Søvnhallucinationer og søvnparalyse: Alt hvad du skal vide

En af de mest frustrerende dele af hverdagen er, når du ikke er i stand til at fungere på et optimalt niveau på grund af mangel på søvn. Mangel på søvn kan skyldes en række ting. Dette kan omfatte, men er ikke begrænset til: en ubehagelig seng, kroniske smerter, allergier og søvnforstyrrelser. Vi vil diskutere forstyrrelser i søvnhallucinationer og søvnlammelse. Disse to lidelser er ofte grupperet sammen, men de har meget forskellige symptomer og behandlinger.

Søvnforstyrrelser er søvnproblemer, der forhindrer dig i at få tilstrækkelig hvile på en eller anden måde. Søvnforstyrrelse kan komme i mange forskellige former. Almindelige eksempler på disse inkluderer søvnløshed og søvnapnø. Disse kan være meget skadelige for mennesker, da deres livskvalitet er nedsat. Mere intense søvnforstyrrelser kan ofte ikke behandles alene og kræver intervention fra en specialist. Heldigvis betragtes både søvnhallucinationer og lammelse som ret milde lidelser. De kan normalt ryddes op af dig selv, hvis du har en tilbøjelighed og motivation til at gøre det. Mange af disse lidelser vises ofte, når en person i det mindste er i teenageåret. Derfor, hvis et lille barn begynder at beskrive symptomer, der ofte er forbundet med en søvnforstyrrelse, er det bedst at tage dem med til læge med det samme.

Du kan være interesseret i: Eksploderende hovedsyndrom og alt hvad du behøver for at Know

Hvad er forskellen mellem de to?

Se relateret artikel: Alt hvad du behøver at vide om søvnlammelse

Søvnhallucinationer er forskellige end søvnlammelse, men de ledsager lejlighedsvis hinanden. Søvnhallucinationer sker, når folk er halvvejs mellem at være vågen og sove. De er ikke drømme, men kan ofte forveksles som sådan. Disse hallucinationer kan antage mange forskellige former. Nogle mennesker ser venner eller familiemedlemmer, som de genkender. Andre hallucinationer får en mere uhyggelig form. Horror-baserede hallucinationer kan være regelmæssige minder, der forvrænges i et individs sind. Nogle gange kan en person have problemer med at trække vejret på grund af disse hallucinationer og kan ikke få vejret tilbage. Efter at have gennemgået en så forfærdelig natoplevelse er det ikke underligt, hvorfor en afslappende søvn kan være vanskelig at opnå.

Søvnhallucinationer er ikke forårsaget af en bestemt ting; de kan tilskrives mange forskellige faktorer. Nogle af disse faktorer inkluderer: narkotika såsom stoffer og alkohol, angst, høje stressniveauer og lidelser som narkolepsi. De mest almindelige syge hallucinationer lider tendens til at være teenagere og unge voksne. Frekvensen har en tendens til at falde, når folk bliver ældre. Det er vigtigt at være opmærksom på, hvornår disse hallucinationer starter. Hvis de først begynder efter start af en ny medicin eller noget lignende, anbefales det, at du snakker med din læge hurtigst muligt. Hvis medicin forårsager disse mentale rædsler, bliver du sandsynligvis nødt til at skifte til noget andet eller ændre en anden del af din livsstil.

Ofte vil søvnhallucinationer kun ske en gang et stykke tid og er ikke noget at bekymre sig om. De kan være skræmmende og irriterende, men vil ikke give dig nogen varige negative virkninger. Hvis de vedvarer eller får dig til at miste betydelige mængder søvn, skal du muligvis konsultere en ekspert. En søvnspecialist vil være i stand til at arbejde sammen med dig for at forbedre din livskvalitet. Det kan være nødvendigt at tjekke ind i en søvnklinik, så du kan blive evalueret, og derefter kan behandlingen afgøres. Normalt er medicin ikke ordineret til behandling af søvnhallucinationer. Det er mere sandsynligt, at specialisten vil forsøge at få dig til en regelmæssig søvncyklus og vil forsøge at reducere dine angstniveauer. Dette vil hjælpe med at slappe af i dit sind, før du går i søvn, og du vil ikke sidde fast i limbo mellem dit bevidste og ubevidste sind.

