Har kvinder brug for mere søvn end mænd?

Det er en almindelig klage blandt mange mænd, at deres koner og veninder har tendens til at falde i søvn på sofaen halvvejs gennem at se en film. Mange af disse kvinder vil også gerne sove lidt tidligere end mænd og vågne op senere. Er dette tilfældigt, eller er der en videnskab bag disse søvnmønstre?

Det viser sig, at dette kan forklares, og kvinder har faktisk brug for mere søvn end mænd. Hvorfor er det? Vi vil undersøge dette spændende spørgsmål i nedenstående artikel, så fortsæt med at læse, hvis du er interesseret i at finde ud af svaret!

Hvorfor Kvinder har brug for mere søvn?

Den største forskel, der får kvinder til at have brug for mere søvn end mænd, er fordi kvinder multitask oftere. Multitasking bruger flere dele af deres hjerner, og derfor vil deres kroppe tilsvarende kræve mere søvn. I gennemsnit har kvinder brug for ca. 20 til 30 minutter mere søvn hver nat end deres mandlige kolleger. Kvinder vil tænke på mange forskellige ting på én gang og være i stand til at udføre disse handlinger på samme tid. Dette er noget, der har tendens til at skelne dem fra mænd, da mænd er mere ensartede på en opgave ad gangen. Det samme resultat vil dog forekomme, hvis en person har et meget kompliceret job og konstant har brug for at træffe beslutninger og bruge deres kritiske tænkningskompetencer.

En anden grund til, at mænd og kvinder har brug for forskellige mængder søvn, skyldes hormoner i kroppen. Hormonelle udsving er almindelige hos kvinder, især i visse uger af deres månedlige cyklusser. I løbet af denne tid har mængden af progesteron en tendens til at stige. Dette vil resultere i et øget behov for energi. Når en kvinde sover mere, gendanner hun den energi, der blev brugt op til at skabe de ekstra hormoner. Mangel på søvn kan forårsage grumpiness og fjendtlighed, som typisk tilskrives en, når en kvinde oplever sin menstruationscyklus. Disse symptomer skyldes den voldsomme mængde rasende hormoner og ikke får nok søvn til at kompensere for det.

Hvad sker der, hvis folk ikke får nok søvn?

Både mænd og kvinder vil få konsekvenser af mangel på søvn. For det første holder deres hjerner op med at fungere på det optimale niveau. Hvis du ikke får nok søvn, vil det medføre et tab af blodgennemstrømning til nøgleområder i hjernen. Disse områder er ansvarlige for komplekse tankeprocesser. Dette inkluderer din evne til at løse problemer og rationalisere ting samt mindske hastigheden på din kognitive evne. Et andet problem relateret til din hjernefunktion er din hukommelse.

Hvis du ikke sover nok, starter du at miste din evne til at bevare minder. Dette er alle problemer, der vil påvirke dit daglige liv samt potentielt skade din karrierepræstation.

Mangel på søvn vil også forårsage problemer i dit sociale liv. Irritation er et meget mere almindeligt symptom, som du kan opleve. Alt vil blive set i et mere negativt lys, som kan relateres tilbage til hjernen, der ikke rationaliserer ordentligt. Dette kan også føre til depression, som i nogle tilfælde er meget alvorlig. Ikke at være tilstrækkelig udhvilet kan have varige virkninger på en persons humør og opførsel. Venner og familiemedlemmer kan prøve at spørge, om de kan hjælpe, men en irritabel person vil sandsynligvis ikke acceptere noget og vil sende dem væk. Dette kan begynde at køre venner og familiemedlemmer væk, hvis deres hjælp konstant nægtes.

SE OGSÅ:  Hvad er søvngæld, og hvordan man kan slippe af med den

Der er mange andre fysiske konsekvenser, der kan opstå på grund af søvnmangel. For eksempel vil du være mere tilbøjelige til at gå op i vægt utilsigtet. Hormoner relateret til vægtøgning er tilsvarende forbundet med utilstrækkelig søvn. Ghrelin er et hormon, der øger folks appetit. Det har vist sig at være højt hos mennesker, der lider af søvnløshed. Dette betyder, at du spiser flere kalorier hver dag, hvis du ikke sover nok. Den overskydende vægtøgning fører tilbage til depressionstanker, og cyklussen fortsætter således.

Effekter af søvnløshed hos mænd og kvinder

Mangel på søvn eller dårlig hvile generelt påvirker os alle. Men det påvirker kvinder forskelligt end mænd på så mange måder.

