Vejledning til søvn og sengetøj til overvægtige

Fedme defineres som når en persons livskvalitet og sundhed kan påvirkes negativt baseret på deres forhold mellem kropsfedt og kropsmasse. En generel indikator for din korrekte kropsmasse kan beregnes ved hjælp af din højde og vægt for at afgøre, om du falder inden for en kategori af overvægtige eller overvægtige. Dette kaldes Body Mass Indicator eller BMI og giver en god måling af en ‘gennemsnitlig’ person, selvom det ikke kan tage højde for muskelmasse eller fedtophobning.

De fleste mennesker betragtes som overvægtige, hvis de er 20 % tungere end hvad de skulle være for deres højde, fordi det er på dette tidspunkt, at sundhedsproblemer ofte opstår på grund af overvægt. Overvægt kan føre til et utal af fysiske sundhedsmæssige problemer såvel som mentale ubehag på grund af de mange negative stigmas omkring fedme. Kardiovaskulær sygdom, forhøjet blodtryk, diabetes, gigt, astma og nogle kræftformer kan alle være forårsaget af eller negativt påvirket af dårlig vægtkontrol.

Hvad forårsager fedme?

Selvom mange mennesker fejlagtigt bidrager overvægt til stereotype livsstilsvalg, såsom dovenskab, dårlige spisevaner og sedentarisme – fedme kan også skyldes mange medicinske årsager. Negative stereotyper og body shaming omkring overvægt er også blevet noget af en samfundsmæssig norm, der driver dem, der søger efter hjælp og støtte, endnu længere fra det, de har brug for for at være sunde.

Selvom fedme kan skyldes dårlig spisning vaner og en stillesiddende livsstil, kan det også være forårsaget af metaboliske sygdomme, hormonbalancer, medicinske handicap, genetik og også dårlig hvile, som kan forstyrre normale neurologiske funktioner over tid. Hvis du kæmper med vægtproblemer eller ikke ser ud til at tabe sig, er det bedst at tale med din sundhedsudbyder for at udelukke eventuelle medicinske problemer, der bedst kan behandles med medicin, så du derefter bedre kan begynde at nærme dig alle vægttabsplaner, du måtte have .

Komplikationer

Nævnt ovenfor var et par af de medicinske problemer, der kan opstå i forbindelse med fedme. Livstruende og langvarig pleje af nogle af de resulterende sygdomme er ofte almindelige med kronisk overvægtige eller overvægtige. Desværre er det ofte svært at nærme sig vægttab for at forbedre helbredet på grund af nogle af de andre ubehag, der også opstår.

Bevægelse

Grundlæggende daglige opgaver og bevægelser, som vi tager for givet, kan være vanskelige eller umulige, hvis du er for tung. Bare at gå kan være en indsats, hvilket gør det vanskeligt at tabe sig på grund af den ekstra vægt, der bæres på leddene i dine hofter, knæ og fødder. Binding af sko, påklædning og stående fra siddende stilling kan også være en udfordring på grund af begrænset fleksibilitet eller manglende evne til at nå bestemte dele af din krop. Plus alt dette er lig med en ekstra belastning på dit hjerte og vejrtrækning, hvilket også gør dig kronisk træt.

Åndedrætsbegrænsninger

Åndedrættet er næsten altid kompromitteret på grund af ekstra vægt, da fedt ikke tillader, at dit ribbenbur udvides, som det skal, eller giver plads til din membran til at bevæge sig nedad. Arbejdet vejrtrækning begrænser også blodgennemstrømningen gennem din krop, hvilket kan forårsage svimmelhed og lejlighedsvis kronisk hypoxi – lavt iltindhold i blodet. Dette kan resultere i fedmehypoventilationssyndrom, hvor patienter har kronisk lave iltniveauer i blodet og for meget kuldioxid. Dette gør indånding dybt af et besværligt problem og begrænser bevægelsen yderligere.

