Forholdet mellem børn og søvn

Et af de mest diskuterede aspekter af børnepasning er søvn eller manglen på det, skulle jeg sige. I øjeblikket kæmper jeg for min side af sengen med min 3-årige. Af en eller anden grund vil han bare ikke blive i sin egen seng hele natten. Hvorfor er det? Gør dit barn det samme? Mængden af søvn, som et barn har brug for, varierer efter aldersgrupper. Der er virkelig intet magisk nummer, men ikke at få nok af det kan virkelig have en indvirkning på et barn. Her er en praktisk liste, der fortæller os, hvor mange timers søvn børn har brug for:

0- 2 måneder skal få 10,5-18 timers søvn

2-12 måneder skal være får 14-15 timers søvn

1-3 år skal være 12-14 timers søvn

3-5 år skal få 11-13 timers søvn

5-12 år skal have 10-11 timers søvn

Vil dit barn sove så længe? Sandsynligvis ikke, men det er ønsketænkning, ikke? Men hvis dit barn har problemer med at sove hele natten, kan der være en underliggende årsag. Her er hvad vi fandt ud af om forholdet mellem børn og søvn.

Søvn og nyfødte

Børn fra 0-3 måneder sover normalt fra 10,5-18 timer om dagen med en uregelmæssig søvn-vågne cyklus og 1 -3 timer med at være vågen. Denne cyklus interagerer med deres behov for at blive ændret, fodret og næret. Deres søvnperiode kan dog kun vare et par minutter til et par timer. Når en baby er søvnig, giver de dig besked ved at tøste, græde eller gnide øjnene. Når du ser dette, er det tid til at lægge dem i seng. Hvis du finder ud af, at din nyfødte sover mere om dagen end om natten, kan du opmuntre dem til at være mere vågen ved at udsætte dem for lys og støj eller ved at lege med dem. Desværre, hvis din baby bare ikke sover, kan der være et større problem ved hånden. En af de mest almindelige parasomnier, som en baby kan lide af, er søvnapnø.

Søvnapnø hos spædbørn

Når en baby har søvnapnø, stopper deres vejrtrækning. Når der er en delvis reduktion i deres vejrtrækning, kaldes det en hypopnø. Komplette pauser i vejrtrækningen kaldes apnø. Dette sker under REM-fasen i barndommen. De apnøer, som et spædbarn kan have, er obstruktive, centrale eller blandede. Disse vejrtrækningsproblemer har evnen til at forårsage alvorlige komplikationer, såsom mangel på ilt i blodet, kendt som hypoxæmi. De kunne også udvikle et langsommere hjerterytme, kendt som bradykardi. I mere alvorlige tilfælde kan babyen miste bevidstheden, og de skal derefter genoplives.

Tips til nyfødt sovende

Hvis du finder ud af, at din baby ikke har nogen underliggende årsag af deres frygtelige søvn, kan du prøve følgende metoder:

Identificer deres tegn på søvnighed ved at observere deres mønstre

Sæt dem i deres krybbe, når de er søvnige i stedet for allerede at sove

Læg ikke tæpper tæt på hovedet og læg dem i deres krybbe på ryggen

Prøv at tilskynde til mere nattesøvn

Søvn og ældre spædbørn

Babyer i alderen 4-11 måneder sover normalt g fra 9-12 timer pr. nat og kan tage en lur på 30 minutter til to timer hele dagen. Når de bliver døsige i seng i stedet for allerede at sove, er de mere tilbøjelige til at berolige sig selv, hvilket giver dem mulighed for at falde i søvn alene uden hjælp fra en forælder eller værge. De, der har lært at være afhængige af forældrenes hjælp, giver signaler, der fortæller forældrene, at de har brug for hjælp til at falde i søvn. Når det kommer til søvnproblemer, kan sociale og udviklingsmæssige problemer forårsage det. Spædbørn, der føler behov for at bruge deres forældre som sikkerhedstæppe, har et problem med at falde i søvn uden deres hjælp. I løbet af anden halvdel af året, omkring seks måneder, kan et barn føle en vis separationsangst. Sygdomme og øget udvikling af deres motoriske færdigheder kan også forstyrre deres søvn.

Tips til spædbarnssove

Mest af de søvnproblemer, som denne aldersgruppe gennemgår, er fra de trænede signaler. Der er dog nogle metoder, du kan prøve for dit barn at falde i søvn alene:

Sørg for, at de har en fast dag- og sengetidsprogram

SE OGSÅ:  Luftkvalitet og god søvn: Er de forbundet?

