Alt om CPAP-maskinen

CPAP-maskinen er et vigtigt stykke teknologi for mange mennesker.

Det er typisk forbundet med søvnapnø, men hvordan fungerer det? Er det noget, du muligvis har brug for? Og hvis du gør, hvad er mulighederne derude? Kort sagt kan en CPAP-maskine hjælpe dine nætter med at gå meget bedre i visse situationer, men hvad er den bedste opsætning?

Hvad er en CPAP-maskine?

En CPAP-maskine bruges til at administrere kontinuerlig positiv luftvejstryksterapi. CPAP står således for kontinuerligt positivt luftvejstryk. Ideen bag maskinen og terapien er, at lufttrykket i halsen øges, hvilket hjælper det med at forblive åbent og uhindret, når du trækker vejret ind. Dette kan føre til reducerede snorkeproblemer samt reducerede komplikationer fra obstruktiv søvnapnø.

Der er et par dele, der udgør CPAP-maskinen. Først er hovedenheden, der udfører alt arbejdet. For det andet er en slange, der er fastgjort til en tredje del, en maske. Der er faktisk flere typer masker samt et par forskellige enhedsformater.

For masker er der den slags, der dækker både din næse og mund, der ligner en kirurgs maske. Der er også en anden slags, der bare dækker din næse, som faktisk er den mest almindelige. Det kaldes en nasal kontinuerlig positiv luftvejstrykmaske eller NCPAP. Endelig er der en stil, der har to ben, der går ind i din næse.

Maskinerne har ændret sig gennem årene og kan læne sig mod at være ret omfangsrige. I de senere år er der dog udviklet nogle, som ikke kun er mindre, men også bærbare og kan bruges under rejsen, f.eks. På et fly eller en bus.

Du kan være interesseret i: Bedste CPAP-maskine

Hvorfor bruge en CPAP-maskine?

Hvis du er træt hele dagen, selvom du har en hel nats hvile , eller hvis du får at vide, at du ofte snorker, kan du lide af obstruktiv søvnapnø. Dette er en tilstand, der opstår, når noget forhindrer luft i at komme til lungerne, mens du sover.

Når dette sker, skal resten af din krop arbejde hårdere for at kompensere. Brystet og membranen skal arbejde ekstra hårdt for at trække luft ind, da de skal gøre det med tilstrækkelig kraft til at komme forbi blokeringen. Hvis du ikke bruger en CPAP-maskine, kan det begrænse din evne til at trække vejret let, mens du sover.

Du vil måske læse: Sådan bruges en CPAP-maskine?

Hvad er obstruktiv søvnapnø?

Som nævnt før, obstruktiv søvnapnø er en tilstand, hvor din vejrtrækningspassage er delvis eller helt blokeret, mens du sover. Faktisk ved du måske ikke engang, at du lider af det, hvis du sover alene.

Hvad der typisk sker, når søvnapnø sparker ind, er at du dybest set holder op med at trække vejret. Når din krop kæmper for at få luft ind, gisper du højt, når du er vågnet lige nok til at inhalere. Du bemærker sandsynligvis ikke engang, at dette er sket, men nogen der sover nær dig måske.

Symptomer på søvnapnø

Heldigvis er der symptomer, der kan advare dig om din tilstand. Lav energi hele dagen er et symptom, ligesom koncentrationsbesvær, glemsomhed, depression eller irritabilitet. Hvis du vågner med tør mund eller ondt i halsen eller har hovedpine, når du vågner, kan det være et andet tegn.

Du kan også smide snorken, nattesved, rastløs søvn og problemer med at komme ud af sengen om morgenen. Hvis du har en kombination af disse, kan det være i din bedste interesse at få foretaget en test for at afgøre, om dit problem er obstruktiv søvnapnø.

Diagnostisering af søvnapnø

Flere ting går i diagnosticering af søvnapnø. Din medicinske og familiehistorie, fysiske undersøgelser og om nødvendigt en søvnundersøgelse kan alle bruges til at finde ud af, om søvnapnø er årsagen til dine symptomer.

På den note er dine symptomer meget vigtigt, så det er ikke en dårlig idé at holde en detaljeret journal over din søvn i et par uger, før du besøger din læge. Hold styr på, hvornår du går i seng, når du står op, eventuelle forstyrrelser i din søvn, hvordan du har det hver morgen, og om du tager lur eller ej. På denne måde, når din læge har spørgsmål vedrørende dine sovevaner, har du nøjagtigt de svar, han har brug for.

Hvis du har nogen, der sover i nærheden af dig, får du information fra dem om eventuelle lyde, du laver under søvn kan også være vigtig information. Det ville også være klogt at informere din læge om enhver familiehistorie af søvnapnø. Bevæbnet med dette kan din læge starte en diagnose.