Nogle mennesker undgår at tjekke ind i søvnklinikker eller tale med en læge om hvad de oplever, fordi de føler sig mere ængstelige over tanken om, at nogen ser dem sove. Hvis du vil behandle dine søvnhallucinationer alene hjemme, er der et par metoder, du kan prøve:

• Afslapningsteknikker

Nøglen til at berolige dit sind ligger også i at slappe af din fysiske krop. Hvis du ikke har prøvet meditation for at reducere dit stressniveau, kan det være et godt tidspunkt at starte! Yoga er en populær form for meditation, som mange mennesker har tilskrevet for at forbedre deres fysiske og mentale sundhed. Ved at fokusere sindet og trække vejret kan du langsomt begynde at vænne din krop til at strække og posere. At lave yoga cirka en time før du går i seng kan resultere i en følelse af fred og ro, som forhåbentlig vil vare med dig hele natten.

• Dyrke motion

Millioner af mennesker over hele verden deltager i frivillig fysisk træning, enten for sjov eller for at opretholde eller forbedre deres kondition. Motion har en ret flydende definition, og den kan bestå af den fysiske aktivitet, du vil udføre. Motion har mange fordele, hvoraf den ene inkluderer at hjælpe dig med at få en mere afslappet søvn! Hvis du prøver at træne i en halv time eller deromkring et par timer inden du går i seng, vil du fysisk føle dig mere træt og alligevel opfyldt. Ved at trætte din krop ud, vil du sandsynligvis falde i søvn hurtigere og sove dybere end du ville have haft før. Forsøg at undgå at træne lige før sengetid, da dette faktisk kan have den modsatte virkning end den, du sigtede efter. Du vil have for meget adrenalin i dit system, og det vil svært for dig at gå i seng med det samme. At træne om aftenen er dog en god måde at bevare din kondition på, såvel som at trætte dig ud om natten. Dette kan forhindre søvnhallucinationer, da du har mindre tid til at være vågen, før du går i seng.

• Prøv at få nok søvn

Selvom vores hverdag kan være meget travl, er det meget vigtigt at få en ordentlig mængde søvn. Det er rigtigt, at dette er meget lettere sagt end gjort, men indsatsen skal forsøges. Hvis du er en ung voksen, der oplever søvnhallucinationer, skal du tage et skridt tilbage og revurdere din livsstil. Får du 7-9 timers søvn hver nat? Hvis ikke, kan det være et godt sted at starte. Skær ned på din skærm tid, når du er i seng, og prøv at sove tidligere. Ved at gøre det til en rutine bliver det lettere for dig at vænne sig til. Dette kan også omfatte forsøg på at vågne op på samme tid hver morgen. En god tommelfingerregel (selvom det nogle gange er svært at følge!) Er, hvis du går i seng kl. 22 og vågner kl. 6. Hvis du vågner lige når solen står op, vil du få en dejlig forfrisket følelse, når du forbereder dig på at møde dagen foran dig. Hvis du arbejder på natskift eller ikke har en regelmæssig arbejdsplan, kan dette trin være lidt mere udfordrende for dig. Tricket er at finde den rutine, der fungerer bedst for dig og for din unikke situation. Ved at overvåge dig selv skal du være i stand til at indstille et ret regelmæssigt søvnmønster for dig selv, og forhåbentlig begynder søvnhallucinationerne at forsvinde.

SE OGSÅ:  Hvad er døgnrytme og hvorfor har du brug for det?

Så forfærdeligt som søvnhallucinationer er, er det afgørende at huske, at intet du ser er faktisk ægte. Selvom det måske føles som om det, der foregår i dit hoved, rent faktisk sker, vil det forblive jordet hjælpe dig med at holde dig rolig. Bring dig tilbage til virkeligheden ved at tvinge hallucinationerne ud af dit sind. Bliv ved med at minde dig selv om, at de kun er en midlertidig gener, og du vil snart kunne vende tilbage til virkeligheden.

Lammelse

Det andet diskussionsemne er relateret til søvnlammelse. Søvnlammelse kan forekomme lige før en person falder i søvn eller lige efter at de vågner op. Det er en fornemmelse af ikke at være i stand til at bevæge din krop eller tale højt. I nogle tilfælde har folk endda følt det som om de blev tvunget ned eller kvalt. Denne følelse af lammelse opstår typisk, når din krop er afslappet, og du ikke er klar over, at det overhovedet sker. En person vil dog lejlighedsvis stadig være opmærksom på sig selv og deres kroppe, når de falder i søvn eller vågner op. Det er her, hvor følelsen af lammelse kommer ind. Det er en skræmmende følelse, og folk bliver forståeligt nok ked af det, når det sker med dem.

Hvordan det virker

Søvnlammelse er ofte forbundet med en følelse af frygt og rædsel. Det er et almindeligt tema i mange gyserfilm, hvor karakteren ikke kan komme ud af sengen for at redde sig selv. Denne tilstand forekommer imidlertid meget oftere, end vi tror. Det anslås, at 40% af mennesker i verden oplever søvnlammelse regelmæssigt. Det kan være en skræmmende følelse, og de fleste mennesker, der oplever det, begynder at lægge mærke til det i deres teenageår eller lidt bagefter, når de bliver unge voksne.

