Søvnryk: Alt hvad du behøver at vide

Har du nogensinde ligget i sengen lige ved at gå i søvn, når din krop ryster dig vågen, og dit hjerte begynder at køre?

Hvis dette sker for dig, kan det føles som om den afslappende og rolige sengetid er langt væk for dig.

Du er måske endda kommet til frygt for at lægge dig i sengen om natten og forsøge at sove, da det chok, du føler gennem dette naturlige fænomen, er ubehageligt.

Hvad du måske ikke er klar over, er at tusinder af mennesker rundt omkring i verden lider af den samme oplevelse, og det har et navn – søvnryk, søvnspjæt, hypniske ryk, “hypnic” eller ”hypnagogic jerk.”

Definitionen af den hypniske ryk/søvnryk er en “ufrivillig rykning”, der sker lige som du er ved at falde i søvn. Det er også kendt som en hypnagogisk ryk, søvnstart, søvnrykket eller nattestart, og det føles som om nogen chokkerer dig eller får dig til at “hoppe”, mens du er vågen.

Du kan opleve andre hypniske ryksymptomer end indledende træk eller rystelser, der inkluderer et racerende hjerterytme, hurtig vejrtrækning, svedtendens og endda en følelse af chok, som om du snævert har savnet at blive ramt af en bil eller fået et skud af adrenalin.

Hvis du lider under dette hver nat, kan livet virke uudholdeligt, og det kan forårsage angst. Den gode nyhed er, at der er en kur, og at der findes naturlige behandlinger, der hjælper dig med at falde i søvn uden denne ufrivillige muskelbevægelse.

Jeg har sammensat en guide til hypniske ryk og årsager til behandlinger dig, hvis du lider af dette problem.

Så læs videre for at blive bedre informeret om dette fænomen og find ud af, hvad du kan gøre for at reducere dem og endda forhindre dem i at ske helt.

Lær mere om Exploding Head Syndrome og alt hvad du behøver at vide

Introduktion til søvnryk

Så hvad er det “hypniske ryk”? Dybest set er det en stærk følelse af chok og ufrivillig bevægelse, når en person falder i søvn. Det kan også få dig til at føle, at du falder, eller at du er faldet og rammer sengen, selvom du forbliver stille indtil sidste øjeblik, når du rystes vågen.

Det er mest almindeligt hos mennesker med uregelmæssige sove cyklusser som dem, der arbejder hele natten eller forældre til nyfødte babyer. Selv mennesker, der lider af søvnløshed, eller som ikke er i stand til at sove hele natten, vil lide af dette mærkelige fænomen på et eller andet tidspunkt i deres levetid.

SE OGSÅ:  Hvor lang tid skal det tage at falde i søvn?

Hvad er søvnspjæt?

Det hypniske, eller hypnogiske rykke, er den faktiske bevægelse og følelse, du oplever. Det er pludselig og kan lade dig føle dig vågen eller forstyrret i et stykke tid efter selve “rykket”. Nogle mennesker slår ud eller bevæger deres arme og ben, når de oplever en hypnotisk ryk, mens andre måske bare hopper eller rykker let. I nogle få tilfælde ledsages en hypnisk rykk af en vokal støj som et råb eller skrig, når kroppen reagerer på den voldelige karakter af en kronisk hypnisk rykk.

 

Oplevelsen varierer fra person til person, nogle mennesker bevæger sig kun lidt og oplever kun en eller to episoder, før de endelig kommer i søvn, men i alvorlige tilfælde kan den syge være vækket eller rystet vågen fra den næsten søvn stat kontinuerligt hver aften. Dette er når fænomenet bliver besværligt og kan begynde at påvirke en persons hverdag og ydeevne på arbejdspladsen. Så mange som 70 procent af mennesker lider af hypniske ryk, så det er rimeligt at sige, at de fleste mennesker vil opleve dette mindst en gang i deres levetid.

Hvad forårsager det og hvorfor forekommer søvnryk?

Der er mange teorier om hypniske ryk, og ingen har endnu fundet det endelige svar på dette årtusind gamle problem. AAOSM har studeret dette problem, og forskere kom med en bred vifte af årsager, herunder angst, kaffe, stressende problemer og endda motion for sent om natten.

Selvom disse ting har et anekdotisk link, og det er rigtigt, at mennesker med dårlige søvnvaner lider under dem, forekommer de også tilfældigt hos helt normale mennesker, der får nok søvn. En anden mulig årsag til den faldende fornemmelse, der følger med hypniske ryk, er hjernens misforståelse af, hvad der sker. Når dine muskler slapper af, når du lægger dig for at sove, kan hjernen fejlagtigt fortolke musklerne, der slapper af, som det faktum, at din krop faktisk falder. Derfor får din hjerne panik og sender signaler til dine muskler for at vågne op og hænge på! Og det er din hypniske jerk.