Fysiske undersøgelser er ret enkle. Din læge vil se på din næse, mund og hals for at se, om der er forstørrede vævstykker. Et tegn på søvnapnø, der kan påvises under den fysiske undersøgelse, er en forstørret drøvel, hvilket er den lille hængende ting bag på munden.

Hvis din læge finder det nødvendigt, er det næste trin en søvnundersøgelse . Ingen test er bedre til at opdage søvnapnø end en søvnundersøgelse. Der er to typer. Den første er en, der kan gøres derhjemme ved hjælp af en hjemmebaseret bærbar skærm, der vil kontrollere flere ting, mens du sover. Det registrerer iltmængden i dit blod, den hastighed, hvormed luft bevæger sig gennem næsen, din puls og eventuelle brystbevægelser, der kan vise, at du har svært ved at trække vejret.

Den mere intense undersøgelse kaldes et polysomnogram. Skulle det hjemmebaserede system ikke give tilstrækkelig information, går denne test ud og sporer stort set alt relateret til din søvn. Denne form for test udføres typisk i et søvncenter eller laboratorium, og alt hvad du skal gøre er at sove i et par ting, der er knyttet til forskellige dele af din krop. Mens du sover, vil besætningen ved hånden overvåge hver bit information.

På dette tidspunkt vil en søvnspecialist se på informationen og uddele en endelig diagnose for at afgøre, om du har søvnapnø eller ej, og om eller ikke skal du begynde at bruge en CPAP-maskine.

SE OGSÅ:  Den frygtede 4 måneders søvnregression, der får dig til at græde

Du kan være interesseret i: Bivirkninger af en CPAP-maskine

Brug af en CPAP-maskine

Vi ved, at CPAP bruges til patienter, der lider af obstruktiv søvnapnø. Vi ved dog ikke, hvordan det er at bruge en CPAP. Er der bivirkninger? I så fald opvejer de fordelene ved CPAP-behandling? Lad os se nærmere på dette aspekt.

Først og fremmest, efter at du har fået din CPAP-recept og hentet din maskine, vil du sandsynligvis ikke have en fantastisk første nat ved at bruge den. De fleste rapporterer, at det tager noget tid at vænne sig til denne fremmedlegeme i dit ansigt, hvilket øger trykket i halsen og lungerne. Til sidst vil dette dog passere.

En af de ting, du skal overveje, når du først bruger en CPAP-maskine, er at holde øje med dine indstillinger. Du kan justere dette med dine egne data, eller du kan få hjælp fra din læge for at finde ud af, hvad der fungerer bedst for dig. De første par dage, måske endda uger, vil være en prøve-og-fejl-proces, som vil tage tålmodighed. Nøglen er at huske, at du med tiden vil føle dig meget bedre.

Bivirkninger

Hvad bivirkningerne angår, er der nogle, men ingen er vigtige. Brugere ser nogle gange på en tør næse og ondt i halsen; overbelastning, løbende næse og nysen hudirritation oppustethed i maven og i meget sjældne tilfælde næseblod.

Heldigvis er der også måder at bekæmpe disse bivirkninger på. Den tørre næse og ondt i halsen kan løses ved hjælp af en luftfugter. Mange CPAP-maskiner leveres med dette indbyggede, og de hjælper mange mennesker. Dette vil sandsynligvis også bekæmpe problemerne med næseblod.

Næsespørgsmålene kan bekæmpes med afskrækkende midler eller næsespray. Irritationen af huden kan løses ved at sikre, at din maske passer ordentligt og er en slags, der fungerer for dig. Løse masker kan tillade luft at slippe ud, hvilket kan være ubehageligt på sin egen måde.

Fordele

For så vidt som søvnapnø går, er CPAP cremen af afgrøden, så langt som ikke -kirurgiske metoder går. Brug af en CPAP-maskine giver dig mulighed for at føle dig mere vågen hele dagen, hjælpe dit hjerte og reducere dit blodtryk.

Den tid, du bruger den, kan også tages i betragtning. De, der bruger det i omkring syv timer hver nat, har tendens til at være mere opmærksomme og mindre deprimerede med færre hjerteproblemer end dem, der kun bruger deres CPAP-maskine i omkring fem timer eller mindre. To timer kan tilsyneladende gøre en hel forskel.

Når man overvejer disse fordele, opvejes ubehaget ved brug af en CPAP-maskine langt af de fremragende sundhedsmæssige fordele ved at bruge en. Dette gælder især når du husker, at de fleste af disse symptomer kan bekæmpes ved hjælp af enkle metoder.