Opret en rutine for sengetid at de vil nyde

Giv dem et venligt søvnmiljø

Tilskynd uafhængig søvn

Søvn og småbørn

Når det kommer til småbørn, er 11-14 timer den anbefalede mængde søvn, som de skal få. Når de bliver 18 måneder gamle, vil deres luretider sandsynligvis falde til en gang om dagen, der varer mellem en og tre timer. Der er mange problemer, der kan føre til søvnproblemer, som kan være deres drev til uafhængighed, øget kognitiv, social og motorisk evne og separationsangst. Der er dog et problem, der rammer børn omkring 3-5 år, og det er noget, jeg personligt har gennemgået med min første søn.

Natterror

Pavor Nocturnus, også kendt som natterror, sker ca. 90 minutter i deres søvnstadium ved 3 eller 4 ikke-REM-søvn. Efter min erfaring bemærkede jeg, at mit barn sad op i sengen og skreg uden nogen åbenbar grund. Uanset hvor meget jeg forsøgte at vække ham, ville han bare ikke. Han ville være udrøstelig i et stykke tid, men det kan vare omkring 30 minutter for de fleste børn.

Han ville så gå tilbage i seng som om intet skete. I løbet af dette stadium kan andre børn opleve takypnø eller takykardi. Natterror er mest almindelig hos børn fra 3-8 år. Det er vigtigt at huske, at disse adskiller sig væsentligt fra mareridt.

Børn i skolealderen

I denne periode bør børn få 9-11 timers søvn. I løbet af denne tid er der mere for dem at blive distraheret af, hvorfor det ikke er mere almindeligt at få nok søvn i denne aldersgruppe. Børn bliver mere interesserede i skole, sport, tv og alt elektronisk udstyr, de måtte have for at holde dem vågen. Det er også på dette tidspunkt, at børn er mere tilbøjelige til at lide af søvnforstyrrelser. Det kan være svært at fortælle nøjagtigt, hvorfor dit barn ikke sover godt, hvorfor det er vigtigt at kigge efter de problemtegn, der kan betyde en faktisk søvnforstyrrelse:

Dit barn kan have et andet humør eller adfærdsmønster

De kaster konstant rundt i søvn

De skader forholdet mellem forældrene og dem

De vågner også op meget under søvn

Du vil måske kontrollere: Bedste bedtime historier for børn

Betydelige søvnforstyrrelser hos børn

Søvnløshed kan have mange bivirkninger, som inkluderer problemer i skolen, derhjemme og i personlige forhold. Søvnmangel kan også føre til adfærdsproblemer, hukommelsestab, dårlig koncentration, overspisning, langsommere reaktionstider, ulykker og skader på grund af manglende koordination og fokus. Det er vigtigt at genkende tegn på søvnproblemer, som kan hjælpe med at afgøre, om de har en søvnforstyrrelse.

Gå i søvne

Sleepwalking er en lidelse, der resulterer i, at barnet går rundt eller udfører anden adfærd, mens de sover. Det er mere almindeligt hos børn, end det er hos voksne, og det er mere sandsynligt, at det opstår, hvis barnet allerede er søvnberøvet. Børn kan være meget vanskelige at vågne op, når de sover, og vil sandsynligvis ikke huske, hvad de gjorde, mens de var i dette stat.

Børn, der lider af dette, kan også sidde op i deres seng, gå rundt i huset og endda forlade huset. Hvis du nogensinde er blevet bedt om ikke at vække en sleepwalker, er dette falsk. Det er faktisk farligere at ikke vække en end at vække en. Det skal dog gøres med forsigtighed, fordi de kan blive forskrækkede og kan blive voldelige.

Narkolepsi

Narkolepsi er en tilstand, der forårsager overdreven søvnighed, der kan påvirke alt i et barns liv, inklusive men ikke begrænset til akademisk og social funktion. Årsagen til narkolepsi er ukendt, men det menes at være en forstyrrelse i hjerneområdet, der styrer søvn og vågenhed. Det menes også at være et tab af et kemikalie i hjernen kaldet hypocretin eller orexin. Der er ikke noget specifikt køn, som det påvirker, og det rapporteres først før 15 år. Desværre er der ingen kur mod narkolepsi, men der er behandlinger, der kan hjælpe med at håndtere symptomerne, så barnet kan leve et normalt liv. Der er også receptpligtige lægemidler, der kan bruges til at behandle overdreven søvnighed i dagtimerne.

