Spørgsmål: Virker melatonin-tilskud?

På nuværende tidspunkt er det ikke længere en hemmelighed, at den måde, du sover på, fuldstændigt kan ændre din holdning og din energi til den kommende dag. Søvnløshed har alvorlige konsekvenser for både kroppen og sindet, hvilket påvirker ens arbejde, personlige forhold og sundhedsstatus. En af de naturlige søvnhjælpemidler, som folk henvender sig til, når de ikke kan få lukket øje, er melatonintilskud. Men hvad er de? Og fungerer de?

Hvad er melatonin?

Pinealkirtlen i din hjerne udskiller et hormon kendt som melatonin . Dette hormon hjælper med at regulere en persons søvn-vågne-cyklus, da pinealkirtlen arbejder sammen med din krops døgnrytme (det, vi ofte kalder kroppens “interne ur”).

døgnrytme og den mængde sollys, du udsætter din krop til hver dag vil angive, hvor meget melatonin der er i din krop. Melatoninniveauerne stiger normalt om natten og forbliver lave om dagen. Når du sover, falder dine niveauer, hvilket får dig til naturligt at vågne op om morgenen.

Hvad påvirker det?

Naturligvis er dagslys den første faktor, der påvirker, hvor meget melatonin pinealkirtlen udskiller. Men da mørke er den naturlige udløser af melatonin, hvad med kunstigt lys? Der er en direkte forbindelse mellem mørke og hvor meget melatonin der er i din krop, hvilket betyder, at mørkere miljøer er bedre egnet til en afslappende søvn.

Der opstår automatisk et andet problem: brug af teknologi inden sengetid. Flere undersøgelser har vist, at kunstigt blåt lys, der udsendes af computere, bærbare computere, smartphones og tv’er, sender signaler til hjernen om, at det ikke er tid til søvn endnu.

Derfor udskilles pinealkirtlen ikke. nok melatonin til at forårsage den følelse af søvnighed, som kan ændre vores søvn-vågne cyklus.

Hvad kan melatonintilskud gøre?

Melatonin producerer naturligt gennem de ovenfor beskrevne processer. Da der imidlertid er faktorer, der kan påvirke udskillelsen af melatonin, henvender folk sig ofte til søvnhjælpemidler for at hjælpe dem med at sove.

Melatonin søvnhjælpemidler er naturlige, og de findes i flere former, såsom væsker, piller eller endda tyggevarer ( med alle mulige smag). Disse kosttilskud er nyttige til mange forskellige mennesker og situationer, såsom:

  • Mennesker, der lider af søvnløshed.
  • Folk, der har svært ved at forblive i søvn, eller de, der vågner op om natten, kan have problemer med at sove igen.
  • Folk, der skal sove om dagen, fordi de arbejder natvagt.
  • Folk, der lider af jetlag og har problemer med at tilpasse sig den aktuelle tidszone, de befinder sig i.
SE OGSÅ:  Tips og sengetøjsprodukter for at få en bedre nats søvn for mennesker med gigt

Disse kosttilskud kan dog også have en række bivirkninger, såsom kortvarig depression, crankiness, ubehag i maven, en følelse af svimmelhed eller søvnighed under dagen eller endda hovedpine. De vides også at interagere med nogle typer medicin, såsom p-piller, visse lægemidler ordineret til diabetespatienter, immunsuppressiva eller antikoagulantia.

Det er vigtigt at tale med din læge om at tage kosttilskud som disse, hvis du er i en anden type medicinbehandling.

Det kan være en god idé at læse: Brug af melatonintilskud til søvn

Er melatonintilskud effektive?

For at besvare hovedspørgsmålet i denne artikel: kosttilskud af melatonintypen fungerer for mennesker, men for andre, de er ikke effektive. Det er vigtigt at overveje bivirkningerne til enhver tid. Hvis du føler dig ekstrem søvnig eller har hovedpine den næste dag, kan det være en god idé at stoppe med at tage disse kosttilskud helt.

Det afhænger virkelig af, hvordan din organisme reagerer på disse kosttilskud. Nogle undersøgelser har afsløret, at disse kosttilskud virker hos mennesker, der lider af jetlag. Andre undersøgelser har vist, at det kan hjælpe mennesker, der har søvnløshed i den forstand, at det hjælper dem med at falde i søvn hurtigere.

Desværre er der ikke tilstrækkelig dokumentation til at drage en klar og generel konklusion om effektiviteten af melatonintilskud, så hvis du kender nogen, der tager dem og finder dem nyttige, skal du overveje, at de måske ikke er effektive i dit tilfælde som godt.

Du er måske interesseret i : Kend til melatonintilskud Dosering og anvendelse

Melatonin og andre søvnproblemer

Søvn falder under indflydelse af mange forskellige faktorer, ikke kun melatoninproduktion, så selvom du tager disse kosttilskud, kan det øge melatoninniveauet, er det vigtigt at tage den anden faktor i betragtning. Melatonintilskud har heller ikke langtidsvirkninger.

SE OGSÅ:  Rygtesmerter og søvn: Alt hvad du behøver at vide

Hvad dette betyder er, at nogle kosttilskud kan være effektive til at regulere din søvn på kort sigt, men hvis du af en eller anden grund lider af en søvnforstyrrelse, eller der er en dybere rod til dit søvnmangelproblem, skal du nøje analysere den faktor og prøve at løse det underliggende problem.

For eksempel kan kvaliteten af din søvn falde, hvis du har søvnapnø, som er karakteriseret ved åndedrætsforstyrrelser, mens du sover. Disse kosttilskud hjælper ikke med at løse et sådant problem.

Hvis du har en forvirret soveplan, fordi du går igennem en stressende periode, eller hvis du lider af angst, vil melatonin ikke give disse problemer forsvinder. I sådanne tilfælde kan terapi være et meget mere nyttigt værktøj i det lange løb.

God brug af melatonin er for eksempel i et scenarie, hvor din søvnplan blev forstyrret af eksterne faktorer, og du har brug for hjælp komme tilbage på sporet. For eksempel, hvis du for nylig har haft flere natskift og tilbragt det meste af din nat vågen, vil det være ret vanskeligt at regulere din søvnplan igen.

Ved at tage kosttilskud af melatonin i løbet af en eller to uger kan du “tvinge” din krop til at sove i rimelige timer, og dette hjælper dig med at komme tilbage på sporet.

Konklusion

Melatonintilskud virker, men med to overvejelser. De fungerer muligvis ikke for alle, og det kan skyldes antallet af bivirkninger, der modvirker fordelene, eller på grund af det faktum, at din krop reagerer på en anden måde på denne melatoninsekretion.

Den anden vigtige overvejelse er, at melatonintilskud, selvom de er naturlige, ikke er beregnet til langvarig brug. Du kan tage dem i højst fire uger, men det handler om det. Hvis dine søvnproblemer er forårsaget af langsigtede faktorer, såsom stress eller en underliggende medicinsk tilstand, er det vigtigt at tale med din læge eller finde andre løsninger, der kan identificere årsagen til problemet og løse det.