Narkotika og alkohol kan også forårsage hypniske ryk og i nogle (ganske sjældne) tilfælde der er fundet hypniske ryk i mennesker med hjernelæsioner. Det er endda et symptom på Parkinsons sygdom, men rolig, hvis du oplever dette – det betyder ikke, at du vil blive diagnosticeret med en langvarig sygdom.

SE OGSÅ:  Bivirkninger ved at sove på en dårlig madras

At være meget træt eller for udmattet er en anden årsag til dette ryk før søvn, hvilket kan gøre det endnu mere frustrerende for den lidende, da de måske desperat ønsker at sove, men forhindres af trækninger. Stress er også navngivet som en af de medvirkende faktorer, da følelsen af at være konstant på kanten eller i ”høj beredskab” igennem dagen er vanskelig at ryste af, når man vil slappe af og falde i søvn. Træning sent på dagen eller for tæt på sengetid kan også få dig til at blive hypnotisk og søvnproblemer.

En anden virkelig interessant teori er, at denne ufrivillige stimulering faktisk er et resultat af evolution. Da vi stammer fra primater, ville den hypniske rykk have hjulpet vores forfædre med at forblive i et træ, da hjernen forvekslede følelsen af muskler, der slappede af for at falde fra højdepunktet! Denne ejendommelige hjerneledning kan have været hos os, selvom vi har udviklet os gennem millioner af år.

En anden udviklingsbaseret forklaring på denne følelse er, at din hjerne ryster dig vågen, så du kan kontrollere, at området stadig er sikkert – en praktisk sikkerhedsmekanisme for vores forfædre, der havde store og farlige rovdyr at passe på, men en moderne irritation, når vi bliver trygt sammen i sengen. Det kan være, at du identificerer dig med nogle eller endda alle disse årsager, men det kan stadig ske tilfældigt, selvom du sover rigtigt, træner tidligt og holder dig væk fra stress, koffein eller alkohol. Nogle lægemidler kan også forårsage dette problem, så det er det værd at spørge om en læge, hvis dette er kommet pludselig, og du tager ny eller anden medicin.

Hvordan ser et søvnspjæt ud for en anden person?

Hypniske ryk anderledes end hver person, og nogle er mere voldelige end andre. Denne YouTube-video viser en person, der lider af et ekstremt tilfælde af hypniske ryk, og det viser hende, at hun gentagne gange ryster, er vokal og slår stærkt ud, da hun forsøger at falde i søvn.

 

Denne form for kronisk hypnisk rykk er heldigvis sjældnere end den slags, som 70 procent af befolkningen lider, men det er let at se, hvorfor det er foruroligende ikke kun for den syge, men for partnere eller ægtemænd og koner, der skal være vidne til deres elskede kæmper med denne forfærdelige følelse. Det er endda til stede hos babyer og små børn, som tilføjer brændstof til spekulationsbranden, at det ikke kun er relateret til stress eller træning inden sengetid.

Hvis et barn er overtræt eller har været oppe før sengetid. , de kan godt opleve denne følelse og kæmper for at komme i søvn, hvilket kan være frustrerende for forældrene såvel som barnet. Det kan komme igennem hele barndommen, når børns hjerner udvikler sig, og deres søvnmønster ændres. Selvom det kan være ubehageligt at se, er det ikke skadeligt, og som enhver, der har lidt af dem, ved, går det snart forbi.

Den bedste ting at gøre er at stille dit barn stille og sætte dem i søvn igen. Hvis det fortsætter eller bliver kronisk, så søg råd fra en søvnspecialist.

Er en hypnotisk ryk en søvnforstyrrelse?

Alene, denne følelse er ikke en søvnforstyrrelse, men som forklaret ovenfor kan det være et resultat af en anden søvnforstyrrelse, eller det kan godt får dig til at lide en. Gentagen søvnstart kan forårsage angst og panikanfald. Frygten for at lide et hypnisk ryk, når du falder i søvn, kan udløse andre problemer med din søvn og forårsage forstyrrelser eller søvnbesvær.

Selvom en hypnisk rykk i sig selv ikke er en søvnforstyrrelse, kan det let være forvekslet med en kronisk og ret farlig søvnforstyrrelse kaldet søvnapnø. Det er her din vejrtrækning og luftveje bliver blokeret, når muskler og væv i din hals slapper af og kan blokere dine luftveje i ti sekunder eller mere. Dette kan få dig til at ryste vågen, da din hjerne reagerer på den mangel på ilt, der kommer igennem og sender et paniksignal til dine lemmer.

