvncoaching?

   Som jeg tidligere har nævnt, forvent at denne fase varer nogle få uger, men når du nærmer dig 3 eller 4 uger, kan du se efter tegn på, at det er tid til søvncoaching at begynde. Dette er når du langsomt begynder at coache baby tilbage i en dejlig natlig rutine.

   Er baby mindre kræsen?
   Nogle gange bliver vi bare så vant til, at de er kræsen, at det er svært at se, om det mindskes. Men efter et par uger burde det være, så vær opmærksom, og hvis du finder ud af, at du begge får lidt mere søvn, og temperamentet falder til ro, kan det betyde, at babyen kommer over regressionen og er åben for søvncoaching.

   Er de vågne mindre Ofte? Huzzah! Klokken er 04:00 og baby sov natten igennem! Du sov mere end en time ad gangen. Dette er en klar indikation af, at babyen er kommet forbi denne fase og vil være om bord til søvncoaching. Spiser de godt? Hvis baby ser ud til at udjævne sig med spisevaner og spise godt, så er det et tegn på, at deres kroppe har justeret sig nok til at være komfortable. Nu skal de være klar til at starte en anstændig søvnrutine.

   Sådan gendannes en rutine

   Så du har nået det. Både du og babyen er kommet ud i den anden ende af den frygtede 4-måneders søvnregression, og nu kan I begge hvile. Nå, ikke ligefrem. Nu skal du springe på muligheden for at indgyde en god rutine. Hjælp dit barn med at komme på rette spor og forstå, hvad det vil sige at gå i seng.

   – Vælg en sengetid

   Dette betyder, at du vælger et tidspunkt om aftenen og holder fast ved det hver nat. I denne alder er hvor som helst mellem 18-20 perfekt, så vælg et tidspunkt inden for det. Dette kaldes sengetid i den næste overskuelige fremtid. (som ikke er længe med babyer).

   – Start med et varmt bad

   Når dagen er færdig, og middagen er forbi, skal du køre et dejligt varmt bad til babyen. Brug nogle beroligende dufte som lavendel eller kamille i form af æteriske olier i badevandet. Det er bevist, at disse dufte hjælper med at sove.

   Efter badetid, gå ind i en beroligende massage med en beroligende lotion for at slappe af babyens muskler og få dem i søvnstemning. Ved at gøre dette hver aften fortæller det dem, at du gør dig klar til seng.

   – Læs en bog

   En del af at etablere en god rutine for sengetid er vaner. At læse en kort bog hver nat er en fantastisk måde at sætte det regelmæssige mønster på. Læsning er også en vigtig faktor i dit barns hjerneudvikling. Bonus!

   – Syng sange

   Afslut rutinen med at lægge babyen i sengen og synge et par sange for at fylde dem i den dejlige, behagelige søvn. Det kan tage et par nætter for den nye rutine at sparke ind, men giv ikke op. Det værste, du kan gøre er at stoppe efter et par nætter, det genstarter det hele.

   Du kan være interesseret i: Kend om søvnregressionstrin

   Konklusion

   Og det ved at indpakke tingene. Nød du denne detaljerede opdeling af 4-måneders søvnregression, hvad skal jeg gøre, og hvordan man kommer igennem det? Var det nyttigt? Hvis du har oplevet eller et område i øjeblikket oplever dette stadium af dit barns udvikling, er du velkommen til at kommentere del nedenfor med din egen historie.

SE OGSÅ:  Hvad er den bedste temperatur til søvn?