Årsagen til, at de fleste mennesker begynder at lægge mærke til symptomer i deres teenage- eller tidlige voksne år er, fordi de står over for scenarier, som de ikke har oplevet hidtil i livet. For eksempel kan en teenager være begyndt at eksperimentere med alkohol for første gang. Dette ville normalt ikke være et problem, når børn begynder at gøre det, men det kan udløse søvnforstyrrelser hos nogle mennesker. Teenagere og unge voksne begynder også at opleve mere stress fra skolen og fra hverdagen. Mange mennesker, der lider af søvnlammelse, er faktisk studerende, der er meget stressede, eller som ikke får nok søvn. Dette kan øge deres stressniveauer, som allerede er høje i forhold til skolearbejdet og muligheden for

Genetik

Hvis du har en familiehistorie af søvnforstyrrelser, er det mere sandsynligt, at du vil lide af søvnlammelse, da det har tendens til at gå videre gennem generationer. Hvis du er bekymret for, hvorfor du oplever symptomer på søvnlammelse, vil du måske tale med dine forældre og finde ud af, hvad de ved om det. Det er muligt, at begge eller en af dem også har lidt af lidelsen, da de var yngre eller stadig oplever den. De kan have nogle råd, der kan hjælpe med at lindre dit ubehag. Hvis der også er familiehistorie af tilstande som bipolar lidelse eller fedme, kan du være i fare for senere at udvikle disse og til gengæld søvnforstyrrelser. Hvis du finder ud af oplysninger om potentielle sundhedsrisici, kan du prøve at tale med din læge om eventuelle forebyggende foranstaltninger, du kan tage.

Triggers

En person kan opleve søvnlammelse hele deres liv, eller tilstanden kan udløses af noget andet, der sker i kroppen. Ifølge forskning kan denne type lammelse skyldes: en forstyrret søvncyklus, sove på ryggen, stress, depression, bipolar lidelse, posttraumatisk stresslidelse, medicin eller narkotika. Enhver af disse faktorer kan medføre eller eskalere effekten af søvnlammelse. Hvis du ønsker at eliminere søvnlammelse fuldstændigt fra dit liv, starter det med at identificere, hvilke faktorer der får det til at vises i første omgang, hvis der er nogen. Dette kan være en meget lang proces, så det er vigtigt ikke at give op, hvis det ser ud til, at tingene ikke skrider frem i det tempo, du gerne vil have dem.

Behandlingen af søvnlammelse ligner den af søvnhallucinationer. Der er et par vigtige livsstilsændringer, der gælder for begge forhold.

• Få nok søvn

Ligesom behandlingen af søvnhallucinationer er det meget vigtigt at din krop får nok hvile dagligt. Hvis du skal gå uden nok søvn en gang imellem, bør det ikke være en kæmpe aftale. Men hvis dette bliver en regelmæssig vane, vil din krop og dit sind begynde at lide. Når du er i en sårbar position, f.eks. Lige før eller efter søvn, kan du lide af søvnlammelse.

• Anti-depression medicin

Hvis du lider af depression, er denne tilstand ofte forbundet med søvnlammelse. Depression kan identificeres, hvis du bemærker, at du ofte føler dig umotiveret og ikke engang ønsker at komme ud af sengen hver dag. Hvis du lader din depression ubehandlet, kan den stamme i andre problemer, såsom søvnlammelse. Anti-depression medicin kan være nyttigt for dig, da det ofte bruges til at regulere en persons søvncyklus. Denne medicin garanteres ikke pludselig at ‘rette’ dig, men det kan muligvis hjælpe dit sind med at slappe af. Tal altid med en læge, hvis du overvejer at starte en ny medicin.

SE OGSÅ:  CPAP-maskine vs BiPAP: Hvad er forskellen?

• Behandl andre tilstande, du har

Hvis du er opmærksom på noget andet, der foregår med din krop, for eksempel narkolepsi eller bipolar lidelse, bør du ikke efterlade disse ubehandlede. Uden at du ved det, kan disse forhold på en eller anden måde forårsage din søvnlammelse. Det er måske ikke en dårlig idé at søge en læges mening og gå ind til en fuld undersøgelse og mental eksamen. At komme til roden af problemet er det første skridt for dig at løse dette problem. Forhåbentlig med tilstrækkelig behandling og opmærksomhed stopper du regelmæssigt søvnlammelse.

