Hvad er søvngæld, og hvordan man kan slippe af med den

Kæmper du for at falde i søvn om natten? Når du ligger vågen i sengen, kører dit sind i fuld fart. Men så i løbet af dagen trækker du din krop rundt som en, der lige er kommet tilbage fra de døde?

Nå, du er sandsynligvis i gæld. Nej, jeg taler ikke om penge problemer. Selv om dette er et almindeligt problem blandt søvnløshed. Nej, jeg taler om søvngæld. Ja, det er en egentlig ting. Og nu spekulerer du sandsynligvis på, hvad der er søvngæld, og hvordan man kan slippe af med den. Nå, forhåbentlig kan denne artikel hjælpe med at skabe klarhed i problemet og give dig de tip, du har brug for for at begynde at sove smartere.

Hvor meget søvn har vi brug for ?

Alle er forskellige. Jeg kender nogle voksne, der fungerer helt fint på mindre end fem timers søvn hver nat. Men jeg vedder på, at effekterne vises på indersiden. Dårlig hvile giver nogle alvorlige helbredsproblemer.

Børn og unge voksne har brug for meget mere søvn end en almindelig voksen. De vokser stadig, og deres kroppe gennemgår store ændringer. Mere hvile er en given. Ifølge The Sleep Foundation har de fleste unge brug for alt fra 8-10 timers snoozing hver nat for at klare sig godt om dagen.

Hvad angår en standard voksen, er intervallet kun 7-8 timer. Dette er mere end håndterbart, men flere og flere voksne springer over timer, holder sig op sent og vågner tidligt. Jo mere dette fortsætter, jo mere gæld får vi til at sove.

For detaljerede oplysninger, se vores artikel Hvor meget søvn har du brug for.

Så hvad er egentlig søvngæld?

Nå, det er præcis, hvordan det lyder. Jo mere du udsætter en god nats hvile, jo mere gæld får du til at sove. Din krop er bygget til at kræve en vis ernæring og hviletid for at fungere ordentligt. Hvis du springer over timer hver nat, begynder det at blive mere og tage sin vejafgift på din krop.

Så for hver time du springer over, er det en skyldt time. Til sidst skylder du så meget, at din krop vil kollapse af udmattelse. Vi ser dette ofte hos dem, der arbejder sent, lider af søvnløshed eller har andre faktorer, der arbejder imod dem, såsom en ny baby derhjemme.

SE OGSÅ:  Alt hvad du behøver at vide om søvnapnø

Det er vigtigt for dit helbred og din sikkerhed at finde tid til at få den krævede mængde hvile hver nat.

Farer ved søvngæld

Det er kun logisk, at dårlig hvile påvirker vores hjerner og motoriske færdigheder. Undersøgelser viser, at kørsel, mens du er træt, er lige så farlig som at køre fuld eller under påvirkning af stoffer. Det er skørt! Så hvorfor gør vi det?

At gå glip af en god nats søvn i lange perioder kan også resultere i nogle helbredsproblemer. Alt fra kræft til muskeltræthed. Når vi er vågen om dagen, opbygges et stof kaldet adenosin inde i vores systemer. Adenosine gør dig træt, så jo mere det bygger op, jo mere træt bliver vi. Når vi sover om natten, sænker vores kroppe mængden af adenosin i vores systemer, hvorfor vi føler os så opdaterede hver morgen. (forudsat at du fik 7-8 timer natten før)

Undersøgelser viser, at et stort antal arbejdsrelaterede ulykker skyldes tab af søvn snarere end uagtsomhed eller dårlig træning. Når du er træt, er du ikke fokuseret, bevæger du dig langsommere, og dine reaktionstider er langt væk.

Hvad forårsager det?

Der er så mange faktorer, der bidrager til søvngæld, at vi ville være her hele dagen med en liste over dem. Og vi har alle vores egne problemer og hindringer at tackle. Men der er de mest almindelige.

– Søvnløshed

Søvnløshed er bestemt hovedet her. Er en svækkende tilstand, hvor du kan prøve, du bare ikke kan falde i søvn. Mange af nedenstående faktorer falder ind i årsagerne til, at du kan lide af søvnløshed, men nogle gange er det et problem, som din læge skal løse. Søvnhjælpemidler kan hjælpe dig med at sætte dig tilbage på sporet, selvom de kan være vanedannende.

– Teknologi

Teknologi spiller en stor rolle her. Især i nutidens verden. Undersøgelser viser, at stirre på en lys skærm inden for en to-timers periode før sengetid kan tvinge din hjerne til at holde sig vågen. Lyset stimulerer dine øjenmuskler og bedrager din krop til at tro, at det er dagtimerne.

SE OGSÅ:  Jet-lags effekt på din søvn

På samme måde kan teknologi, der findes i dit soveværelse, medføre urolige nætter. Et internetmodem afgiver et uopdaget signal, men frekvensen påvirker vores hjerner og har vist sig at påvirke vores søvn.

– Stress

Stress har været der fra første dag med dette problem. Stressede situationer vil lade dig ligge i sengen natten efter natten. Når vi lægger os, slapper vores kroppe af, og vores sind vandrer. Under stress vandrer vi ud for at analysere ethvert problem i vores liv. Fjernelse af giftige former for stress i dit liv hjælper bestemt med at betale din søvngæld.

– Belysning

Belysning i dit soveværelse skal være svag og subtil. Der er virkelig ikke behov for at have lyse, skarpe lys derinde, undtagen måske dit skab. Sengelampe og en blød glødepære over hovedet er virkelig alt hvad du behøver. Skarpe lys har den samme effekt som at stirre på lyse skærme.

For mere vejledning til soveværelsesbelysning, se siden.

– Madrassekvalitet

Madrassekvalitet er lidt af en no brainer her. Hvis din seng ikke er behagelig, hvordan kan du muligvis få en god nats hvile, ikke? Vores rygsøjler skal ligge så flade og lige som muligt, når de hviler. Ellers oplever vi rygsmerter, hovedpine osv. Alt, hvad der kan holde dig oppe om natten. Investering i en rigtig god madras af høj kvalitet vil gøre hele verden forskellig over den søvnkvalitet, du får hver nat.

Konklusion

Så for at opsummere er der masser af faktorer, der kan bidrage til din individuelle søvngæld . Analyser dit liv, se hvad der holder dig oppe om natten, og tag det trin for trin. Har denne artikel i det mindste sat dig i den rigtige retning? Del og kommenter, hvis du har spørgsmål. Her er en hurtig liste over referencer, der hjælper dig med.

  • lagt teknologi to timer før sengetid
    • fjern hård, lys belysning fra dit værelse

    • invester i en god madras
    • arbejder på at skære stressende ting ud fra dit liv