Hvad er den bedste temperatur til søvn?

Har du nogensinde vågnet op efter en dårlig nats søvn og spekuleret på hvorfor? Vågner du nogle gange og føler, at du kun har sovet i fem minutter? Alle på et eller andet tidspunkt i deres liv kæmper for at sove om natten eller har søvnløshed.

Hvis du ikke får mindst seks timers solid, ubrudt søvn om natten, kan du føle dig groggy, irritabel og nå ud til kaffekanden. Mangel på søvn kan også forårsage langsigtede helbredsproblemer eller komplikationer, herunder hjertesygdomme, fedme og forhøjet blodtryk.

Vi kan ende med at bruge en formue på sovetabletter, naturlægemidler eller endda gå så langt som at købe en ny seng eller madras for at sikre, at vores seng er det afslappende fristed, vi har brug for. Men mange mennesker er ikke klar over, hvordan temperaturen i det rum, du sover i, faktisk kan have en enorm effekt på længden og kvaliteten af din søvn. Men hvad er den bedste temperatur til søvn?

Videnskaben bag søvn

Mennesker har brug for søvn for at leve vores hverdag – uden det finder du hurtigt normale opgaver sværere og kæmper for at komme igennem dagen. Men hvorfor er dette? Forskere afslørede, at søvn ikke handler om at spare energi så meget som at forbedre din hjerne. Mens otte timers hvile kun sparer 50 kalorier, er forbedringen, du ser i din hukommelse, fokus og endda tale efter en solid søvn, enorm.

Farer

Effekten af at være vågen i kun 24 timer kan faktisk være livstruende, og en undersøgelse, der blev udført i 2010, viste, at man var vågen en hel dag og nat, har den samme indvirkning på din krop som at have et alkoholindhold i blodet på 0,1 – over den lovlige grænse for drikkevaredrev.

Hallucinationer

Bliv vågen endnu længere, og du kan være i fare for søvnpsykose. Denne skræmmende klingende tilstand forårsager faktisk hallucinationer, hvilket betyder, at syge kan se, høre og endda smage på ting, der ikke rigtig er der. At være vågen i en længere periode kan også forårsage vrangforestillinger, hvilket betyder at du tror på ting, der ikke er sande.

Så at få en god nats øje vil ikke kun forhindre dig i at råbe på dine kolleger eller overleve på koffein alene, det er også meget vigtigt for dit helbred.

Du vil måske læse: Alt hvad du behøver at vide om søvnhallucinationer og søvnlammelse

Forskellige stadier af søvn

Det ser ud til, at du bare læg dig ned, luk øjnene og kør væk, men der er flere forskellige stadier af søvn. Den måde, du bevæger dig gennem disse faser, bestemmer også, hvor meget søvn af god kvalitet du får hver nat.

SE OGSÅ:  Sådan stoppes søvnlammelse

Først Stage

Den første del er let søvn. Du føler dig “halvt” i søvn, hvor dine muskler slapper af og slapper af efter dagen, og din hjerne begynder at blive stille. Du overvejer måske tingene i dit sind, når din hjerne begynder at bestille sig selv efter en arbejdsdag.

På dette tidspunkt er det stadig ret nemt at blive rystet tilbage til helt vågen. Hvis du nogensinde har lagt dig i sengen og derefter er blevet vækket hurtigt af en skarp støj, skyldes det sandsynligvis, at du var i et let sovefase.

Anden fase

Når vi passerer gennem let søvn, går vi ind i det, som forskere kalder ”sand søvn”. Dette sker normalt efter cirka ti minutters let søvn, og hvis du nogensinde har lagt ved siden af nogen, når de falder i søvn, kan det let genkendes ved en ændring i åndedrætsmønsteret.

Åndedrættet aftager, ligesom puls, og din krop er endnu mere afslappet. Hos en person med et sundt sovemønster varer dette omkring 20 minutter, og derefter går du videre til næste trin.

Tredje trin

Dyb søvn kommer efter de to første faser og er virkelig den søvn, der gør din krop bedst. I den tredje søvnfase producerer din hjerne deltabølger, der er høje og lave frekvenser. Interessant nok er kvinder kendt for at have mere delta-bølgevirkning end mænd. Din vejrtrækning og hjerterytme sænkes ned til den laveste hastighed i tredje fase af søvn.

Du vil måske læse: Sovende puls

Fjerde etape

Når du går ind i trin fire, kan det mærkes, da din vejrtrækning er rytmisk, og dine muskler næsten ikke bevæger sig. Du vil kende følelsen af forvirring og grogginess, hvis du pludselig vækkes af dyb søvn, da det kan tage flere minutter at få din leje og overvinde følelsen af at være desorienteret. Hos små børn er denne søvnfase, hvor de måske sover eller oplever natterror.

REM

Hurtig øjenbevægelse eller REM kan forekomme omkring halvanden time efter, at du falder i søvn. Du oplever normalt tre til fem episoder med REM pr. Nat. REM er når du ikke er ved bevidsthed, men din hjerne er stadig meget aktiv. Det er denne fase af søvn, vi oplever drømme. Efter en periode med REM-søvn begynder hele søvncyklussen igen.

Så hvordan kan temperatur påvirke søvn?

Temperatur har en enorm indflydelse på vores evne til at sove og forblive i søvn. Det kan være en god idé at holde dit soveværelse varmt og hyggeligt, men undersøgelser viser, at det faktisk ikke er den optimale temperatur for dig at få den bedste nats søvn.

SE OGSÅ:  Er det farligt at vække en søvngænger?

Generelt skal dit soveværelse være mellem 60 og 67 grader Fahrenheit for bedste søvn. Dette kan være lidt køligere end resten af huset på de fleste tider af året og meget køligere om sommeren.

Men hvorfor er dette? Nå, din krop forventer, at temperaturen falder, når natten falder. Og når du bevæger dig gennem de forskellige stadier af søvn, vil din kropstemperatur falde – når det laveste punkt, når du går i dyb søvn. Når din krop begynder at bevæge sig gennem stadierne og vække dig, vil den naturligvis øge din kropstemperatur som en måde at give dig et signal.

Dette betyder, at hvis dit værelse er for varmt til at begynde med, kan det rod med din krops naturlige signaler og forhindrer dig i at falde i søvn i første omgang. Det kan endda påvirke din evne til at passere i dyb søvn, og du kan sidde fast i lyset og den ægte søvnfase hele natten.

Hvad kan hjælpe dig med at få en god nats søvn

Sørge for at dit værelse har den rigtige temperatur ved at investere i en god termostat. Se på det sengetøj, du bruger, og sørg for, at det passer til sæsonen – tag vinterdynen af! Hvis du bor i virkelig varme klimaer, skal du overveje en madras kølepude for at hjælpe med at sænke temperaturen. Sørg for, at dit soveværelse er lidt køligere end resten af huset, og at der ikke er nogen træk, der irriterer dig.

Hvis du slukker for computeren og lægger din telefon i en time før sengetid, kan det også hjælpe dig med at sove. lettere, da det blå lys, der udsendes fra elektronik, forstyrrer dit søvnmønster.

Konklusion

Så næste gang du kæmper for at sove, og du har fluffet dine puder og lagt din telefon fra, så prøv disse få enkle trin for at hjælpe dig selv med at falde i det dybe, behagelige søvn.

  • Tjek temperatur i dit værelse
  • juster termostaten til en køligere indstilling
  • bære lettere tøj
  • læg alle enheder væk
  • Hvis du har nogle egne forslag eller ideer med hensyn til at indstille den rigtige temperatur til at sove, er du velkommen at kommentere og dele!