Du kan opleve, at du snorker og ser andre symptomer som støjende vejrtrækning og korte perioder, hvor der er slet ingen vejrtrækning. Det er ret vanskeligt at diagnosticere alene, da den syge ofte ikke er klar over, at de har problemer med at trække vejret, og det er “spring” -følelsen, der får dem til at vågne, hvorfor det forveksles med en hypnisk rykk.

Prøv at filme dig selv, eller bed om en konsultation på en søvnklinik for at komme til bunden af problemet. Ubehandlet søvnapnø kan føre til kræft, slagtilfælde eller endda forårsage død, så hvis du har mistanke om, at dette kan være årsagen til dine hypniske ryk, så gå direkte til din læge.

være interesseret i alt hvad du behøver at vide om søvnapnø

 

Hypniske jerker og angst – en ond cirkel

Som nævnt ovenfor kan frygten for at lide et hypnisk ryk, når du falder i søvn, forårsage angst, men angst i sig selv kan forårsage hypniske ryk. Dette kan efterlade de syge i en ond cirkel, hvor de frygter og føler sig ængstelige over at sove og angst og panikanfald faktisk forværrer situationen. Det kan føles som om du kæmper en tabende kamp, når du står over for de to problemer side om side, men der er teknikker og tip, du kan bruge til at komme dig ud af denne situation og tilbage til en afslappende nats søvn.

En af de bedste ting at gøre er at stoppe med at passe på hvor meget søvn du får og planlægger ikke at sove overhovedet. Dette lyder som underligt råd, men mange ender med at gruble og bekymre sig om, hvor meget søvn de får, før deres hoved endda rammer puden. Dette gør bare hele situationen værre.

Men hvis du siger til dig selv, at du ikke får fulde otte timer og slutter fred med det, fjerner du den største bekymring, som sandsynligvis er ting der holder dig vågen. Det kan føre dig til at få en god nats søvn, og angst og ekstrem træthed vil også gå – hvilket reducerer din risiko for at få en hypnisk ryk. Der er andre ting, du kan gøre i løbet af dagen for at håndtere angst og stoppe med at bekymre dig om ikke at kunne sove.

At føre en journal er en af de første ting, du kan gøre for at tackle angst, og det vil også hjælpe dig med at identificere eventuelle udløsere, der gør din bekymring og stress værre. Når du skriver dine tanker ned fra dagen, kan du fysisk forestille dig, at de forlader dit sind og hviler på papiret. På den måde rydder du mentalt dit sind før sengetid, hvilket vil stoppe dig med at tænke over dagen.

Hvis der er specifikke ting, du bekymrer dig om, og ting du ikke kan finde en løsning til, så skriv dem ned kan også hjælpe.

Lav en liste over ting, du er bekymret for før sengetid, og selv hvis du ikke har fundet en løsning, kan du sætte dem ud af dit sind i den viden, at de er sikkert nedskrevet og kan håndteres om morgenen. At konfrontere obsessive tanker eller tilbagevendende bekymringer kan også hjælpe dig med at tackle dem og berolige dit sind.

At identificere, hvornår dine tanker bliver gentagne og usunde, er en god teknik til at få dit sind ud af den automatiske angstindstilling. Hvis du virkelig kæmper, skal du søge en terapeut og tale igennem dine problemer. Kognitiv adfærdsterapi, hypnose og andre talende terapier kan hjælpe dig med at arbejde igennem de problemer, der forårsager angst.

Hvis du distraherer dig selv fungerer det, læser en bog eller lytter til en lydbog med lav lydstyrke gennem hovedtelefoner, så du kan koncentrere dig om noget andet, der hjælper dig med at gå til søvn. Meditation, mindfulness og endda yoga er også gode måder at bekæmpe angst på og som følge heraf mindske risikoen for at lide hypniske ryk og bryde den cyklus.

Virkningen på Dit liv

Kroniske eller voldelige hypniske ryk kan forårsage reelle problemer for mennesker og påvirke deres arbejde og hjemmeliv. Hvis de hypniske rykker får dig til at miste søvn, kan du gemme problemer for fremtiden. Bivirkningerne af søvnmangel kan forårsage skader på kort sigt, men fortsat søvnmangel kan være virkelig farligt. Vi kender alle følelsen efter en dårlig nats søvn, den groggy langsomme følelse, dårligt humør og et svækket immunsystem er øjeblikkelige problemer, som du kan lide efter bare en nat uden eller forstyrret søvn.

Over tid kan du lide vægtøgning, depression, hjertesygdomme og forhøjet blodtryk. Denne søvnmangel kan få dig til at blive mindre produktiv på arbejde eller have lavere energiniveauer for at tilbringe tid sammen med din familie. Derfor er det så vigtigt at tackle årsagerne til denne ubehagelige følelse så snart du kan, før den eskalerer.