Obstruktiv søvnapnø

Et af de mest almindelige symptomer, når det kommer til obstruktiv søvnapnø (OSA) er høj snorken. Snorken kan derefter afbrydes af en blokering af vejrtrækningen med gispende og fnysende lyde, der kommer fra den opvågnede søvn. Når et barn ikke får god nok søvn på grund af tilstanden, kan de blive irritable, blive søvnige hele dagen eller have svært ved at koncentrere sig i skolen. En af de almindelige fysiske årsager til den indsnævrede luftvej er fra forstørrede mandler og adenoider. Overvægtige børn har også en øget risiko for OSA. Børn, der også har abnormiteter i underkæben eller tungen, har en højere risiko for at udvikle vejrtrækning.

SE OGSÅ:  Find de bedste soveværelsesfarver til søvn

Søvnløshed

Søvnløshed kan beskrives som at have svært ved at sove eller forblive i søvn, men hos børn kan det ofte kaldes adfærdsmæssig søvnløshed og skyldes oftest dårlig søvnhygiejne . Det er normalt ikke et problem, medmindre det begynder at forårsage funktionsnedsættelse i dagtimerne. Lige nu er der tre forskellige typer søvnløshed:

Akut søvnløshed: Dette sker kun kortvarigt på grund af visse livsforhold som stress eller dårlige nyheder. Dette sker normalt, når nogen er stressede på arbejde eller for nylig har mistet en elsket. Normalt løser denne form for søvnløshed sig selv uden indblanding.

Forbigående søvnløshed: Forbigående søvnløshed er kortvarig. Det kan kun vare tre nætter og derefter løse sig selv. Manglen på søvn kan skyldes støj, stress, medicin eller temperaturændringer. Jetlag kan også forårsage denne lidelse.

Kronisk søvnløshed: Hvis dit barn falder ind under denne kategori, har de oplevet tre eller flere nætter med forstyrret søvn og har varet mindst tre måneder. De kunne gå igennem dette på grund af en ændring i miljø, medicin, søvnvaner eller andre psykiatriske lidelser.

Angst er en væsentlig årsag til søvnløshed. Når børn er bekymrede for noget, såsom skole eller et forhold, kan de miste søvn ved at tænke på det. De kan føle sig overstimulerede, overvældede eller fast i tankerne om noget fra deres fortid.

Medicinske og psykiatriske lidelser kan også forårsage søvnløshed hos børn. De, der kan lide af ukontrolleret nat astma, allergier, kløende hud eller en tilstoppet næse kan også komme i vejen for deres søvn. Disse forhold kan være vedvarende og kan let ignoreres, indtil de bliver værre eller blusser op. Der er også et par neurale udviklingsforstyrrelser, der kan forårsage søvnløshed, såsom Aspergers, bipolar lidelse, autisme og mental retardation. Miljøfaktorer kan være en simpel årsag til dette problem. Støj, kulde, varme og lysforholdene i rummet kan påvirke søvn. Hvis dette er tilfældet, skal du sørge for, at deres soveværelse er fri for støj, forstyrrende lys og skal have en behagelig temperatur for dem at sove i.

Børn, der lider af søvnløshed, kan have et eller flere af følgende symptomer:

Vanskeligheder med at falde i søvn

Spænding

Søvnighed i dag

Depression

Hyperaktivitet

Manglende opmærksomhed

Aggression

Hukommelsesproblemer

Disciplinære spørgsmål

Humørsvingninger

Depression

ADHD

En nylig undersøgelse viste, at børn med ADHD havde højere søvnighed i dagtimerne end dem uden ADHD. Det blev også vist, at 50% af børn, der lider af ADHD, også har tegn på vejrtrækningsforstyrrelser, mens de sover sammenlignet med 22% af børnene uden den. Det er også blevet vist, at børn med ADHD lider mere af rastløse bensyndrom end dem uden det. Der er også en sammenhæng mellem dårlig søvn og ADHD-symptomer. En anden undersøgelse viste, at behandling af søvnproblemer måske også har været nok til at behandle ADHD. En undersøgelse, der bestod af 2.463 børn i alderen 6-15, de med søvnproblemer var mere tilbøjelige til at være impulsive, hyperaktive og udvise oppositionel adfærd.

Det kan være en god idé at læse: Alt hvad du behøver at vide om at sove i Børn

Konklusion

Krav til søvn for dit barn versus hvad de faktisk får, vil sandsynligvis ikke stille op. Der er flere faktorer, som nævnt ovenfor, der kan få dem til ikke at være i stand til at sove godt, hvilket fører dem til humørsvingninger og andre problemer, der er direkte relateret til søvnmangel. Det hele ned til konsistensen af deres døgnrytme. Hvis dette ikke er i orden, vil hele deres system også være det. Det er vigtigt at forstå tegn og symptomer på en søvnforstyrrelse, før det bliver for meget af et problem for dig og dit barn.