– Hjertesygdom

Kvinder, der får mindre end seks timers søvn pr. Nat, hvilket er mindre end den anbefalede mængde, som de er, er langt mere tilbøjelige til at udvikle hjertesygdomme som koronar hjerteproblemer, hjerteanfald, kongestiv hjertesvigt og endda død. Mænd, der får den samme dosis på seks timer pr. Nat, er mindre tilbøjelige til at udvikle disse problemer så alvorligt, hvis overhovedet.

– Diabetes

Vores bugspytkirtel er det organ, der producerer og regulerer vores krops insulin. Mere hos kvinder. Hos mænd fokuserer det mere på produktion og regulering af enzymer i bugspytkirtlen, der hjælper med at nedbryde din mad. Men hos kvinder er insulinhåndteringen en stor ting. Uden det har de høj risiko for at udvikle diabetes. Når de har at gøre med søvnmangel, påvirker det direkte funktionen af større organer som bugspytkirtlen.

– Depression

Forestil dig, hvor langsom og umotiveret du er, når du ikke sov natten før. Forestil dig nu utallige nætter med manglende hvile. Det tager en vejafgift på din krop, men også din sindstilstand. Kvinder, der oplever søvnløshed over lange perioder, såsom i de første par måneder af fødslen af barnet eller endda under graviditeten, vil sandsynligvis møde virkningerne af depression. Hvis den ikke behandles, kan den styrte ned i et alvorligt problem, som selvmord eller lammende angst.

– Psykiatrisk Problemer

Mangel på søvn kan ødelægge dit sind på så mange måder. Du tænker ikke lige; din hjerne har ikke evnen til at formulere komplicerede tanker eller løse problemer. Forestil dig en maskine, der kører på den mest minimale mængde brændstof. Det er din hjerne med søvnmangel. Hele din krop skærer ned til sine mest basale funktioner bare for at komme igennem dagen. Lang eksponering for denne livsstil kan have skadelige virkninger på dit metals sundhed. Mere end hos mænd.

SE OGSÅ:  Kan du dø af en overdosis af Melatonin? Få den chokerende sandhed her

– Vægtproblemer

Det er ingen hemmelighed, at de fleste mænd har lettere ved at miste og opretholde deres vægte end kvinder. Kvinder er genetisk programmeret til at holde mere kropsvægt end muskelmasse, og de er nødt til at arbejde så meget hårdere for at holde sig i form. Når de står over for søvntab, kan kvinder nedad i en dårlig rutine med dårlig spisning, fordi de griber mad med højt sukkerindhold for at holde energiniveauet oppe. De har heller ikke den motivation og energi til at træne, hvilket har tydelige virkninger på kroppen.

Hvad kan du gøre ved at få nok søvn?

Alle, især kvinder, skal sørge for, at de hviler nok. Det er ikke en god idé at overbelaste dig selv, for det kommer kun tilbage som en negativ konsekvens. En ting, du kan gøre, er at tillade dig selv at lur i løbet af dagen. Uanset om det er en weekend eftermiddag eller lige før aftensmaden om aftenen, skal du ikke være flov, hvis du har brug for at hvile et stykke tid. At tage en lur på 20-30 minutter kan opdatere dine energiniveauer og gøre dig klar til at afslutte din dag. Du vil sandsynligvis også være i bedre humør efter at have fået den ekstra søvn, du har brug for.

En anden ting, du kan gøre for dig selv, er at få en god madras. En madras af dårlig kvalitet kan være årsagen til dine hyppige forstyrrelser om natten. Hvis du kaster rundt, er chancerne for, at du ikke er komfortabel nok. En gammel madras gemmer muligvis også en lang række allergener, der holder dig vågen om natten. Kæledyrshår og støv er almindelige eksempler på sådanne. At købe en dejlig ny madras kan være den nøjagtige løsning, du har ledt efter!

Konklusion

Det er bestemt ikke din fantasi, at kvinder har tendens til mere søvn end mænd. Kvinder har en anden kropssminke, der inkluderer mange forskellige hormoner, der får dem til at have brug for mere søvn. Hvis denne søvn ikke opnås, er der en lang række bivirkninger, som du virkelig ikke vil opleve. Der er en række løsninger, som du kan forfølge for at opnå den søvn af god kvalitet, du har brug for. Prøv at isolere årsagen til, hvorfor du ikke får nok søvn, og fokuser derefter på, hvordan du bedst tackler problemet. Og fyre, hvis du ser din kone eller kæreste snige sig en lur ind, skal du lade hende være i fred og lade hende sove!