Du er måske interesseret i: Forbindelsen mellem søvn og dit hjertesundhed

Sådan stopper du søvnryk

Den gode nyhed er, at der er masser af ting, du kan til behandlinger med hypniske ryk . Når du løber gennem behandlingerne en efter en, skal du være i stand til at isolere, hvad der forværrer dit problem mest og derefter tackle det for at få dig tilbage til en fredelig aften. For det meste er det også alle homøopatiske behandlinger.

Koffein undgås også bedst, hvis du ikke vil føle de ubehagelige effekter. Selv en kaffe om eftermiddagen kan påvirke din søvn natten over, og mangel på søvn kan forårsage hypniske ryk. Prøv at holde koffein på et minimum, og hvis du virkelig skal have det, så tag en morgenkaffe og prøv at undgå endnu et koffeinforøgelse forbi omkring middag.

Undgå alkohol vil forbedre din evne til at sove og undgå hypniske ryk. Det er et stimulerende og et depressivt middel, så det kan påvirke den kemiske sammensætning i din hjerne og gøre det vanskeligt at sove eller forblive i søvn. Mens det er ret fristende at slå et par glas vin tilbage, da det hurtigt sender dig i søvn, vil den søvnkvalitet, du får, blive påvirket, og du kan komme til at lide hypniske rykker midt om natten som et resultat.

Når du træner for tæt på sengetid, kan du spole din krop op og spænde dine muskler, hvilket er en af de kendte årsager til hypniske ryk. Prøv at træne om morgenen eller kun træne en afslappende træning, såsom yoga eller pilates, om aftenen i stedet for at løbe eller træne en intensiv træning. Forbedring af dit søvnmønster er også en nøglebehandling for hypniske ryk, da så mange syge finder dem forværrede eller kommer på, når de er udmattede eller ikke har haft en nat med ubrudt søvn. Sæt dig i en rutine før søvn.

Dette kan omfatte at tage et varmt bad, lytte til et stykke musik eller lydbog, drikke et afslappende bryg som kamille, pebermynte eller kakao og skære skærmtid eller e-mail i en time før sengetid. Du skal også sørge for, at dit soveværelse er et afslappende og roligt søvnmiljø.

Slip af med tv’et, sørg for at det har den rigtige temperatur, og din seng er fri for for mange puder eller tæpper, der kan betyde du sover i en akavet position. Forbud telefoner, tablets eller andre elektroniske enheder, og hvis du virkelig har brug for en distraktion, skal du få en bog eller en farvebog til brug, inden du går i seng. En god blind er også nyttig, hvis du er på natvagt, ligesom en søvnmaske for at sikre, at din hjerne bliver narret til at tro, at det faktisk er nat.

Prøv at gå i seng en time før du rent faktisk skal sove, det giver dig tid til at slappe af uden at føle, at alt for velkendt pres om at ”skulle” gå i seng for at få det indstillede otte timer. Magnesium og calciumtilskud kan også hjælpe dine muskler med at slappe af og stoppe dem med at blive spasmerende, så prøv at sikre dig, at du får rigeligt med din kost eller tager et anbefalet supplement.

Dette er let at sige og svært at gøre (især hvis du har et krævende job eller en nyfødt baby!) men prøv ikke at lade dig blive træt. Sørg for, at du planlægger, og hvis du har en lang dag og ikke meget søvn, så prøv dit hårdeste at bygge på et stykke tid for at indhente og komme tilbage på sporet med din søvn. På lang sigt vil dette kurere dine hypniske ryk, og du finder, at jo mere søvn du har, jo sjældnere bliver episoderne. Invester også i noget kvalitetssengetøj og en god madras. Undersøgelser har vist, at opretning af din seng og et hyggeligt tilflugtssted til at falde i søvn i forbedrer den søvnkvalitet, du får dramatisk.

Vi håber, at du nød denne liste og har lært noget om hypniske ryk, hvorfor de sker, hvad det faktisk er, og hvordan du kan hjælpe med at reducere dem eller stoppe dem helt.

Vi har gennemgået de sandsynlige årsager, og selvom ingen ved 100%, hvad der ligger bag disse mærkelige episoder, er der et par ting, der vides at gøre dem værre eller bringe dem videre, herunder drikke koffein, sen træning og endda mangel på magnesium.

Hvis du er en person, der kæmper med hypniske ryk, eller hvis du sidder fast i angstcyklussen og disse ufrivillige spasmer, så håber vi, at denne artikel har givet dig mere indblik i tilstanden, dens årsager og givet dig nogle ideer som hvordan du kan behandle det og bringe det ned til et overskueligt niveau.

Hvis hypniske ryk forstyrrer din søvn, skal du kontakte din læge.

Del venligst denne artikel, hvis du har fundet det nyttigt, og kommenter nedenfor, hvis du har flere tip og råd til folk, der lider af søvnryk.

For mere information, læs Videnskab.dks artikel om søvnryk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *