Hvad er døgnrytme og hvorfor har du brug for det?

Finder du dig selv i seng og vågner og tilfældige tider hver dag? Ønsker du, at din krop bare ved, hvornår de skal i seng, og hvornår de skal vågne op, uden at du behøver at tvinge dig selv med søvnhjælpemidler og irriterende vækkeure? Nå, din krop vil, tro mig. Men det kan kun gøre, hvad du fortæller det til, eller hvad dit miljø fortæller det til.

Korrekt hvile og den rigtige mængde søvn er afgørende for dit helbred og at komme på en anstændig søvnplan er nøglen til at. Men for at gøre det skal du tappe ind i din krops cirkadiske rytme.

Hvad er cirkadisk rytme?

Nå, det er et komplekst system af arbejde inde i dit sind og krop. Hvad er et eksempel på døgnrytme, spørger du? Tænk på det som intern psykologi, et ur i din hjerne, der er programmeret til at vide nøjagtigt, hvornår du skal spise, sove, vågne og endda gå på toilettet.

Men det er virkelig kun så effektivt som du klarer det. Det er rigtigt, du styrer din rytme med signaler og dit udvendige miljø. Forestil dig dette. Du spiser morgenmad på nøjagtigt samme tidspunkt hver dag efter du er vågnet. Denne gentagne handling programmerer dit sind og din krop til at vide, hvornår morgenmaden er, og kan derfor fortælle dig, hvornår du skal spise igen hele dagen. Når du begynder at spise morgenmad tidligere eller senere end normalt, nulstiller du din krops rytme og kan helt smide den af.

Det samme gælder søvn. Hvis du går i seng på samme tid hver nat og derefter vågner på det samme hver morgen, har du indstillet et søvnprogram inde i dit sind og krop. Kast det ved at holde op for sent, for mange gange i træk, og du kan påvirke dit helbred.

SE OGSÅ:  Jet-lags effekt på din søvn

Hvordan har det relation til Dit helbred?

Det vedrører på så mange måder, næsten for mange til at nævne. Men lad os røre ved de vigtigste. For at vide, hvordan det påvirker dit helbred, skal du vide, hvad der er døgnrytme styret af. Eller rettere, hvilket hormon der styrer det.

Det adrenokortikotropiske hormon styrer denne rytme ved at arbejde med melatoninniveauerne i din legeme. Når dit melatonin er højt, går det adrenokortikotropiske hormon lavt og omvendt. Denne adfærd kan også findes i planter.

Dernæst ser det på din krops naturlig vane og daglig rutine, indstilling af et slags ur baseret på det. Derefter styres rytmen af eksterne faktorer som lys, teknologi og vejr.

Så når disse faktorer mødes og kaster dit ur, begynder du at opleve sundhedsproblemer som søvnløshed (som findes dets egne sundhedsmæssige problemer), fedme, neurologiske problemer og endda dårlig hjertesundhed, når din krop kæmper for at forblive sund.

Så det er vigtigt at være på en god rytme og sørge for, at du får den rigtige mængde søvn til dit aldersinterval. For de fleste voksne er rækkevidden alt fra 7-8 timer pr. Nat. Hvis du får mindre end dette, fordi du holder op for sent, men vågner på samme tid, kan du overveje at lade dig sove i eller endda ændre din døgnrytme.

Hvordan kan du ændre din cirkadiske rytme?

Det er bestemt ikke en let opgave, men heller ikke umulig. Ofte påvirker fysiologiske processer som voksne vores daglige rutiner. Men når ting er til stede i vores liv, såsom en søvnforstyrrelse, skaber det en dominoeffekt for alt andet.

SE OGSÅ:  Søvngængeri - det skal du vide om at gå i søvne

Som mennesker er vi tilbøjelige til at ønske mere. Vi fylder os selv med opgaver og ansvar og ofte handles vores søvn til fordel for det. Men du bør aldrig gå på kompromis med din søvnhygiejne for noget.

Men hvis du finder ud af, at din døgnrytme er slukket, så prøv at gå i seng 15 minutter tidligt hver nat, indtil du nulstiller din hjerne til at gå i seng ved en rimelig time. Om morgenen skal du undgå at udsætte alarmen og vågne op med solen. Det naturlige lys omprogrammerer din krop for at vide, hvornår den skal vågne.

Living Pure – Luksus søvnmaske

Prøv at have dit sidste måltid på samme tid hver dag og ikke nærmere end 3 timer før sengetid. Hvis du følger disse få enkle regler, skal du være i stand til at justere dit kropsur på ingen tid. Hvis du virkelig har brug for et skub, overvej at få en god søvnmaske til at blokere udvendige lys og stille dit sind.

Se relateret artikel her: Sleep Drive og Body Clock

Husk:
   går i seng 15 minutter tidligt

  • vågne med solen
  • ikke at spise før sengetid.

  Konklusion

  Så det drejer sig om det. Har du nu en bedre forståelse af, hvad døgnrytme er, og hvordan er det afgørende for din krops mentale og fysiske sundhed? Prøv at blive på et ur, men hvis du finder dig selv at falde af, skal du bare sætte nogle af de tip, vi talte om, på plads. Og hvis du har spørgsmål eller nogle egne tip til at tilføje, er du velkommen til at kommentere og dele nedenfor!