Søvnapnø – I hvilken fase af søvnen forekommer den?

At få en god nats søvn er vigtig for at bevare dit helbred og en sund livsstil. Der er dog mange faktorer, der kan kompromittere kvaliteten af din søvn, hvilket igen kan påvirke dit helbred og den generelle livskvalitet.

En sådan et problem, der kan hindre søvnkvaliteten, en person får, er søvnapnø. Søvnapnø er en søvnforstyrrelse, der får en person til at få pauser i vejrtrækningen eller øjeblikke med lav vejrtrækning. Dette betyder, at folk, der lider af søvnapnø, holder op med at trække vejret gentagne gange under deres søvn, og hvis de ikke behandles, kan det endda forekomme hundreder af gange om natten. Dette kan være yderst farligt, da det betyder, at hjernen såvel som resten af kroppen måske ikke modtager nok ilt.

Pusten i åndedrættet forårsaget af søvnapnø kan vare fra et par sekunder til et par minutter og kan ske mange gange om natten. Generelt kan dette identificeres ved høj snorken og endda kvælning eller fnys, når vejrtrækningen vender tilbage. Denne søvnforstyrrelse forstyrrer normal søvn, og det betyder, at de, der lider af den, vil opleve søvnighed, træthed og en generel følelse af træthed i løbet af dagen.

Forskellige former for søvnapnø

Der er to forskellige former for søvnapnø, disse er kendt som obstruktiv søvnapnø (OSA) og central søvnapnø. Der er visse forskelle mellem disse to forskellige typer søvnapnø, der gør deres behandlinger og symptomer forskellige. Lad os se nærmere på de to forskellige former for søvnapnø.

Obstruktiv søvnapnø (OSA)

Obstruktiv søvnapnø opstår, når der er en blokering af en slags, der forstyrrer luftstrømmen og påvirker vejrtrækningen. OSA er den mest almindelige form for søvnapnø. Det forekommer generelt på grund af, at blødt væv kollapser i bagsiden af halsen under søvn. Menneskekroppens muskler slapper generelt af under søvn. Især inde i halsen består luftpassagen af bløde sammenklappelige vævsvægge, som kan blive en hindring, der forhindrer luft i at passere og dermed stopper personens vejrtrækning.

SE OGSÅ:  Forbindelsen mellem smerte og din søvn

Mild eller lejlighedsvis obstruktiv søvnapnø kan forekomme på grund af tilstande som øvre luftvejsinfektioner, dette kan betragtes som mindre kritisk, men hvis du lider af kronisk eller svær søvnapnø, det kræver korrekt behandling for at forhindre alvorlige problemer såsom lavt iltindhold i blodet, søvnmangel og andre problemer, der kan opstå.

Central søvnapnø

Central søvnapnø opstår, når regelmæssig bevidstløs vejrtrækning bare stopper. I modsætning til obstruktiv søvnapnø er luftvejene ikke blokeret, men der er forstyrrelser eller ustabilitet i luftvejskontrollcentret, og hjernen er ikke i stand til at sende singler til musklerne for at trække vejret.

Hjernens respiratoriske kontrolcentre er ubalancerede, hvilket betyder, at kuldioxidniveauerne i blodet, der overvåges af en neurologisk feedbackmekanisme, ikke reagerer hurtigt nok til at opretholde en jævn respirationshastighed. Åndedrætssystemet skifter mellem apnø og hyperapnø, hvor vejrtrækningen sker hurtigere for at kompensere for vejrtrækningspauserne.

I perioder med central søvnapnø, sovende holder op med at trække vejret og starter derefter igen, der gøres ikke en indsats for at trække vejret, der er ingen brystbevægelser eller kæmper for at trække vejret. Dette er farligt, da længere perioder med ikke at trække vejret kan føre til mange komplikationer, såsom ikke nok ilt til hjernen og resten af kroppen.

Søvnstadier

Der er to store forskellige stadier af søvn, der er kendt som REM-søvn og ikke-REM søvn. REM står for hurtig øjenbevægelse, hvilket betyder, at vores øjne bevæger sig meget hurtigt i forskellige retninger. Denne hurtige bevægelse af øjnene sker ikke i ikke-REM-søvn. REM-søvn er den dybere form for søvn, og når drømme opstår, i dette trin ligner hjernen den måde, den ville være, når du er vågen.

På grund af det faktum, at REM-søvn er den dybere form for søvn, er musklerne mere afslappede. Selvom søvnapnø kan forekomme i ethvert søvnstadie, forekommer det oftest i REM-stadierne af søvn, og det er typisk værre i dette stadium. Dette skyldes, at især musklerne i den øvre luftvej er yderligere afslappet naturligt under søvnens REM-fase. Det skyldes, at mange individer kun lider af søvnapnø i REM-søvn.

SE OGSÅ:  Har kvinder brug for mere søvn end mænd?

Stadier af ikke- REM Sleep

Inden den dybere fase af REM-søvn når, passerer en person gennem tre forskellige ikke-REM-søvnfaser. Afhængig af sværhedsgraden af søvnapnø kan det også forekomme i disse faser af søvn.

Scene 1: Den første fase af ikke-REM-søvn opstår, når dine øjne er lukkede, og det er meget let at vække dig. Du kører bare væk og varer normalt i cirka fem til ti minutter. Søvnapnø starter sandsynligvis ikke på dette stadium, da kroppen ikke er helt afslappet, og muskeltonen stadig er delvist.

Trin 2: Anden etape starter, når du er i let søvn. Der er visse funktioner i dette stadium, der gør det tydeligt. I dette trin begynder din krops temperatur at falde, og din puls sænkes. Din krop begynder at forberede sig på en dybere søvn.

Trin 3: Dette er den sidste fase af søvn og er den dybeste fase af søvn. Det er sværest at vække dig fra denne søvn, og hvis du vågner, føler du dig desorienteret i et par minutter. Dette er den genoprettende sovende tilstand, hvor kroppen reparerer sine væv, genvinder knogler og styrker immunsystemet. Herefter når REM-søvn starter. Dette er stadiet efter REM-søvn. Dette vil også meget sandsynligt fremkalde søvnapnø, da kroppen er i en meget dyb søvn, og musklerne er meget afslappede.

Konklusion

Samlet set har søvnapnø to forskellige former, og hvis det ikke behandles, kan det være ret farligt for en persons helbred. Selvom søvnapnø kan forekomme i ethvert søvnstadie, er det mest sandsynligt, at det forekommer i de dybere søvnfaser, der inkluderer REM-søvn. Forhåbentlig var denne artikel i stand til at kaste lys over søvnapnø og de stadier af søvn, den forekommer i.