Obstruktiv søvnapnø

Søvnapnø er en alvorlig lidelse, der får dig til at stoppe med at trække vejret under søvn. Luftvejen bliver blokeret gentagne gange, hvilket resulterer i snorken eller kvælning, og vækker ofte sovekabinen – yderligere forstyrrer hvile og afbryder søvncyklussen, der er afgørende for at understøtte krops sundhed og funktion. Den belastning, som overvægtige allerede lægger på deres vejrtrækning, resulterer ofte også i søvnapnø, og de fleste mennesker, der er overvægtige, kæmper også med denne lidelse.

Acid reflux

Acid reflux, eller halsbrand, er når mavesyre strømmer tilbage i spiserøret. Dette medfører et let til svær brændende ubehag gennem brystområdet og / eller halsen samt en dårlig smag i munden. Høje niveauer af mavefedt er ofte forbundet med dette problem, hvilket kan være utroligt ubehageligt, når man ligger i en tilbøjelig position.

Komfort

Naturligvis resulterer alle ovenstående i et øget ubehag både fysisk og mentalt for alle, der kæmper med deres vægt. Konstant udmattelse er en almindelig klage, som det er typisk dagligdagse bekvemmeligheder. Når man sidder eller lægger øgede trykpunkter, kan det være et problem, som det passer ordentligt i stole eller senge i standardstørrelse.

Dårlig søvn, trængt vejrtrækning og ubehagelig bevægelse er alt sammen en opskrift på en ond cirkel, der giver lidt støtte til en øget livskvalitet. Hvad der dog er vigtigt at bemærke, er at søvn kan spille en vigtig rolle i at hjælpe med at understøtte vægtrelaterede handicap og øge de mentale udsigter for at begynde at foretage de små ændringer, der i sidste ende vil føje til en stigning i støttende sundhedsfunktion. Ved at starte med forbedringer omkring søvnkvalitet kan man bedre tage resten.

Se vores relaterede artikel om søvn og fedme.

Du vil måske læse vores relaterede artikel: Hvordan hjælper søvn med vægttab?

Betydningen af søvn

Søvn er en kritisk komponent for dit generelle helbred. Det er afgørende for din fysiske sundhed, hjernefunktion og følelsesmæssige velbefindende – og hvis du ikke får nok af det, tager det ikke lang tid at mærke virkningerne. I gennemsnit skal en voksen få mellem 7 og 9 timers uafbrudt søvn hver nat, og mindre kan forårsage søvngæld, hvor din krop forsøger at lege indhente. Denne mangel på søvn kan med tiden bidrage til dårlig hukommelse, kæmper med problemløsningsopgaver, fysisk styrke og mange sundhedsmæssige problemer, herunder kamp for at opretholde en sund vægt.

Når vi går i søvn hver nat, hjerne går ind i en række søvnfaser, der cykles gennem flere gange. Disse faser er ansvarlige for varierende søvndybder og menes at være en del af vores behandlingscenter og hukommelseskontrol. Det betyder, at det understøtter kognitiv funktion, og det er det, der hjælper os med at løse problemer og lære nye opgaver.

SE OGSÅ:  Søvnapnø - I hvilken fase af søvnen forekommer den?

Derfor er det ikke underligt, at vores hjerner føles tåge og langsomme på dage, hvor vi ved, at vi ikke har sovet godt natten før . Søvn er også når vores krop heler. Muskel- og knoglevækst, vævsreparation, vending af cellulær skade, understøttelse af hormonfunktion og metaboliske ændringer er alle en del af foryngelses- og helingsprocesserne, som vores krop oplever, når den sænkes ned og går ind i en hvileperiode.

Søvn og vægttab

En historie med søvnmangel øger chancen for fedme på grund af et par forskellige faktorer. Først og fremmest hjælper søvn med at afbalancere hormoner, herunder hormonerne ghrelin og leptin, der styrer, om du føler dig sulten eller mæt. Når du ikke får nok søvn, stiger ghrelin-niveauerne, men leptinniveauerne falder, hvilket gør dig tilbøjelig til at spise for at producere mere energi. Din hjernefunktion er også noget deaktiveret, og beslutningskompetencer sænkes, hvilket stimulerer belønningsområderne i din hjerne. Dette gør dig mere tilbøjelig til at henvende dig til komfortfødevarer – såsom snacks med højt kulhydratindhold og højt fedtindhold. Alt dette kan også føre til en stigning i kortisol, stresshormonet, der signalerer din krop om at spare energi til brændstof.