Det kan være en god idé at læse: Bedste Mini CPAP-maskiner

CPAP-alternativer

Selvom CPAP kan være en af de bedste metoder, er det ikke Det er ikke den eneste måde at bekæmpe obstruktiv søvnapnø på. Nogle gange kan folk simpelthen ikke lide at bruge CPAP-maskiner på grund af problemer med klaustrofobi, mens de bærer masken eller andre tilknyttede bivirkninger. For disse mennesker kan disse alternativer fungere.

Positionsterapi

Cirka en fjerdedel af søvnapnøsyge har faktisk en variation af den tilstand, der kaldes positionel obstruktiv søvnapnø. For disse mennesker har den måde, hvorpå søvn har stor indflydelse på, om deres søvnapnø sparker ind. Måske folk har fundet ud af at løse dette er så simpelt som at sove på din side. At gøre dette hjælper med at holde luftvejene klare og lette vejrtrækningen.

Det er ikke nødvendigt at beslutte at sove på din side er en nem ting at gøre. Efter at have sovet på ryggen eller maven i årevis kan det tage lidt tid at skifte stilling og i nogle tilfælde kunne bruge lidt hjælp.

Til dette er der et par tricks. Mens der er specielle terapipuder derude, der gør det ekstremt vanskeligt at rulle ind i ryggen og tvinger dig til en side-sovende stilling, kan den samme effekt opnås med nogle ting, du måtte have i dit eget hjem.

Det mest almindelige er enten at oprette en lomme eller sy en sok på bagsiden af en skjorte, du har på dig for at sove om natten. Inde i lommen eller sokken placeres en tennisbold. Har du nogensinde prøvet at sove på en tennisbold? Det er ikke behageligt, og du vil hurtigt finde dig selv i at foretrække at sove på din side.

Undersøgelser viser, at systemet fungerer, men det lader noget tilbage at ønske over en længere periode og i mere ekstreme tilfælde.

Dentaleenheder

Et andet ikke-kirurgisk værktøj er et tandapparat. Dette er enheder, der ligner mundskærme, men er faktisk designet til at justere din mund på en sådan måde, at du holder din luftvej åben og giver lettere vejrtrækning. Dette er virkelig kun en mulighed for mennesker med mere milde former for søvnapnø, da det virkelig ikke vil gøre noget for at hjælpe patienter med mere alvorlige niveauer af syndromet.

EPAP

En enhed, som er en ret ny opfindelse, fungerer på samme måde som en CPAP, men kræver ikke yderligere maskiner eller dele bortset fra to stik, der skubbes ind i næseborene, når du sover. Det trick, som EPAP-enheden bruger, er at lade luft indåndes gennem næsen, men ikke let udåndes. Den kommer ind gennem store huller, men skal skubbes ud gennem mindre.

Ved at gøre dette er luften, der opretholdes inden for åndedrætsområdet, bygget op til et højere tryk, hvilket hjælper med at holde stien åben. Det er alligevel en teori. Et andet er, at eftersom kroppen har brug for at slippe af med den kuldioxid, den producerer, arbejder den hårdere for at skubbe den ud gennem de små huller og åbner dermed vejen mere.

Ud over grunden til, at den fungerer, er det faktum, at det virker. Det er ikke en kur, især for alle med alvorlige obstruktive søvnapnøproblemer, men det kan helt sikkert reducere de symptomer, som de, der lider af mild til moderat niveau af søvnapnø, mærkes.

SE OGSÅ:  Sådan sover du på under 1 minut

Kirurgi

Hvis du er nede for det, er kirurgi endnu en mulighed for ikke kun at bekæmpe, men besejre obstruktiv søvnapnø. Der er to metoder, den ene langt mere invasiv end den anden.

Maxillomandibular avancement

Maxillomandibular avancement er en proces, hvor din kæbe bogstaveligt talt forskydes med flere millimeter. Dette betyder, at efter at have gennemgået processen, ser du muligvis ikke helt ud, og du bliver nødt til at gennemgå en meget lang restitutionsperiode. Succesgraden er dog ret høj.

Hvad der sker er, at rammen af dit skelet omkring åndedrætspassagerne justeres for at give luft en lettere måde at bevæge sig rundt på. Der er kun få komplikationer involveret, men det er en delikat og involveret procedure.

Uvulopalatopharyngoplasty

En anden procedure, som er meget mere almindelig, er Uvulopalatopharyngoplasty, også kaldet UPP. I denne procedure bevæges din kæbe ikke, men genopretning kan være meget smertefuld og lang, og den har kun en succesrate på 50 til 65 procent.

Denne procedure virker ved at fjerne overskydende væv fra vejrtrækningen områder, såsom dråbe, den bløde gane, mandlerne og adenoiderne. Dette er meget fjernelse, så gendannelsesprocessen er forståelig.

At vælge mellem de to kan være svært, især da succesraten er meget højere med den, der forandrer dit ansigt for evigt.