Ghost Stories

Både søvnlammelse og hallucinationer er ofte forbundet i forbindelse med spøgelseshistorier. Tidligere er der optegnelser om mennesker, der siger, at de var frossne i sengen, mens en forladt ånd krydsede rummet. I dag er det normalt sikkert at sige, at disse mennesker led af en eller anden form for søvnforstyrrelse. Selv i moderne tid forbandt folk det paranormale med søvnlammelse. Hvis nogen forhindres i at bevæge sig, bliver de overbeviste om at et spøgelse byder på dem. Dette kan få folk til at gå til ekstreme forhold for at redde sig selv fra ‘spøgelsen’. Dette kan omfatte ansættelse af mennesker til at udføre eksorcisme og lignende forebyggende foranstaltninger. Selvom disse ‘spøgelsesjægere’ muligvis giver ro i sindet, løser de ikke det aktuelle problem, som er søvnlammelse.

Et fælles tema, der dukker op igen og igen, når man diskuterer søvnforstyrrelser, er relateret til begrebet at få nok søvn om natten. Hvorfor er dette så vigtigt? At gå et par dage eller uger uden nok søvn påvirker dig ikke så meget negativt? Forkert! En kendsgerning for at demonstrere vigtigheden af søvn er, at hvis du er vågen i 16 timer i træk på en dag, vil din præstation falde til det samme niveau, som hvis du havde et alkoholindhold på 0,5%. Husk, at den lovlige alkoholgrænse er 0,8%, dette er en betydelig forringelse på din krop. Når du er mindre fokuseret på grund af søvnmangel, kan der opstå mange ulykker. For eksempel er det mindre sandsynligt, at du klarer dig godt på dit job, og du er mere tilbøjelige til at komme i en bilulykke.

Løsninger

Så nu, at du kender problemet, er det tid til at tale om, hvordan man løser problemet med utilstrækkelig søvn. At forsøge at sikre, at du og din familie får nok søvn, er en skræmmende opgave, fordi der er så mange faktorer at tage i betragtning. En metode, du kan prøve, er at begrænse elektroniske enheder i soveværelset. I disse moderne tider er de fleste af os vant til at se videoer på vores tv eller bærbare computer i vores soveværelser og derefter rulle gennem vores telefoner, indtil vi falder i søvn. Dette er ikke en sund måde at sætte dig i søvn på, da blændingen fra skærmene faktisk giver den modsatte effekt; de holder dig vågen længere. Det giver også yderligere distraktioner, som vil motivere dig til at holde dig vågen lidt længere, indtil du finder ud af, hvad der sker næste. En løsning på dette problem ville være at forbyde skærmtid efter et bestemt tidspunkt på dagen. Hold din telefon opladet i stuen i stedet for i soveværelset. Du kan derefter købe et almindeligt vækkeur i stedet for at bruge din telefon til det.

En bedre seng

Læs vores Tempur-sky Prima madras anmeldelse

En anden måde, du kan forbedre din søvncyklus på, er at få den perfekte madras. Billige madrasser er normalt ubehagelige og får folk til at vågne op hele natten. Dette er ikke det, du har brug for, hvis du prøver at helbrede dine søvnforstyrrelser. Hvis du lider af kroniske smerter, er det sandsynligt, at du allerede får utilstrækkelig hvile hver nat. Hver gang du smider i sengen, er det endnu et smertepig, der forhindrer dig i at sove igen. Madrasser med hukommelsesskum kan være et godt alternativ til dette problem, da de er designet til at give både støtte og dæmpningskomfort. En anden grund til at se på en ny madras er at holde irriterende allergener i skak. Hvis du har en gammel madras i lang tid, kan den begynde at samle støv og skæl til kæledyr og andre lignende ting. Disse kan påvirke dig negativt uden at du engang er klar over det. Du vil sandsynligvis vågne op hele natten på grund af hoste, nysen eller ridser. Ved at undersøge andre muligheder for dig selv kan du muligvis få bedre hvile. Som et resultat kan dine søvnforstyrrelser begynde at forsvinde!

Til konklusion

Søvnhallucinationer og søvnparalyse er lidelser, der påvirker krop og sind, når du er i en svag fysisk og mental tilstand. De kan påvirke dig på forskellige måder og med varieret intensitet. Nogle mennesker lider ofte af begge disse lidelser, mens andre kun oplever en en gang imellem. Der er ingen enestående ‘kur’ mod søvnforstyrrelser som disse, men der kan forsøges behandlinger, der kan afhjælpe problemet. Du behøver ikke at skjule dit problem og lide i stilhed! Nå ud og bede om hjælp, før disse søvnproblemer begynder at påvirke din hverdag. Det kan være, at disse lidelser maskerer noget værre, der ligger under overfladen. Du kan tage handling og holde øje med dit eget helbred ved at finde ud af alt, hvad du kan, før der sker noget dårligt.