Søvn understøtter også dit insulinniveau, det hormon, der styrer blodsukkerniveauet. Når dette afbrydes, kæmper din krop for at behandle sukker, stigende niveauer i din krop og øger risikoen for diabetes. Dette påvirker, hvordan dine fedtceller fungerer til at fjerne fedtsyrer og lipider fra blodbanen for at forhindre fedtopbevaring.

Søvn og fitness

Da søvn er en så vigtig del af dit helhedsorienterede helbred, vil mangel på det helt sikkert være negativt påvirke enhver fitnessrutine, du planlægger at indarbejde i dine vægtmål. Kronisk søvntab kan føre til et kraftigt fald i glukosemetabolismen, som regulerer kroppens normale funktioner. Når din krop bliver beskattet, vil din energi gå mere mod lindring af det stress, som dette lægger på dine organer, og efterlader mindre til alt andet. Dette betyder, at du er i stand til at udføre med fuld funktion, hvilket gør den bevægelse, du forsøger at indarbejde i en sundere livsstil, negeret.

Søvnprodukter

Det er indlysende, at søvn spiller en afgørende rolle for at få dig sundere, mere behageligt og bevæger sig mod et vægttabsmål. Men hvis du kæmper for at sove på grund af afbrydelser i din hvile forårsaget af vægtrelaterede symptomer, og alligevel kæmper for at tabe på grund af disse symptomer – så skal du først løse de problemer, der vedrører søvn for at komme videre med din vægt mål. Støttende sengetøj og sovehjælpere kombineret med søvnhjælpere kan hjælpe dig med at sætte dig på rette spor for at få kontrol over dine nætter og få den hvile, du fortjener.

Sengestel

Ikke alle senge rammer er skabt ens, og inden du køber en sengestel, skal du tage højde for den samlede vægtkapacitet, især hvis du deler en seng med en partner, kæledyr eller lejlighedsvis har børn, der kravler ind for at kæle med dig. Du ønsker ikke at skulle bekymre dig om at lægge for meget pres på din seng, hvilket kan resultere i stressede punkter eller værre, nogen form for brud eller kollaps. Dette er måske ikke kun pinligt, men kan også være farligt.

Sengestel i stål er virkelig din bedste mulighed, da de er lavet af et materiale af høj kvalitet skabt til tung bæring. De er måske ikke altid de smukkeste valg, men det betyder ikke, at du skal ofre stil for støtte. Med alle de mange hovedgavle og fodbrædder, der nu sælges separat for at oprette forbindelse til sengestel eller endda de mange DIY-tutorials online, kan du få præcis det, du vil have. Nogle rammer amy passer endda lige inde i en eksisterende, mere udsmykkede sengestel og fungerer udelukkende som den støtte, du har brug for, snarere end som en erstatningsseng. Justerbare baser kan også være gode valg for overvægt, da de bedre hjælper med at placere dig for komfort, vejrtrækning og også bevægelse ind og ud af sengen.

Madrasser

Jeres madras er måske den vigtigste komfortmulighed, du har for at introducere en bedre nats søvn. Overvægtige kroppe har en tendens til at have problemer med ubehagelige trykpunkter, en hurtig nedbrydning af materialer, problemer med mobilitet og varmelagring i deres madrasvalg, så det er vigtigt at lægge både tid og penge i kvalitetsartikler, der hjælper med at støtte både vægt og komfort hver nat. Som med enhver madras er din komfort specifik for de faktorer, der er unikke dig – såsom din vægt, højde og søvnposition. Hvis du ikke er interesseret i at købe et nyt produkt hvert par år, vil du købe et produkt af høj kvalitet fra starten.

Kvalitetsmaterialer inkluderer højt spoleantal, lavindvendige trådindvendige madrasser, og højdensitetsskum og hukommelseskum. Når du handler efter en madras, er det vigtigt at stille de spørgsmål, der hjælper dig med at få det, der passer bedst til din form og størrelse. Når du handler efter en ny madras, skal du overveje følgende for at finde det, der bedst passer til dine behov. Først skal du vide, hvad der ikke fungerede for dig på din sidste seng. Sov det for varmt? Var det for fast eller for blødt? At vide, hvad du ikke kan lide, hjælper dig bedre med at fokusere dig mod det, du kan lide og har brug for. Kend madrasens vægtbærende belastning, og overvej som en sengestel, hvem eller hvad der ellers kan være på sengen sammen med dig. Madras tykkelse er også en detalje, du bør overveje. Tyndere madrasser har naturligvis mindre materiale og sandsynligvis et tyndere komfortlag.

Tyngre vægte vil skabe større kompression, så det at have den lagunderstøttelse, du har brug for, er vigtig for et langtidsholdbart produkt og dit langvarige søvnhygiejne. En mellemstor til fast madras vil sandsynligvis også give dig bedre samlet support. Hvad der kan være ekstra fast for en let krop, kan føle sig mere i mellemområdet for fasthedsniveauer på grund af vægtforskelle. Kombineret med ma

Sengetøj / madrasbeskyttere

Da varmen holdes i din krop og spredes gennem din hud, bevarer større kroppe lettere en højere temperatur når varmen frigives langsommere. Plus, i fedme fungerer kropsfedt også som en isolator, der yderligere regulerer varmespredning. Dette kan være ubehageligt, især om natten, når det dækkes op af tæpper, der i det væsentlige yderligere fanger varme mod huden.

SE OGSÅ:  Alt om CPAP-maskinen

Madrasmaterialer kan også være en kilde til ubehag, da nogle materialer også lettere holder på varmen. Hukommelseskum er ofte en synder af dette, selvom mange virksomheder er begyndt at levere kølegelag for at give bedre åndbarhed på overfladen. Når vores kroppe bevarer varmen, sveder vi for at hjælpe med at køle os ned, hvilket også kan føre til ubehag ikke kun fra varmen, men fra den fugt, der efterlades, når vores krop forsøger at regulere sig selv. Madrasbeskyttere, der både absorberer og fugter fugt væk fra din hud og beskytter madrassen nedenunder, kræver en meget mere behagelig nat, men giver et sundere søvnmiljø og madrasgarantibeskyttelse.

Puder

Tidligere nævnt var nogle af de åndedrætsproblemer, der kan opstå på grund af fedme, som endda kan føre til søvnapnø. Hvordan din krop er placeret, påvirker din luftvej, og visse puder kan hjælpe dig i din komfort for at hjælpe med at lindre luftvejsobstruktion og lindre halsbrand. Din hals er den mest kropsdel, der er mest omtalt omkring det bedste pudevalg, og dit valg skal være drevet af din søvnposition, fordi den skal understøtte din samlede rygsøjlejustering. Tyndere puder anbefales til ryg- og mavesveller for at forhindre ekstra belastning på den øvre rygsøjle og for at holde din blokering af din luftvej. Sidesveller skal have en fast pude for at støtte nakkeområdet mellem skulder og øre samt for at holde rygsøjlen på linie.

Søvnpositionering

Hvis du bruger puder til at støtte dig op som en søvnpositioneringshjælp, kan du overveje de specialiserede kiler og puder, der er lavet specielt til dette formål. Søvnposition er allerede et vigtigt aspekt af din søvn, og når du lider af yderligere lidelser omkring din vægt, skal du overveje, hvordan du bedst kan forsørge dig selv hver nat. At sove på ryggen er faktisk den bedste position at sove i for dit helbred, især med en tynd pude, der holder nakken på linje med rygsøjlen. Placering af et rullet håndklæde eller pude under knæene er også meget nyttigt for rygmarvsstøtte. Men hvis du har søvnapnø eller åndedrætsbesvær, skal du muligvis sove på din side eller i en fastgjort position for at holde din luftvej mere åben.

Ergodynamiske sengestel kan hjælpe med dette. Dette er også nyttigt, hvis du lider af syre refluks. Venstre sidesveller skaber en forbedring af blodcirkulationen. Højre sveller tilføjer faktisk stress til deres kardiovaskulære system og bør undgås. Når du placerer dæmpning eller puder mellem dine ben, dæmper du også dine knæ og understøtter hofte- og ledjustering.

Søvnapnøaflastning

Søvnapnø kan være den mest forstyrrende af alle søvnforstyrrelser, da patienten bogstaveligt talt holder op med at trække vejret, ofte flere gange om natten. Dette er utroligt forstyrrende for søvn, og chancerne er, at du aldrig helt falder ned i en ægte hvile. Der er forskellige grader af dette, der kan forekomme, men det ses ofte i overvægtige kroppe, selvom det kan påvirke nogen. Der er et par løsninger til at hjælpe med en bedre nats hvile, og det er vigtigt at tale med en sundhedsudbyder for bedst at nærme sig dette problem for at finde den bedste fremgangsmåde.

Kirurgi og tandhjælpemidler er lejlighedsvis en valgmulighed afhængigt af sværhedsgraden af problemet, men de fleste af de værste tilfælde behandles med BiPAP- og CPAP-maskiner, der arbejder for at give luftgennemstrømning gennem luftvejene og holde dem åbne. Dette skal bruges om natten for at opnå maksimal fordel. Sidesove kan ofte hjælpe med milde tilfælde, ligesom specielle puder, der hjælper med at omplacere og holde hovedet i bestemte positioner for at hjælpe med bedre luftgennemstrømning, mens du sover.

Søvntips

At adressere individuelle ubehag først for at lindre dem eller fjerne dem helt bør være det første skridt mod hvile, men der er også mange søvntips, du kan medtage i din daglige rutine for at hjælpe med at give det bedst mulige søvnmiljø.

Undgå sukker, alkohol, koffein og tobak inden sengetid. Sukker og koffein kan forblive i dit system op til 6 timer og tvinger din krop til at behandle dem – hvilket får det til at være på arbejde i de tidspunkter, du måske vil være klar til at sove.

Dæmp din belysning og sluk for alle kilder til blåt lys, såsom tablets, telefoner, tv og computere. Denne blålys efterligner dagslys og reducerer hormonproduktionen af melatonin – en naturlig søvnhjælper, som din krop producerer.

Sænk dit rums temperatur for at understøtte ideelle sove temperaturer. Køligere rum mellem 60 og 67 grader fahrenheit betragtes som det bedste udvalg til at understøtte den naturlige madlavning, din krop oplever, når du falder i søvn. Dette gør det muligt for din krop at bremse både hjerterytme og vejrtrækning, så andre funktioner kan opstå.

Opret et natritual for at gøre dig klar til seng hver dag. Ikke kun understøtter dette din naturlige kropsrytme, men stimulerer dig mentalt til at hvile.

Konklusion

Hvis du, eller nogen du kender, kæmper med fedme og mange ubehageligheder, der kan ledsage den, ved, at hvile er et vigtigt element for at hjælpe med at leve en sundere livsstil. Afslappende søvn understøtter kroppen og kan danne et fundament for vægttab. Desværre forstyrres søvn ofte på grund af vægtrelaterede problemer, så det kan støtte mange andre sundhedsrelaterede problemer at nærme sig dette problem for en bedre nats hvile. Korrekt hvile tillader kroppen at helbrede og hjælper vægttabsfunktioner. Det er også mentalt stimulerende og giver et mere positivt udsyn for langsigtede resultater. Der er mange trin, man kan tage for at få en god nats hvile. Personlige vaner, korrekt placering, behagelige soveflader og komforthjælpere samt regelmæssig support fra din sundhedsudbyder er alt inden for din kontrol.