Det kan være en god idé at læse: CPAP-maskine VS BiPAP

Valg af hvad der er rigtigt for dig

Arbejde med din læge eller søvnekspert kan hjælpe dig med at finde de bedste CPAP-produkter til dig. Disse spænder fra forskellige typer masker til forskellige typer maskiner, hvoraf nogle gør det samme på forskellige måder.

Der er for eksempel en slags maskine, der starter med lavt tryk, som stiger, når du falde i søvn. Dette betyder, at du ikke starter med et stort udbrud af lufttryk, der går mod dig, når du prøver at vinde ned.

En anden kaldes en bilevel-positiv luftvejstrykmaskine, også kendt som en BiPAP, der skifter ud lufttrykket, når du trækker vejret ind, når du trækker vejret ud. Dette er godt for folk, der finder ud af, at de ikke har problemer med at trække vejret ud, bare ind. Det er også godt for dem, der har problemer med hjertesvigt.

Endnu en anden justerer faktisk lufttrykket hele natten og bestemmer det niveau, din krop har brug for på et hvilket som helst tidspunkt. På grund af dette kan maskinen føles bedre end din traditionelle CPAP-enhed.

Det kan være en god idé at læse: Hvor køber jeg en CPAP-maskine?

Andre spørgsmål

Du undrer dig måske over, om der er en forskel for CPAP-anvendelser mellem babyer, børn, kvinder og mænd . I nogle situationer kan en CPAP-maskine bruges til babyer, der har problemer med at trække vejret. Forskellen mellem en CPAP-maskine og en ventilator, som du ofte hører om at blive brugt, er at CPAP-maskinen ikke trækker vejret for babyen, det gør det bare lettere for dem.

CPAP for ældre børn er ikke så forskellig fra den slags, der bruges til voksne. Den eneste virkelige forskel er den potentielle anvendelse af en pædiatrisk CPAP-maske, der er designet til at være mere behagelig for barnet, samtidig med at det er sværere at fjerne ved et uheld. Hvis dit barn har brug for en CPAP, skal du være sikker på, at muligheden findes, bare sørg for at fortælle dem, at der ikke er noget skræmmende ved det.

Mens obstruktiv søvnapnø findes sjældnere hos kvinder, er det en mulighed. For dem, der lider af det, vil de være glade for at vide, at CPAP fungerer lige så godt for dem.

Andre CPAP-anvendelser

Selvom CPAP er indiceret til mennesker, der lider af søvnapnø, er det ikke den eneste tilstand, der kan hjælpe enhed. For eksempel kan CPAP bruges i en rundkørsel for at hjælpe med at bekæmpe astma.

Undersøgelser har vist, at personer, der lider af astma, er mere tilbøjelige til at få problemer med obstruktiv søvnapnø. På bagsiden kan søvnapnø også gøre astma værre ved at føre til syre refluksproblemer, vægtøgning og fedme, som indsnævrer luft i lungerne. Ved at bruge en CPAP-maskine undgås disse ting, og astma kan gøres lidt bedre. Dette betyder ikke, at CPAP vil løse astma, men det kan bestemt hjælpe, når søvnapnø er involveret i en astmatisk patient.

En anden tilstand, som CPAP kan være til brug, er kronisk obstruktiv lungesygdom. Dette er en række lungesygdomme, som typisk gør det meget svært at trække vejret og kan føre til mere alvorlige problemer. For folk, der skal håndtere KOL, kan en CPAP-maskine hjælpe ved at sænke dødelighedsrisikoen for dem, der har både søvnapnø og KOL. KOL har ingen kur, men ved hjælp af en sådan enhed kan det være nyttigt at øge levetiden for dem, der skal håndtere den kroniske sygdom.

Du kan være interesseret i: CPAP-rengøringsmaskine

Den vidunderlige CPAP-maskine

Det er ikke svært at se, hvorfor CPAP-maskinen er så nyttig for dem, der lider af obstruktiv søvnapnø. At være i stand til at komme igennem natten med langt bedre søvnniveauer, end du måske er vant til, er noget, ingen bør passere. Sikker på, at starte det kan være lidt ubehageligt, og du kan lide nogle få bivirkninger, men denne enhed kan hjælpe din krop på måder, der ligger langt ud over bare at få en god hvile.

Søvnapnø er en sygdom, hvorfra mange mennesker lider, og enhver lille hjælp er god. Det faktum, at maskinen kan bruges til andre forhold er bare et plus, og det at være i stand til at finde en, der fungerer lige godt for dig, og en maske, der føles skabt til dig, betyder, at du vil leve et sundere og lykkeligere liv. Hvis du beslutter, at dette er ruten for dig, skal du holde fast ved den. Du bliver glad for at du gjorde det.